Beste niet Engelstalige films: een van de beste gevangenisdrama's van de afgelopen 15 jaar

Beste niet Engelstalige films: een van de beste gevangenisdrama's van de afgelopen 15 jaar

De Franse film 'Un Prophète' mag je zeker niet missen!

Er komen de laatste tijd wel vaker artikelen langs op FilmTotaal over niet Engelstalige films die meer aandacht verdienen. Recentelijk was El Secreto de sus Ojos aan de beurt (meer daarover lees je hier), maar deze keer wordt Un Prophète in het zonnetje gezet.

De Franse film Un Prophète (in het Engels A Prophet), werd gemaakt door Jacques Audiard, eveneens bekend van The Sisters Brothers. De hoofdrol is weggelegd voor Tahar Rahim, die in de huid kruipt van de 19-jarige analfabeet Malik El Djebena.

Verhaal
Hij wordt veroordeeld tot zes jaar in de gevangenis. Wanneer hij daar arriveert oogt hij jong en kwetsbaar, iets waar de andere medegevangenen gebruik van maken. Malik wordt in het nauw gedreven door de leider van een Corsicaanse bende en moet enkele 'opdrachten' voor ze uitvoeren.

Dit doet hij echter overtuigend, waardoor hij niet alleen een reputatie krijgt maar ook vertrouwen wint van de bendeleider. Malik lijkt echter iets te hard van stapel te lopen, aangezien hij zijn eigen plan in gang heeft gezet, maar de vraag is of dit wel geaccepteerd zal worden.

Ontvangst
Un Prophète werd ijzersterk ontvangen. Op IMDb scoort deze een hele mooie 7,8 en op Rotten Tomatoes zelfs 96%. Op FilmTotaal kreeg de film weer een 4,5/5 recensie van Jorris Brieffis, die schrijft: "Een schitterend en spijkerhard gevangenisdrama, dat imponeert en verontrust".


Dit was ook de grote doorbraak van Rahim, die hierna ook werd gevraagd voor de nodige Amerikaanse blockbusters zoals The Mauritanian en de recente Napoleon. Ook wist hij een van de hoofdrollen te scoren in de aanstaande superheldenfilm Madame Web.

Kijken
Un Prophète won ook de nodige filmprijzen en werd zelfs genomineerd voor een Oscar in de categorie 'Best Foreign Language Film of the Year'. Interesse in dit pareltje? Bekijk deze dan op Pathé Thuis.



NieuwsFilm

meest populair