Nederlandse bioscoopoorlog op komst?

JT Bioscopen wil Pathé voorbijstreven!

Afgelopen vrijdag is JT Bioscopen overgenomen voor een bedrag van maar liefst 85 miljoen euro. De nieuwe eigenaar, het Britse Vue International, heeft grote plannen op de Nederlandse markt. Het lijkt er zelfs op dat de oorlog wordt verklaard aan het vier keer grotere Pathé.

In Nederland strijden drie grote ketens om de filmliefhebber. Naast het vanaf vrijdag dus Britse JT Bioscopen en het Franse Pathé heeft ook het Belgische Kinepolis (incl. Utopolis en Wolff) een redelijk marktaandeel. Alle partijen bouwen nieuwe locaties. Pathé en Kinepolis openen nieuwe bioscopen in Utrecht en JT opent nog dit jaar een megacomplex in Alkmaar.

Ondanks dat Pathé's marktaandeel met 40% een stuk hoger ligt dan JT (10%) en Kinepolis (8%) lijken de laatste twee zich hier niet bij neer te leggen. Met name Vue International is zeer kapitaalkrachtig en staat wereldwijd in de Top 5 aantal bioscoopbezoekers.

JT-directeur Ron Sterk geeft aan dat groei essentieel is, maar dat ook na de overname innovatie hoog op de agenda staat. JT opende recent de eerste Dolby Cinema ter wereld. Dit zou het antwoord zijn op Pathé's geliefde IMAX. Overigens wil Sterk nog niet spreken over een oorlog: "We hebben groeiambtie, maar het streven is vooral de klant voorzien. Dat zal ongetwijfeld ten koste gaan van het marktaandeel van Pathé, maar dat is niet het hoofddoel."

Een eerste wapenfeit zou volgens De Telegraaf de bouw zijn van JT-locaties in Amsterdam en Rotterdam. Al in 2016 zouden daar de eerste JT bioscopen de deuren moeten openen. Op eigen kracht wist JT een flinke stijging in bezoekersaantallen te realiseren, met maar liefst 60% over de afgelopen jaren.



NieuwsFilm

meest populair