Blu-ray

Blu-Ray Review: Michiel de Ruyter

Nette Limited Edition uitgave van Roel Reiné's grootse historische Nederlandse avonturenfilm.

door Bram de Groot op 19.06.2015 om 08:00 in Blu-ray


Regie: Roel Reiné | Cast: Frank Lammers (Michiel de Ruyter), Sanne Langelaar (Anna de Ruyter), Barry Atsma (Johan de Witt), Egbert-Jan Weeber (Willem III), Derek de Lint (Kievit), Hajo Bruins (Cornelis Tromp), Charles Dance (Charles II), Rutger Hauer (Maarten Tromp), Gene Bervoets (van Ginneken), Lieke van Lexmond (Wendela de Witt) e.a. | Speelduur: 152 minuten | Bioscooprelease: 29 januari 2015 | FilmTotaal recensie: Michiel de Ruyter

Afgelopen jaar werd met een budget van circa € 8 miljoen de Nederlandse historische avonturenfilm Michiel de Ruyter opgeleverd. Regisseur Roel Reiné, vooral bekend van de direct-to-dvd vervolgen op films als Death Race, The Scorpion King 3 en 12 Rounds, verzamelde een indrukwekkende cast, met Frank Lammers in de titelrol. Een enorm succes werd de film niet, een mooie poging voor een grootse Nederlandse historische actiefilm was het zeker wel.

Het budget werd uiteindelijk niet terugverdiend. Met zo'n 650 duizend bezoekers bleef de eindopbrengst steken op nog geen € 6 miljoen. De ontvangst vooraf was wisselend, al leek het publiek een stuk meer onder de indruk. A-Film bracht onlangs een Limited Edition Blu-Ray uitgave uit, inclusief de originele soundtrack op CD.

Synopsis

Halverwege de zeventiende eeuw is Nederland een van de grootste zeevarende naties ter wereld. Met een ingenieuze strategie weet bevelhebber Michiel de Ruyter de Engelse vloot te verpletteren. Bij het volk is hij ongekend populair, maar onderlinge complotten en samenzweringen leiden tot conflicten tussen de regerende Republikeinen en de aanhangers van Oranje. De Ruyter wordt meegesleurd in een stroom van politieke ontwikkelingen. Hij en zijn gezin dreigen het slachtoffer te worden van een politiek steekspel waarin hij op een onmogelijke missie wordt gestuurd.


Waardering

De IMDb noteert een nette 7,4 bij ruim tweeduizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de historische biopic met een 7,5 (Stem zelf). FT-recensent Bart Snoek kwam tot 2,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

Ik heb mij zeer vermaakt. Een zeer boeiend schouwspel. Dit is goed verfilmd. Zo krijg je toch een beeld hoe die tijd was en hoe de geschiedenis van Nederland was.... - MArnoldi

Box Office

Het productiebudget van Michiel de Ruyter bedroeg zo'n € 8 miljoen. In het eerste weekend in de Nederlandse bioscopen verdiende het € 827.933 en eindigde op een redelijke € 5.896.503.


Film: Michiel de Ruyter | Discs 1 x Blu-Ray | 1 x CD | Retail release: juni 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: o.a. Nederlands DTS-HD 7.1 | Ondertitels: o.a. Engels, Nederlands | Extra's: 2 x audiocommentaar | Op de filmset van Regisseur Roel Reiné | Visual Effects Making Of | Deleted Scenes | Deleted Shots ("special" voor alle figuranten) | Trailers | EAN: 8716777952030 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Blu-Ray | Met dank aan: A-Film

De schijf van deze Limited Edition Blu-Ray uitgave van Michiel de Ruyter zit vastgeklikt in een speciale iets wat grote booklet-box, met daarin een boekje over uiteenlopende zaken. Daarnaast is de originele soundtrack van Trevor Morris toegevoegd op CD. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor een gekaderde versie van de filmposter.

Beeld & geluid

In High Definition pakt Michiel de Ruyter, met een beeldverhouding van 2.35 : 1, zeer goed uit. Om tijdsgeest mee te geven zijn er de nodige kleurfilters gebruikt, maar dit neemt niet weg dat het beeld zeer scherp is en krachtig is in de kleuren. Ook donkere beelden pakken gelukkig goed uit. De schijf heeft een DTS-HD 7.1 (!) track meegekregen. Deze laat ook een prima indruk achter, door de duidelijk aanwezige surround effects en de sterke muzikale ondersteuning.

Extra's

Bij het opstarten van de schijf kan gelijk gekozen voor de 12 jaar of 16 jaar-versie. Er zijn een mooi aantal extra's terug te vinden. De fan van audiocommentaar kan zijn lol op; er zijn er maar liefst twee. De eerste is met regisseur Reiné en de tweede wordt ingesproken door Reiné, editor Radu Ion en soundmixer Jonathan Wales. De titel van de featurette Op de filmset van Regisseur Roel Reiné spreekt al voor zich. Er zijn veel interviews en beelden van achter de schermen. Er wordt vooral gesproken over de personages.

Interessanter is de Visual Effects Making Of, waarin de visuele effecten nader belicht worden. Het VFX-team neemt je mee in hoe bepaalde scènes tot stand zijn gekomen. Fraai als je van VFX-featurettes houdt. Daarnaast zijn er ook veertien verwijderde scènes, van in totaal een kleine 20 minuten. De 'Deleted Shots' zijn een aardig bedankje voor de figuranten. De bijgevoegde CD bevat de soundtrack van de Canadese filmcomponist Trevor Morris. Hij werkte aan heel wat films en series mee en kreeg Emmy Awards voor zijn muzikale bijdrage aan de series The Borgias en The Tudors.

Toch een zeer knappe Nederlandse film! Op een uitstekende Blu-Ray uitgave

Er valt veel goeds over Michiel de Ruyter te schrijven. Het geheel ziet er prachtig uit en schets een mooi beeld over een stukje rijke Nederlandse historie. Minder is echter de keuze voor de hoofdrolspelers. Frank Lammers overtuigt gewoon niet en ondanks dat Barry Atsma nog een redelijke rol neerzet, had een ander gezicht de film waarschijnlijk goed gedaan. Al met al is het een knappe productie geworden en mogelijk weet Reiné nu wat hij wél en niet moet doen voor zijn volgende historische Nederlandse avonturenfilm die voor 2016 gepland staat: Willem van Oranje.

Deze Blu-Ray uitgave is zeer netjes. Beeld en geluid zijn van de bovenste plank. Ook kan de liefhebber een aantal leuke extra's bekijken. Hierbij valt vooral de lange featurette op over visuele effecten. Een uitgave voor de fan van de film. Hieronder een video met beelden van de opnames op de Dam in Amsterdam.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Spider-fan

Avatar

Dit is een erg mooie manier om een film uit te geven, met een boekje en soundtrack. Wat is 8 miljoen toch weinig als je Hollywood budgetten ziet, maar voor een Europese film niet ongewoon.

Myridonen

Avatar

Gelijk de eerste dag dat de Blu-Ray in de schappen lag gekocht. Ben er super blij mee, alle extra's die erbij zitten zijn echt tof om te zien.

KeesjeNL

Avatar

Ik vond het echt een geweldige film, mede omdat ik erg geïnteresseerd ben in de Goude Eeuw. De locaties zijn schitterend, on-Nederlands mooi weergegeven. Lammers vond ik overtuigen, net als vrijwel alle andere acteur en het politieke aspect in deze film komt goed naar voren.

Ga deze film toch vooral zelf zien, en laat je 2,5 uur imponeren door fraaie zeeslagen, actie, drama, historie en kostuums.

KeesjeNL

Avatar

Edit: En die laatste 15 minuten zijn echt prachtig vormgegeven!

Spider-fan

Avatar

Imposante film. Het enige wat soms lastig is, is de verstaanbaarheid tijdens de zeeslagen; er wordt dan geschreeuwd terwijl er veel kanonnenvuur aan de gang is en het is niet altijd verstaanbaar.

Erg mooie opnames en camera-voering, sterke muziek, goed qua dosering van actie en dialoog/drama-scènes. De film zakt nergens in en wordt geen moment saai.

NieuwsFilm

meest populair