Christopher Lee overleden

De acteur overleed op 93-jarige leeftijd.

Acteur Christopher Lee is afgelopen zondag overleden, na in het ziekenhuis te zijn opgenomen voor ademhalingsproblemen en hartfalen. Zijn vrouw, Birgit Kroencke, met wie hij vijftig jaar getrouwd was, wilde eerst familieleden daarvan inlichten, alvorens het nieuws in de media gebracht kon worden.

Lee begon in 1947 met acteren en geldt als één van de grootste namen in de geschiedenis van film. Hij speelde dankzij zijn lange carrière in zeer uiteenlopende films. Zo maakte hij furore met zijn rol in Dracula (1958) en The Wicker Man (1973) en was hij recent nog te zien in de Hobbit-films. Toen hij daarmee bezig was, voelde Lee zich al niet meer goed genoeg om naar Nieuw-Zeeland te reizen en om die reden werden zijn scènes opgenomen vlakbij zijn thuis in Londen.

Naast acteren was Lee de afgelopen Jaren ook bezig als muzikant. Hij bracht een hele reeks albums uit, waaronder Charlemagne: The Omens of Death. De heavy metal albums zijn goed ontvangen en het is knap dat de acteur dergelijke muziek nog op late leeftijd kon maken. Bekend zijn bijvoorbeeld zijn kerstliederen, waarvan we onderaan dit bericht een video hebben geplaatst.

Lee begon dus in 1947 met acteren, met het gotische drama Corridor of Mirrors. Eind jaren vijftig werd hij pas echt beroemd, toen hij te zien was in The Curse of Frankenstein. Vervolgens maakte hij nog eens twintig films met Peter Cushing en was hij ook te zien in een Bond-film, The Man with the Golden Gun.



Hierboven een foto van Lee als Dracula, één van de beroemdste rollen die hij speelde. Blij met zijn rol was de acteur echter niet, want in 2005 vertelde hij nog dat "ze me niets gaven om ermee te doen!" Hij probeerde vervolgens zinnen uit het boek van Bram Stoker in de film te krijgen, maar dat werd meestal geweigerd. "Uiteindelijk verteld eik hen dat ik geen Dracula meer zou spelen en brak de hel los." Zijn beste film vond hij echter The Wicker Man.

Overigens kunnen we nog één keer van Lee genieten op het witte doek. Hij zal nog te zien zijn in fantasy film Angels in Notting Hill en had al getekend om te spelen in The 11, maar naar verluidt is de productie daarvan nog niet begonnen.

In 2009 werd Christopher Lee geridderd door de Britse prns Charles en sindsdien mocht hij de titel Sir voeren. Verder werd hij in 2011 bekroond met de oeuvreprijs van de Britse Film Academie. De op 27 mei 1922 geboren Christopher Lee werd 93 jaren oud.



NieuwsFilm

meest populair