Beste niet Engelstalige films: een van de beste misdaaddrama's van de afgelopen 15 jaar

Beste niet Engelstalige films: een van de beste misdaaddrama's van de afgelopen 15 jaar

De Argentijnse 'El Secreto de sus Ojos' mag je zeker niet missen.

Er komen de laatste tijd wel vaker artikelen langs op FilmTotaal over niet Engelstalige films die meer aandacht verdienen. Recentelijk was El Laberinto del Fauno aan de beurt (meer daarover lees je hier), maar deze keer wordt El Secreto de sus Ojos in het zonnetje gezet.

El Secreto de sus Ojos (in het Engels The Secret in Their Eyes) werd in 2009 uitgebracht door regisseur Juan José Campanella, die hoge ogen wist te gooien met zijn thriller. Deze is gebaseerd op de geliefde roman van Eduardo Sacheri, maar de film doet zeker niet onder voor het boek.

Verhaal
Het verhaal draait om Benjamin Espósito, een gepensioneerde rechtbankmedewerker. Hij is een boek aan het schrijven over een onopgeloste moordzaak waar hij in 1974 bij betrokken was. Terwijl hij terugdenkt aan die tijd, gaat de kijker met hem terug naar het verleden, waarbij het mysterie van de misdaad zich langzaam maar zeker ontvouwt.

Tegelijkertijd komen we erachter waarom de complexe relatie tussen Benjamin en zijn voormalige baas, Irene Hastings, op de klippen liep. Soms worden flashbacks ietwat rommelig in beeld gebracht, maar El Secreto de Sus Ojos excelleert hierin.

Lof
De film wordt eveneens geprezen hoe het meerdere genres combineert. Het is namelijk niet enkel en alleen een misdaaddrama, maar ook een liefdesverhaal en een diepgaand karakterportret. Ook wordt de emotionele tol van onopgeloste zaken en de blijvende impact op de levens van degenen die erbij betrokken zijn grandioos in beeld gebracht.


Zowel filmcritici als 'de gewone bioscoopgangers' waren dan ook helemaal weg van de film. Dat valt ook te zien aan de cijfers die dit pareltje overal scoort: een 89% op Rotten Tomatoes en zelfs een 8,2 op IMDb, waardoor deze in de top 250 beste films aller tijden staat.

Kijken
Niet zo heel gek dus, dat El Secreto de sus Ojos talloze filmprijzen won, waaronder zelfs een Oscar voor Best Foreign Film. Interesse in dit pareltje? Bekijk het dan op Pathé Thuis of CineMember.

NieuwsFilm

meest populair