Melancholia (2011)

Enjoy it while it lasts

Lars von Triers nieuwste film over depressie en het einde van de wereld is toepasselijk deprimerend, maar mist diepgang.
play

7,3 details

  • 130 Min
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Denemarken
  • Zweden
  • Frankrijk
  • Duitsland
130 Min Denemarken

Justine en Michael vieren hun bruiloft in het huis van Justine’s zus Claire. Ondertussen beweegt de planeet Melancholia zich richting aarde en worden de twee zussen geconfronteerd met het snel naderende einde van de wereld. Terwijl Justine in een diepe depressie vervalt, verzet Claire zich tot het einde. Regisseur Lars von Trier, die toch al bekend stond als een man die graag spot met de internationale pers, wist de film flink in de spotlights te brengen. Tijdens de persconferentie op Cannes vertelde hij namelijk dat hij Hitler wel een beetje begrijpt en zelfs sympathie voor hem heeft. De festivaldirectie besloot hierop de regisseur te vragen het festival te verlaten en verklaarde hem persona non grata. De film zelf is iets minder controversieel. Recensent Todd McCarthy schreef in zijn recensie voor The Hollywood Reporter het volgende. Lars von Trier manages to turn the end of the world into a bit of a bore inMelancholia. […] This contemplation of the planet’s demise predictably provides not an ounce of comfort or redemption, nor does it offer characters or ideas with which to meaningfully engage, just ample opportunity to wallow in some rapturous images, glorious music and a foul mood.

Regie
Lars von Trier
Cast
Kirsten Dunst, Stellan Skarsgård, Alexander Skarsgård, Charlotte Rampling, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, John Hurt, Udo Kier, Jesper Christensen, Brady Corbet, Stefan Cronwall, Cameron Spurr, James Cagnard, Deborah Fronko, Claire Miller, Charlotta Miller.
Budget
$ 7.400.000
Opbrengst
$ 3.029.870
Release
26.05.2011
Release NL
25.08.2011
Release DVD
10.01.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Lars von Trier | Cast: Kirsten Dunst (Justine), Charlotte Gainsbourg (Claire), Kiefer Sutherland (John), Alexander Skarsgård (Michael), Stellan Skarsgård (Jack), Charlotte Rampling (Gaby), John Hurt (Dexter), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2011

Lars von Trier kondigde zijn nieuwste film vorig jaar aan met de grap: “no more happy endings”. Alsof de moorden, slavernij en executies waarmee hij het afgelopen decennium zijn films eindigde zo vrolijk waren. Von Trier gooit er nog een schepje bovenop: in Melancholia zien we het einde van de wereld meteen in de proloog van de film. Los daarvan is hoofdpersoon Justine zwaar depressief. Von Trier zegt met zijn film het effect van een ramp op de menselijke psyche te willen verkennen, maar blijft helaas deprimerend aan de oppervlakte dobberen.

Visueel gezien brengt Von Trier het er beter vanaf. Vooral in de nachtelijke exterieure scènes is de digitale esthetiek om van te smullen. De manier waarop bijvoorbeeld het licht van de lampen rondom het Zweedse kasteel Tjolöholm zacht reflecteert op de huid van de personages is prachtig. De overstilering van de eerste, ietwat abstracte sequentie is dan weer te veel van het goede en bestaat uit lang uitgesponnen shots in extreme slowmotion met daaronder de overdonderende ouverture van Wagners Tristan und Isolde. Alle muziek in de film is afkomstig uit deze opera, waarvan de ouverture regelmatig terugkeert. De zware strijkersmuziek heeft een verstikkende werking, die als dikke stroop over heel wat scènes in de film overdadig is uitgesmeerd.

videotrailers & clips

alle artikelen (10)

Melancholia Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Melancholia

acties