Lars von Trier niet langer welkom in Cannes

De Deense regisseur moet het festival meteen verlaten na zijn ophefmakende antisemitische uitspraken van gisteren.

De Deense regisseur Lars von Trier is door de organisatoren van het Filmfestival van Cannes persona non grata verklaard. Hij moet Cannes met onmiddellijke ingang verlaten. De beslissing komt er na Von Triers ophefmakende antisemitische uitspraken. Zo zei de regisseur onder meer dat hij Hitler wel een beetje begrijpt en zelfs sympathie voor hem heeft.

Von Trier verontschuldigde zich gisteren al voor de omstreden - zij het als grap bedoelde - uitspraken die hij eerder op de dag deed, maar dat heeft duidelijk weinig indruk gemaakt op de festivalorganisatoren: "Het Festival van Cannes biedt artiesten van over de hele wereld een uniek platform om hun werk voor te stellen en de vrijheid van meningsuiting en creatie te verdedigen. De directie betreurt ten zeerste dat Von Trier dit forum gebruikt heeft om opmerkingen te maken die onaanvaardbaar en onduldbaar zijn en in tegenspraak zijn met waarden zoals menselijkheid en generositeit die tijdens het festival centraal staan."

De festivaldirectie beklemtoont wel dat ze de persoon Von Trier gestraft heeft en niet zijn werk. Von Triers film Melancholia blijft dus nog in de running voor de Gouden Palm in de festivalcompetitie.



NieuwsFilm

meest populair