Interview met Andrew Niccol en Ethan Hawke

De regisseur en hoofdrolspeler van Good Kill vertellen over (de ethische aspecten van) oorlogvoeren met drones: 'If you never face your enemy, how can you face yourself?'

In Good Kill van Andrew Niccol speelt Ethan Hawke een dronepiloot die aan posttraumatische stressstoornis (PTSS) leidt. Filmtotaal sprak Niccol en Hawke op het filmfestival in Venetië waar Good Kill in première ging.

Klopt het dat dronepiloten onder gamers worden gevonden?

Andrew Niccol: “Jazeker, ze willen juist gamers hiervoor. Tijdens de research bleek dat dronepiloten twaalf uur per dag werken en daarna thuis verder videospelletjes gaan spelen. Ik weet niet hoe ze de twee weten te scheiden.”
Ethan Hawke: “Echte piloten zijn te hoog opgeleid en willen echt vliegen. Ze begonnen initieel met piloten, maar die wilden na een tijdje niet meer.”

Hoe was de voorbereiding voor jouw Ethan op een rol met thema's als PTSS?

Ethan Hawke: “Ik heb het idee dat ik sinds 11 september zoveel over dit onderwerp heb gelezen, dat ik toen al begon met voorbereiden op een rol als deze. Toen ik eerst het script las, was ik Andrew zo dankbaar. Ik had gelezen over de droneoorlog, maar ik had geen beeld van wat dat eigenlijk inhield. Als ik een artikel las over dat onderwerp had het voor mij geen verdere impact. Maar door dit verhaal zie je wat dit voor invloed het heeft op de mensen, die gevraagd worden om dit te doen. Je laat ze dienen als militair om een 'warrior' te worden, maar je verandert ze min of meer in een 'assassin'. Het effect dat dit heeft op hun geest vond ik heel interessant om meer over te weten te komen. Voor het filmen introduceerde Andrew me aan dronepiloten en had ik alle tijd om ze te leren kennen. Zij vertelden mij of ik de knoppen goed bediende. Ik heb ook militairen in mijn familie dus ben bekend met PTSS. En dit personage is uniek voor mij als acteur vanwege de ethische dilemma's. Ik was heel blij deze rol te mogen spelen.”

De film is een oorlogsfilm, maar speelt zich tijdens veel scènes af tussen vier muren.

Andrew Niccol: “Het was een uitdaging. Ik was bang voor het claustrofobische aspect, maar wilde dat tegelijk ook gebruiken. Ik filmde op zo'n manier, dat het personage [van Ethan] letterlijk Afghanistan of Jemen in wordt gezogen.”

Was er veel weerstand toen je een film wilde maken over een omstreden onderwerp als dit?

Andrew Niccol: “Ik probeer niet iets te veranderen of een mening te geven. Ik laat ook zien welke goede kanten het gebruik van drones kan hebben. Ze doen missies waarbij ze zorgen dat hun troepen veilig blijven, dat deze niet ineens in de hinderlaag worden gelokt of zorgen dat er zo min mogelijk doden vallen. Ik wilde de mening aan het publiek overlaten en enkel vertellen hoe het is, het belichten en ze daarna zelf laten beslissen wat ze ervan vinden.”
Ethan Hawke: “Een van de grote tools die hij gebruikt in zijn films is design. Het leuke aan deze film is dat hij niks anders toevoegt. Hij laat het zien exact als het is zonder extra poespas.”
Andrew Niccol: “Dat was voor mij heel erg bevrijdend. Om aan de ontwerpers van de set enkel te vragen om het eruit te laten zien zoals het echt is.”

Ethan, het afgelopen jaar is geweldig geweest met onder meer het succes van Boyhood. Hoe heb jij dit jaar beleefd?

Ethan Hawke: “Ik blijf mijn ding doen. Soms komt wat je als acteur doet overeen met wat mensen op dat moment willen. Andere keren vinden ze het irritant of juist helemaal niks. Peter O'Toole die vorig jaar overleed, had een geweldige quote over een lang leven in de wereld van de kunsten en hoe gek de ups en downs zijn. Ik blijf proberen te werken met mensen die ik bewonder en ik probeer te helpen om verhalen te vertellen van onze generatie. Dat vind ik interessant. Ik vind het geweldig als dingen goed gaan en haat het als iets slecht wordt ontvangen. Het is heel fijn om deze film [Good Kill] te hebben waar ik trots op ben en het is werkelijk geweldig hoe Boyhood is ontvangen. Het voelt dit jaar dus in alle opzichten top en stukken fijner dan als je films floppen of dat je promotie moet doen voor een film die niet zo goed is.”

Lees ook de recensie van Good Kill.

NieuwsFilm

meest populair