Blu-ray review: 'Whiplash'

Uitgebreidere uitgave van een fantastische film.

Jim Pedd 1 juli 2015 16:08 in Blu-rayRegie: Damien Chazelle | Cast: Miles Teller (Andrew), J.K. Simmons (Fletcher), Paul Reiser (Jim Neimann), Melissa Benoist (Nicole), Austin Stowell (Ryan) | FT-recensie: 5 sterren | Release: 13 november 2014 | Speelduur: 107 minuten

Na Guy and Madeline on a Park Bench in 2009 duurde het maar liefst vijf jaar voordat Damien Chazelle een nieuwe film maakte. De veelbelovende regisseur afgelopen jaar Whiplash, een bijzonder goed ontvangen film die maar liefst drie Oscars won. Nu is de film, na een eerdere release op Dvd, ook op Blu-ray te koop.

Centraal staat Andrew Neyman, een jonge jazzmuzikant, die vastberaden is om koste wat kost de beste drummer van zijn elitaire conservatorium te worden. De briljante muziekdocent Terence Fletcher, die bekend staat om zijn gevreesde, spartaanse lesmethodes, leidt het beste jazz-ensemble van de school. Hij ontdekt de ambitieuze drummer en zorgt ervoor dat Andrew in zijn band terecht komt. Onder invloed van de tirannieke Fletcher wordt Andrews streven naar perfectie een onoverkomelijke obsessie. Zijn meedogenloze leraar drijft hem tot het uiterste van zijn muzikale en fysieke kunnen, maar ook bijna tot waanzin.

Waardering

Whiplash mag dan wel van Birdman verloren hebben wat betreft de hoofdprijzen bij de Oscar-uitreiking van begin dit jaar, bij critici is de film desalniettemin een enorm succes. Op RottenTomatoes staat de weergaloze film op 95%, op basis van 242 recensies. "Intens, inspirerend, goed geacteerd," begint de samenvatting van wat critici te zeggen hebben. De film is volgens hen een uitzonderlijke prestatie van regisseur Damien Chazelle, die het beste uit sterren J.K. Simmons en Miles Teller weet te halen. Recensent Arjan Welles is het daarmee eens en prijst niet alleen het verhaal, maar vooral ook Simmons, in zijn recensie. Hij kent de film maar liefst 5 sterren toe en concludeert zijn recensie als volgt: "De grote ster is echter Simmons die hier de rol van zijn leven neerzet. Zijn meedogenloze spel zorgt voor verstokte adem, ontzag en puur afgrijzen. Een overdonderende prestatie in een virtuoos drama over de reikwijdtes van bezieling."

Ook het publiek is nogal te spreken over Whiplash. Op IMDb staat hij op een 8,6 op basis van 229.675 stemmen. De meeste mensen gaven een 8 (25,8%), een 9 (33,6%) en een 10 (24,9%). De verdeling en het feit dat veruit de meeste mensen een tien gaven, maakt het duidelijk: bijna iedereen houdt van de film. Geen wonder dus dat deze op #41 staat in de IMDb top 250. Ook op FilmTotaal is zo gestemd. Met 35 stemmen staat de film nu gemiddeld op een 8,7.

Box Office

Financieel was de film verder een enorm succes. Met het budget van 3,3 miljoen dollar werd wereldwijd ongeveer 45 miljoen dollar opgehaald. Daarvan was 13 miljoen dollar afkomstig uit de Verenigde Staten, waar de film ondanks een langzame start (op 6 schermen in het openingsweekend, met daar gemiddeld 22.565 dollar per scherm), uiteindelijk toch een mooi eindbedrag haalde. Maar vooral in de rest van de wereld deed de film het goed.

Daar werd nog eens 32,3 miljoen dollar opgehaald. Opvallend is hoe verscheiden de bedragen zijn. Zo haalde Whiplash in Zuid-Korea 11,5 miljoen dollar op. Verder was het Verenigd Koninkrijk goed voor 2,4 miljoen dollar en Japan voor nog eens 2 miljoen. De Nederlandse opbrengst steekt vrij schril af hier tegenover. Hier stokte de opbrengst op 207.270 euro, na vier weken. De film bereikte nooit de top tien hier.
Blu-ray: Whiplash | Discs 1 | Retail release: juni 2015 | Beeld: 1080p HD 16 : 9 (2.40:1) | Geluid:: Engels, Frans DTS-HD Masters 5.1, Spaans DTS 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels | EAN: 8-712609-646955 | Met dank aan: Sony Pictures

De Blu-ray uitgave is een reguliere keepcase met voorop een van de posters voor de film. De standaardposter toont ons eigenlijk alleen maar een klein beeld van acteur Miles Teller en verder bovenal lof voor de productie. Dat is iets anders op deze poster, waar alleen bovenaan te vinden valt dat de film drie Oscars heeft gewonnen. Verder vind je op de achterkant een uitgebreide synopsis en informatie over de extra's en de gebruikelijke technische details.

Beeld & geluid

De beeldkwaliteit is erg net. Details zijn veelal goed te zien, waaronder bijvoorbeeld de littekens op het gezicht van Andrew en de rimpels van Fletcher. De kleuren zijn verder warm, maar het is wel duidelijk te zien dat Whiplash digitaal opgenomen is. Echt jammer is dat niet, want storen doet het niet. Belangrijk bij deze film is vooral de audiokwaliteit, gezien het muzikale thema en de aanwezigheid van zoveel scènes met alleen maar muziek. Gelukkig komt dat geheel tot z'n recht op deze uitgave en hoor je de verschillende instrumenten helder. Als je goed luistert, kan je ze van elkaar onderscheiden en dat is een teken van de hoge kwaliteit van deze uitgave. Verder is het dialoog ook helder te verstaan en wordt dat nooit overstemd door achtergrondgeluiden.

Extra's

De film werd eerder op Dvd uitgegeven, maar de Blu-ray versie biedt meer extra's. Toegevoegd zijn een drie kwartier durende documentaire met de naam Timekeepers, waarin professionele drummers praten over hun vak en passie voor het drummen en de oorspronkelijke (20 minuten durende) korte film Whiplash, waar de film op voortborduurd. Vooral voor mensen die echt fan zijn van de film, is de Blu-ray daardoor een must-have.

Andere extra's zijn een filmversie met audiocommentaar van Damien Chazelle en J.K. Simmons. Helaas was Miles Teller niet te horen hier, maar zijn afwezigheid wordt gecompenseerd door de bijzonder grappige Simmons. Tot slot is er nog een 8 minuten durende featurette die de sterren volgt tijdens het TIFF.

Conclusie: Uitgebreidere uitgave van een fantastische film

Whiplash geldt als één van de beste films van het afgelopen jaar. De productie kwam in november 2014 uit in de Nederlandse bioscopen en werd vervolgens enkele maanden later al uitgebracht op Dvd. Nu is deze, met meer extra's te koop op Blu-ray in Nederland. Mocht je de film nog niet in je kast hebben staan, is deze uitgave een absolute aanrader, al ware het alleen al om de uitgebreide extra's.Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm