Arthouse tv-tip: 'Melancholia' van Lars von Trier

Deze film met Kirsten Dunst is zondag 2 augustus om 23.20 te zien op NPO 2.

Een van de meest baanbrekende filmmakers van de Scandinavische cinema is Lars von Trier. Een van zijn bekendste werken Melancholia is aanstaande zondag te zien op tv. Zoals de titel al doet vermoeden, behandelt het geen vrolijk onderwerp.

De film begint met de overweldigende beelden van het einde van de wereld met op de achtergrond de muziek van Wagner’s Tristan en Isolde. Direct daarop zijn de voorbereidingen van een prachtige bruiloft te zien. Justine gaat trouwen, maar is depressief en kan ondanks haar huwelijk niet gelukkig zijn op deze dag. In het tweede deel staat haar zus Claire centraal. Justine gaat bij haar logeren en dan blijkt dat er een planeet genaamd Melancholia door de ruimte beweegt richting Aarde. Claire denkt dat deze de aarde zal raken en verwoesten, maar Justine kan zich door haar depressie veel makkelijker neerleggen bij een mogelijke verwoesting van de aarde.

Kirsten Dunst speelt in de film de rol van Justine en won daarvoor op Cannes de prijs van beste actrice. Charlotte Gainsbourg speelt de rol van Claire en Kiefer Sutherland heeft ook een mooie rol als de man van Claire. De meningen over Melancholia waren erg verdeeld. Zo werd het schokkerige camerawerk door de een als een versterking ervaren van wat er op het doek gebeurde, terwijl het anderen mateloos irriteerde. Maar of je de film na afloopt nu geweldig vindt of juist totaal niet, het is er in ieder geval een om gezien te hebben.

Melancholia is zondag 2 augustus om 23.20 te zien op NPO 2.



NieuwsFilm

meest populair