Blu-ray review: 'The Theory of Everything'

Goed beeld en geluid maar matige extra’s.

Jim Pedd 17 juni 2015 18:14 in AlgemeenRegie: James Marsh | Cast: Eddie Redmayne (Stephen Hawking), Felicity Jones (Jane Hawking), Harry Lloyd (Brian), Alice Orr-Ewing (Diana King), David Thewlis (Dennis Sciama) | FT-recensie: 3,5 sterren | Release: 15 januari 2015 | Speelduur: 123 minuten

"Soms dacht ik dat hij [Eddie Redmayne] mij was," vertelde Stephen Hawking over de film die begin van dit jaar uit kwam over zijn leven. Hij was zeer te spreken over de productie, wat ook niet vreemd is, gezien de Academy Award die Redmayne uiteindelijk ook nog daadwerkelijk kreeg voor zijn rol in de film.

De film draait dus om het leven van de briljante en gerenommeerde astrofysicus Stephen Hawking. Maar niet alleen zijn successen komen voorbij, ook draait de film om zijn liefdesrelatie met Jane Hawking (Felicity Jones) en zijn gevecht tegen de ziekte ALS. De productie is gebaseerd op de memoires van Jane, Travelling to Infinity: My Life with Stephen.

Waardering

De ontvangst van The Theory of Everything is positief. Als we kijken naar RottenTomatoes zien we dat de film een score van 79% krijgt, op basis van 223 recensies. De film is deels biopic en deels liefdesverhaal en staat volgens de site "vooral door de gepolijste regie van James Marsh en de kracht van zijn hoofdrolspelers." Onze recensente Michelle Iwema was iets minder positief en kende de film 3,5 sterren toe. Toch "[steekt] de film boven het niveau van de gemiddelde biopic [uit]" schrijft ze.

Op de IMDb staat de film verder op een 7,8, op basis van 171.615 stemmen. Daarvan gaf het overgrote deel (33,7%) de film een 8. Andere veelgekozen cijfers zijn een 7 (23,3%) en een 9 (18,6%). Op de FilmTotaal-pagina heeft de film een 7.2, op basis van 17 stemmen.

Box Office

Met een budget van 15 miljoen dollar, haalde The Theory of Everything wereldwijd ongeveer 121 miljoen dollar op, waarmee het een succes is. 35,8 miljoen dollar komt uit de Verenigde Staten, waar de film enen prima opening beleefde op 802 schermen. Daar werd gemiddeld 6.248 dollar opgehaald. In de rest van de wereld verdiende de productie verder nog eens 85 miljoen dollar, waarbij vooral het Verenigd Koninkrijk (31,9 miljoen dollar), Italië (5,8 miljoen dollar) en Australië (4,6 miljoen dollar) grootverdieners zijn.

De Nederlandse verdienste is ook niet slecht. Hier haalde de film 892.398 euro op, in zeven weken tijd. De film ging in première met 231.869 euro en stond daarmee op de zesde plek. De opbrengst nam alv rij snel af, maar de film eindigde alsnog op een nette 72ste plaats als je kijkt naar de top van productiejaar 2014.
Blu-ray: The Theory of Everything | Discs 1 | Retail release: juni 2015 | Beeld: 1080p HD 16 : 9 (2.40:1) | Geluid:: Engels DTS-HD Master, Frans, Spaans, Duits, Italiaans DTS 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels e.a. | EAN: 5-050083-036621 | Met dank aan: Universal

The Theory of Everything is een reguliere uitgave, bestaande uit een Blu-ray keepcase met daarin een disc. Voorop staat de filmposter, die ons de door Redmayne en Jones gespeelde Stephen en Jane toont. Achterop tref je verder een uitgebreide synopsis aan en informatie over de extra's die je kan vinden op de schijf. Verder zijn er nog de gebruikelijke technische details, zoals die hierboven ook omschreven staan.

Beeld & geluid

Het beeld van deze uitgave is gedetailleerd. Veel shots focussen zich op de mensen in de film, waardoor het belang van gezichten en kleren erg belangrijk is. Meestal komen de kleuren van die zaken erg natuurlijk over, hoewel ze soms ietwat blauw zijn. Veel te klagen daarover hebben we echter niet, omdat het beeld haarscherp is en het ietwat overheersende blauw niet storend is. De audio is verder ook mooi, hoewel niet perse heel gebalanceerd. Bij sommige scènes voert de muziek merkbaar de boventoon, maar storend is dat niet. Het geluid komt namelijk erg helder uit de boxen en dat is het belangrijkst. De balans daartussen is natuurlijk zaak van de filmmaker en het dialoog is altijd helder te volgen.

Extra's

Veel extra's vind je niet op deze uitgave. Allereerst zijn er acht verwijderde scènes, die flink verschillen in lengte. Zo heb je scènes van dertig seconden die uit de film gehaald zijn, maar ook scènes van bijna vier minuten. Het geheel toont vooral stukken waarin we zien hoe Jane Stephen helpt, hoe hij de koningin ontmoet en wat andere korte scènes die inderdaad niet perse in de film thuis hadden gehoord. Verder is er nog een featurette van zeven minuten die laat zien hoe Eddie Redmyane in de huid van Stpehen Hawking kroop. Heel veel is het niet en het geheel komt wat plichtsmatig over.

Conclusie: Goed beeld en geluid maar matige extra's

Deze Blu-ray uitgave van The Theory of Everything laat op het gebied van beeld en geluid niets te wensen over. De extra's hadden wel beter gemogen, want enkel wat verwijderde scènes en een korte featurette zijn echt niet genoeg. Wat te denken van extra's zoals eentje over de aanloop naar het awardsseizoen, waar de productie als een van de favorieten gold. En een minidocumentaire over ALS over de academische carrière van Hawking waren ook mooi geweest. Maar al met al stoort het niet zo en is de film gelukkig in goede kwaliteit uitgebracht.Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm