Alles over 'Straight Outta Compton'

Kritisch én financieel zeer succesvolle film over de N.W.A.

Komende donderdag komt de film Straight Outta Compton uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 3 september in première.

Straight Outta Compton


Duur: 147 minutenGenre Biografie, Drama, MuziekBudget: 28 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieF. Gary GrayScenario Jonathan Herman, Andrea BerloffO'Shea Jackson Jr. Ice CubeCorey Hawkins Dr. DreJason Mitchell Eazy-ENeil Brown Jr. DJ YellaAldis Hodge Mc Ren
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis

In 1987 gebruikten vijf jonge mannen openhartige teksten en hardcore beats om hun frustraties en woede over hun leven in één van de meest gevaarlijke buurten van Amerika te uiten en creëerden hiermee een machtig wapen: hun muziek. Deze culturele rebellen vormden samen de N.W.A. Met hun muziek, attitude en talent vochten ze tegen de autoriteiten die hen onder de duim wilden houden. In hun teksten vertelden ze de waarheid over het leven in de hood en begonnen ze een sociale revolutie die nog steeds invloed heeft op de hedendaagse samenleving.

Accuratesse

Niet iedereen is blij met hoe de film eruit is komen te zien. MC Ren uitte bijvoorbeeld zijn ongenoegen over de film op Twitter. Bij het zien van de eerste trailer beschuldigde hij Universal Pictures ervan de geschiedenis te willen herschrijven. "Hoe kun je mij hieruit laten?" Volgens hem weten echte fans van de groep wel wat zijn rol was. Later bleek MC Ren toch blij met de film en feliciteerde hij cast en crew:

Een ander punt van kritiek is het feit dat niet te zien is dat Dr. Dre een aantal vrouwen mishandeld heeft. De vrouwen komen in sommige gevallen niet in de film voor, maar er wordt ook genegeerd dat hij dergelijke zaken heeft gedaan. In een statement liet Dre daarover weten spijt te hebben "van wat ik heb gedaan en weet dat het voor altijd impact heeft op onze levens."

Eerste reacties

Straight Outta Compton is een kritisch succes. Op RottenTomatoes lezen we dat de film door 90% van de critici positief beoordeeld wordt. De consensus: "Straight Outta Compton is een biopic die zal blijven, dankzij de sterke regie van F. Gary Gray en het meeslepende spel van een solide cast."

Box office prestaties

Straight Outta Compton is een groot financieel succes. De productie kostte naar verluidt zo'n 28 miljoen dollar en opende al met 60 miljoen dollar in de Verenigde Staten. In de afgelopen weken is de opbrengst alleen al in de VS nog meer dan verdubbeld, naar 134 miljoen dollar. Het is nog wachten wat de productie internationaal gaat doen, maar we verwachten veel vuurwerk.

Trivia

De eerste versie van de film duurde maar liefst drie-en-een-half uur. Mocht je denken: Die O'Shea Jackson Jr. lijkt wel heel erg op Ice Cube, hebben we een goede verklaring voor je. Hij is zijn zoon! Mocht er een vervolg komen, draait dit o.a. om Snoop Dogg en Tupac Shakur.

•

•


•




NieuwsFilm

meest populair