Featured

Flashback Friday: 'The Man Who Knew Too Much'

Hitchcock met James Stewart en Doris Day, morgen om 12:25 te zien op BBC2.

door Michelle Iwema op 05.06.2015 om 17:43 in Featured
Een van de eerste films waarmee Alfred Hitchcock zijn stempel drukte op de filmindustrie was in 1934 met The Man Who Knew Too Much. Als gevestigde filmmaker in 1956 besloot hij dit vroege Britse werk een Amerikaanse remake te geven. Deze thriller met James Stewart en Doris Day in de hoofdrollen, is morgen op BBC2 te zien en daarom meer dan genoeg reden om deze uit te lichten als de Flashback Friday van deze week.

In de film gaat een Amerikaans gezin op vakantie naar Marrakesh, waar er toevallig in hun bijzijn een spion wordt vermoord. Net voordat hij sterft, geeft hij de vader van het gezin, Ben McKenna, belangrijke informatie over een op handen zijnde moord op een staatsman in Londen. Om Ben de mond te snoeren, wordt de zoon van het gezin ontvoerd. Alleen als Ben zijn mond houdt, zal het zoontje het overleven. Als Ben de moord probeert te voorkomen of naar de politie stapt, zal het jongetje vermoord worden.

Hitchcock castte in zijn films meestal een koele blondine en Doris Day is zeker blond, maar toch een opmerkelijke keuze omdat ze toch minder werd gezien als een sekssymbool of ijzige blondine dan de andere waar hij vaker mee werkte zoals Grace Kelly, Ingrid Bergman of Tipi Hedren. Day had nogal een onschuldig imago door haar rollen in musicals, maar kon ook behoorlijk acteren. Omdat in The Man Who Knew Too Much muziek een belangrijke rol speelde, was ze perfect voor de rol. Ze speelde een bekende zangeres, die meerdere malen het nummer Que Sera, Sera ten gehore moet brengen, ook op een belangrijk moment van de film. Het liedje werd een wereldhit en behoorde daarna tot de bekendste nummers van Days oeuvre. Daarnaast componeerde Bernard Herrmann met Hitchcock zo vaak succesvol samenwerkte de rest van de ondersteunende soundtrack.

Ook wie het origineel uit 1934 al heeft gezien, zal deze remake spannend vinden en door het verschil in plot niet weten hoe het verhaal precies gaat lopen. In het boek Hitchcock/Truffaut gaf de Master of Suspense zelf aan de remake beter te vinden dan het origineel. Volgens hem was de vroege versie het werk van een getalenteerde amateur en de versie uit 1956 het werk van een professional. Pluspunten aan de versie uit 1956 zijn de rollen van Day en Stewart die compleet overtuigend de gewetenswroeging weten over te brengen, de soundtrack en goed opgebouwde spanning. Het is niet de beste van Hitchcock, maar behoort ook zeker niet tot zijn mindere films.

Voor de liefhebbers nog wat quotes:The Man Who Knew Too Much is op zaterdag 6 juni om 12:25 te zien op BBC2.

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Olrik

Avatar

Geweldige Hitchcock film. Erg ondergewaardeerd trouwens.

xarkov

Avatar

Recentelijk voor het eerst gezien. Prima film zeg ik je.

spooklift

Avatar

Inderdaad, ik vind de remake beter dan de origineel. Die scene in Albert Hall is 1 van de spannendste scene die ik heb ooit meegemaakt.

nieuwslaatste nieuws

meest populair