Video

De beste films van 2010

Althans, volgens de Nederlandse filmpers.

door FilmTotaal op 28.12.2010 om 12:16 in Video
Onze vaderlandse filmpers heeft het Franse drama Un Prophète en Toy Story 3 uitgeroepen tot beste bioscoopfilms van 2010. Dat heeft de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) bekend gemaakt.

De twee films kregen de meeste punten na een stemming onder 54 Nederlandse filmjournalisten. Het is voor het eerst sinds het begin van de verkiezing in 2003 dat er twee films op de eerste plek eindigen.35 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

onzehans

Avatar

Ik vind Toy Story 3 één van de beste films van 2010 die ik zag (pas geleden): spannend, humoristisch, ontroerend.

Het blijft animatie en ik houd van de fotografie en de acteurs in 'gewone' films dus het blijft appelen met peren vergelijken.

Vandaar dat het ook een aparte categorie is bij de Oscars.
Iedereen mag goed vinden wat hij zelf wil maar je hebt ook objectieve maatstaven, professionele analyses en de communis opinio doctorum.

TS3 scoort dan heel hoog en gaat die Oscar zeker winnen, wedden?

Tako

Avatar

Deniro "Zouden de filmtotaal recensenten ook hebben gestemd? Want hun collega's aan de kant van Preview.nl mochten dat namelijk wel. Maar dat kan ook liggen dat Preview.nl een blad heeft en FT niet.
Weet iemand dit misschien?"

Wij hebben niet gestemd.

Deniro

Avatar

Zouden de filmtotaal recensenten ook hebben gestemd? Want hun collega's aan de kant van Preview.nl mochten dat namelijk wel. Maar dat kan ook liggen dat Preview.nl een blad heeft en FT niet.
Weet iemand dit misschien?

Moviemagic

Avatar

Een film kan goed of slecht zijn, maar dat wordt veelal bepaald door welke maatstaf gebruikt wordt. Is de maatstaf de opbrengst van de bioscoopbezoeken, smaak van de persleden zelf of ratings genomen van rt of imdb?

Films kijken gaat over smaak. De ene film wil je wat leren en de andere is puur vermaak. De ene persoon zoekt meer in een film dan de andere. Ik snap dat mensen kunnen discussieren over films. Dat is ook het leuke aan Filmtotaal. Ik snap alleen niet dat er op de man gespeeld moet worden.

timdekw

Avatar

Atlas "Omdat het een stomme tekenfilm is. Je bent toch geen klein kind meer. J.K. Rowling wint ook geen literatuurprijzen. Op deze manier kun je film niet echt serieus nemen

En Toy Story origineel, haha"


Serieus?? Heb jij überhaupt ooit van je leven wel eens een animatiefilm gezien? Al zeg je nu ja, dan zal ik moeite hebben je te geloven, want dan zou je nooit zo'n opmerking kunnen maken. De animatiefilms van tegenwoordig zijn steeds gelaagder en hebben meer inhoudt dan de meeste live-action films die momenteel de bioscopen vullen.
Al geef je nu toe dat je nog nooit een animatiefilm gezien hebt, hou dan alsjeblieft je mond! Je zegt toch ook niet dat je iets vies vindt als je het nog nooit geproeft hebt. }:
Sommige mensen....

timdekw

Avatar

Banned "een filmbeleving die we niet kenden??? het was gewoon een saaie 3D film die er goed uitzag.. Goeie art direction en production design meer niet. Dat is toch niks nieuws..

Daarbij tegen m'n argumenten valt wel op te boksen maar waarom zou je van je argumenten afwijken zodat mensen je leuk vinden. Je moet bij je standpunt blijven!"


Dat ben ik met je eens, maar het ging mij er meer om dat je nou niet bepaald veel sterke argumenten opnoemt. Veel verder dan 'Avatar is stom en mensen die Avatar leuk vinden zijn ook stom' komt het niet. Wat mij betreft best een zwakzinnige opmerking, want het gaat hier om smaak en interesse. Ik ben een groot fan van Fantasy (boeken en films) en Avatar is gewoon een klassiek Fantasy verhaal in een SF jasje en dat zal voor mij de grote aantrekkingskracht zijn. Ik heb enorm van de film genoten, steeds weer en dat jij mij dan een lummel vindt moet je helemaal zelf weten, misschien vind ik dat van jou ook wel :P

Thyplosion

Avatar

Ik vond Inception gewoon erg goed. Avatar was wel leuk, maar stiekem viel ie toch wel wat tegen. Un Prophete kon me niet heel erg interesseren. Toy Story 3 en Inception voor mij.

SunChaser

Avatar

Een alternatieve film kan best goed zijn, net zoals een blockbuster goed kan zijn. Er is zat arthousetroep, net zoals er blockbustertroep is.

En Bollywoodfilms zijn geen mainstreamfilms.

benjamin

Avatar

Atlas "Omdat het een stomme tekenfilm is. Je bent toch geen klein kind meer. J.K. Rowling wint ook geen literatuurprijzen. Op deze manier kun je film niet echt serieus nemen

En Toy Story origineel, haha"


Amai, dus Toy Story 3 is overschat omdat het een animatiefilm is. Wil iemand mij nu eens uitleggen waarom animatiefilms niet goed kunnen zijn. En nee, ik ben geen klein kind meer, maar de meeste filmcritici ook niet en die vinden hem ook goed, dus heel misschien is hij niet alleen voor kleine kinderen gemaakt. Als ze alle animatiefilms per definitie als minderwaardig beschouwen, kun je film pas niet serieus nemen.

En voor een sequel is hij wel origineel in plaats van een doorslagje van de vorige.

SunChaser "Een film die in Pathé draait kan ook ene arthousefilm zijn he. pathé programmeert ook bollywoodfilms en Marokkaanse films, dat zijn ook niet automatisch mainstreamfilms. "


Maar waarom zou een alternatievere film niet goed kunnen zijn? Het is niet omdat er geen miljoen mensen naar komt kijken dat de film in kwestie slecht is, anders moet Twilight ook handen vol prijzen winnen.

patrick_h

Avatar

SunChaser "Een film die in Pathé draait kan ook ene arthousefilm zijn he. pathé programmeert ook bollywoodfilms en Marokkaanse films, dat zijn ook niet automatisch mainstreamfilms."


Die bollywoodfilms (en die ene Marokkaanse film die ze in 2004 hebben gedraaid) zijn gewoon mainstreamfilms hoor. Jij hoort alleen niet tot de doelgroep.

Muufley

Avatar

Pete_027 "Als een film veel opbrengt wil dat niet meteen zeggen dat het een goede film is! Dat zou dan betekenen dat de films van Michael Bay ook allemaal goed zijnO+"


En het tegenovergestelde is ook niet perse waar dus een nutteloos argument O+
Er zijn voldoende films die goed verdienden en heel goed zijn en er zijn er die slecht verdienden maar toch door critici en filmliefhebber als zeer goed beschouwd worden. Dus wat is jouw punt nu eigenlijk??

SunChaser

Avatar

patrick_h "Ik weet dat je aan het trollen bent, maareh, deze prijzen heeft Un Prophète dus gewonnen. Daarnaast heeft 'ie gewoon in de Pathè gedraaid, dus een arthouse-film is het nou ook niet bepaald en als er geen mensen heen waren geweest zou 'ie ook geen maanden hebben gedraaid. En simpelweg: het is een goede film. Als je wil weten hoe dat kan, zou je kunnen proberen 'm te kijken."


Een film die in Pathé draait kan ook ene arthousefilm zijn he. pathé programmeert ook bollywoodfilms en Marokkaanse films, dat zijn ook niet automatisch mainstreamfilms.

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Wat dachten jullie van Kick-Ass dan of The Town en Iron Man 2. TS 3 is leuk maar de beste....ik vond deel 2 beter en leuker verhaal hebben omdat het meer buiten afspeelde.

patrick_h

Avatar

AlisA "un prophete lijkt me echt zo'n saaie arthouse film, der zijn ook helemaal geen mensen heen geweest en hij heeft geen prijzen gewonnen... :S hoe kan dat nou de beste film zijn?"


Ik weet dat je aan het trollen bent, maareh, deze prijzen heeft Un Prophète dus gewonnen. Daarnaast heeft 'ie gewoon in de Pathè gedraaid, dus een arthouse-film is het nou ook niet bepaald en als er geen mensen heen waren geweest zou 'ie ook geen maanden hebben gedraaid. En simpelweg: het is een goede film. Als je wil weten hoe dat kan, zou je kunnen proberen 'm te kijken.

SunChaser

Avatar

Avatar was wel degelijk een nieuwe filmbeleving. Zeggen dat het gewoon 3D was is echt debiel, het was een heel nieuw soort 3D beleving, niet dat gare Popup 3D zoals Final Destination of Alice in Wonderland. Avatar zette een nieuwe standaard. En waarom moet film per se diepgaand zijn. The Hurt Locker was de saaiste film van 2009 maar won de Oscar voor de beste film. heb niks tegen art house maar per se die pretentieuze shit goed moeten vinden en kaskrakers afkraken is zo vermoeiend.

AlisA

Avatar

Un prophete lijkt me echt zo'n saaie arthouse film, der zijn ook helemaal geen mensen heen geweest en hij heeft geen prijzen gewonnen... :S hoe kan dat nou de beste film zijn?

Banned

Avatar

SunChaser "Avatar is niet overschat. Bijna 3 miljard alleen in de bios opgehaald. Een nieuwe filmbeleving zoals we dat niet kenden. Nee, geen diepgaand verhaal maar wie zegt dat film vele diepe lagen moet hebben. Inception was ook zo plat als een dubbeltje."


een filmbeleving die we niet kenden??? het was gewoon een saaie 3D film die er goed uitzag.. Goeie art direction en production design meer niet. Dat is toch niks nieuws..

Daarbij tegen m'n argumenten valt wel op te boksen maar waarom zou je van je argumenten afwijken zodat mensen je leuk vinden. Je moet bij je standpunt blijven!

SunChaser

Avatar

Banned "Dat is avatar ook en is ook ferm overschat!"


Avatar is niet overschat. Bijna 3 miljard alleen in de bios opgehaald. Een nieuwe filmbeleving zoals we dat niet kenden. Nee, geen diepgaand verhaal maar wie zegt dat film vele diepe lagen moet hebben. Inception was ook zo plat als een dubbeltje.

ThomasG

Avatar

Un Prophète heeft t absoluut verdient!..beetje vergeten dat ie van begin 2010 was..als je hem nog niet gecheckt hebt, zeker doen!

Orzonal

Avatar

Waarom mogen alleen serieuze films met een origineel, interessant scenario 'goed' genoemd worden?
Een film kan wat mij betreft zowel scenario-technisch hoogstaand zijn, als dat ie entertainend hoogstaand kan zijn.
Films als TS3 én Avatar zijn dus ook goede films.

Het is een beetje flauw van de cinefielen dat de film-voor-een-groot-publiek sowieso afgeschilderd worden als 'goedkoop entertainment'.
Het argument dat een film voor kinderen evenmin een goede film kan zijn, vind ik al helemaal achterhaald.

Het blijft verbazingwekkend dat er blijkbaar niemand in slaagt om bij het opmaken van dergelijke lijstjes een objectief overzicht te maken. Ofwel helt het naar de ene kant, ofwel naar de andere kant over.
Triestig.

Atlas

Avatar

Omdat het een stomme tekenfilm is. Je bent toch geen klein kind meer. J.K. Rowling wint ook geen literatuurprijzen. Op deze manier kun je film niet echt serieus nemen

En Toy Story origineel, haha

benjamin

Avatar

Zou er eens iemand een reden kunnen geven waarom Toy Story 3 zo overschat zou zijn?
Die film zit gewoon goed in elkaar: de animatie is perfect (zoals bij Pixar al gewoonte lijkt), de humor is grappig, de nieuwe personages briljant uitgewerkt, het verhaal is origineel voor een derde deel en het einde levert een kropje in de keel op. En nee, hij is zeker niet alleen voor kinderen. Meningen verschillen, maar het is niet omdat iemand hem niet goed vindt, dat hij direct compleet overschat zou zijn.

Wel verrassend hier Un Prophète te zien (die was toch al van 2009), maar hij verdient de lof wel.

timdekw

Avatar

Banned "Ik vind toy story 3 heel goed maar beste film nee... Avatar is een dope film als je het nu wilt snappen of niet. Typisch dat mensen in zo'n belachelijk film geloven dat ze een betere film hebben gezien omdat hij een boodschap heeft... De boodschap in avatar is te belachelijk voor woorden het kan zelf Cameron geen zier schelen."


Duidelijke taal, ik snap niet precies wat je bedoelt, maar in grote lijnen volg ik je wel.

Ik ben het totaal niet met je eens, maar tegen jouw argumenten kan niemand opboksen...}:

Banned

Avatar

Ik vind toy story 3 heel goed maar beste film nee... Avatar is een dope film als je het nu wilt snappen of niet. Typisch dat mensen in zo'n belachelijk film geloven dat ze een betere film hebben gezien omdat hij een boodschap heeft... De boodschap in avatar is te belachelijk voor woorden het kan zelf Cameron geen zier schelen.

Pete_027

Avatar

Planethugo "Un Prophet was idd een erg goede film, al had ik in het middengedeelte soms wat moeite om het allemaal te volgen.

Toy Story 3 heb ik óók van genoten, al vond ik Up en Wall-E net wat beter"


UP en Wall-E zijn geweldig. Vooral het begin van Wall-E, door die film ben ik animatie films gaan bekijken daarvoor kraakte ik ze meteen al af als kinderfilmpjes.

Pete_027

Avatar

SunChaser "TS3 is zeker niet overschat. TS3 is de eerste animatiefilm die een miljard+ in de bioscoop opbrengt."


Als een film veel opbrengt wil dat niet meteen zeggen dat het een goede film is! Dat zou dan betekenen dat de films van Michael Bay ook allemaal goed zijnO+

Ps. Ik oordeel niet over TS3 want die heb ik nog niet gezien net als deel 1 en 2.

Planethugo

Avatar

Un Prophet was idd een erg goede film, al had ik in het middengedeelte soms wat moeite om het allemaal te volgen.

Toy Story 3 heb ik óók van genoten, al vond ik Up en Wall-E net wat beter

timdekw

Avatar

Waarom is een film überhaupt overschat? Ik heb Toy Story 3 nu al 2x gezien en ik vind de film nog steeds geweldig, dan is het toch mijn mening. Dat een ander het geen goede film vindt is weer zijn/haar mening. Ik vind Toy Story persoonlijk de beste film die ik dit jaar gezien heb en ik vond Avatar vorig jaar de beste film die IK gezien heb. Dat een aanzienlijk kleinere groep mensen daar anders over denkt dat kan en dat mag, maar dat maakt een film nog niet overschat.

abba82

Avatar

Heel raar dat Inception niet naast Un Prohete staat. Toy Story 3, dat kan toch niet hahaha.

Een film die in mijn ogen zwaar overschat is, dat moet wel AVATAR zijn. Verhaallijn is zo dun en het leek meer op een cartoon dan een film vond ik.

Banned

Avatar

Dat is avatar ook en is ook ferm overschat!

SunChaser

Avatar

TS3 is zeker niet overschat. TS3 is de eerste animatiefilm die een miljard+ in de bioscoop opbrengt.

Banned

Avatar

SunChaser "Gelukkig, niet inception op 1. Aardige film maar behoorlijk overschat."
Toy story is ook overschat!

SunChaser

Avatar

Gelukkig, niet inception op 1. Aardige film maar behoorlijk overschat.

stefanvh

Avatar

Beide films zijn in mijn ogen terecht, un prophete was ook écht verschrikkelijk tof!

timdekw

Avatar

Un Prophete heb ik nog niet gezien, maar Toy Story 3 heeft de plaats verdiend wat mij betreft. Dat was voor mij ook de meest ontroerende en aangrijpende film van 2010! Geweldige film!

NieuwsFilm

meest populair