Filmboek

Fraai boek - Harry Potter: Magical Places from the Films

Uitgebreide blik op wat je in de acht films ziet.

door Jim Pedd op 08.06.2015 om 11:55 in FilmboekHarry Potter - Magical Places From The Films

Auteurs:Jody RevensonPagina's:192Release:2015Taal:Engels
Uitgeverij:Titan BooksDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-17-832-960-26


Er zijn al een aantal jaren verstreken sinds Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 uit kwam. Toch komen er zo nu en dan nog nieuwe boeken in de franchise uit, waaronder nu Harry Potter - Magical Places From the Films. Het boek is geschreven door Jody Revenson, die daarvoor veel mensen die aan de productie meewerkten mocht spreken.

Het boek is ingedeeld in negen hoofdstukken, die elk een bepaald deel van de fictieve wereld van schrijfster J.K. Rowling bespreken. Centraal staan zaken als Hogwarts, het Ministry of Magic, Hogsmeade en de huizen van een aantal tovenaars. Op die manier poogt Revenson inzicht te geven in het uitgebreide proces dat schuil gaat achter wat je in de films ziet.
Meestal staan dit soort boeken compleet vol met afbeeldingen. Tekst is er dan nauwelijks, maar daarin heeft Revenson een knappe balans gevonden met haar werk. Elk hoofdstuk behandelt een aantal locaties en bij elk daarvan is er een balans getroffen tussen een tekst, waarin uitleg gegeven wordt over wat we zien en wat de intenties waren van de ontwerpers, en de afbeeldingen.

Zodoende dat je bijvoorbeeld in het hoofdstuk over Hogwarts kan lezen dat het kasteel in elke film weer een update gekregen heeft. De boekenreeks was nog niet compleet gepubliceerd toen begonnen werd met het filmen, waardoor er gedurende de tijd steeds weer dingen aangepast moesten worden. Een goed voorbeeld is de entree van het kasteel, die twee keer een make-over heeft gekregen. Andere zaken die juist geen make-over kregen en letterlijk tien jaar hetzelfde bleven waren bijvoorbeeld de slaapkamer van Gryffindor en het kantoor van Dumbledore.

Dit soort details krijg je in het hele boek voorgeschoteld, waarbij ook steeds naar de praktische kant van het verhaal gekeken wordt. Wat er gedaan moest worden met een set speelde dan ook vaak de hoofdrol bij het ontwerpen. Zo konden er praktische shots gemaakt worden en bleef het geheel overtuigend.
Het interessantst aan Harry Potter - Magical Places from the Films zijn de teksten. Die gaan diep in op wat je ziet en hoe zaken gemaakt zijn. Waar men bijvoorbeeld de inspiratie voor bepaalde locaties en ontwerpen vandaan heeft gehaald en waarom er bepaalde keuzes gemaakt zijn, komen vrijwel continu voorbij. Dat wordt in een mooi lopend verhaal gepresenteerd, waarmee het boek erg onderhoudend blijft en geschikt is om in één ruk uit te lezen.

Het zeer gedetailleerde Harry Potter - Magical Places from the Films is online te koop bij o.a. Bol.com, Libris en Atheneaum. Uiteraard kan je het boek ook krijgen bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Titan Books voor het recensie-exemplaar.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm

meest populair