Straight Outta Compton (2015)

The world's most dangerous times created the world's most dangerous group

De biografie rondom één van de invloedrijkste hiphopformaties kijkt weg als een jongensboek met een vleugje maatschappijkritiek.
play

7,6 details

  • 147 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Muziek
  • Verenigde Staten
147 Min Verenigde Staten

In 1987 gebruikten vijf jonge mannen openhartige teksten en hardcore beats om hun frustraties en woede over hun leven in één van de meest gevaarlijke buurten van Amerika te uiten en creëerden hiermee een machtig wapen: hun muziek. Deze culturele rebellen vormden samen de N.W.A. Met hun muziek, attitude en talent vochten ze tegen de autoriteiten die hen onder de duim wilden houden. In hun teksten vertelden ze de waarheid over het leven in de hood en begonnen ze een sociale revolutie die nog steeds invloed heeft op de hedendaagse samenleving.

Regie
F. Gary Gray
Cast
Paul Giamatti, LaKeith Stanfield, Alexandra Shipp, Aldis Hodge, Corey Hawkins, Jason Mitchell, O'Shea Jackson Jr., Neil Brown Jr., R. Marcos Taylor, Keith Powers, Elena Goode, Joshua Brockington, Carra Patterson, Marlon Yates Jr., Sheldon A. Smith.
Budget
$ 28.000.000
Release
14.08.2015
Release NL
03.09.2015
Release DVD
12.01.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: F. Gary Gray | Cast: O’Shea Jackson Jr. (Ice Cube), Corey Hawkins (Dr. Dre), Jason Mitchell (Eazy-E), Neil Brown Jr. (DJ Yella), Aldis Hodge (MC Ren), Paul Giamatti (Jerry Heller), Keith Stanfield (Snoop Dogg), R. Marcos Taylor (Suge Knight) e.a. | Speelduur: 147 minuten | Jaar: 2015

Wat te doen als je een stinkend rijke, renteniergerechtigde rapper bent die zojuist de vijftig gepasseerd is? Dan is het perfecte moment aangebroken om rustig achterover te leunen en terug te kijken op je successen. Maar niet voordat er nog één – herstel – twee laatste kronen op Dr. Dre’s nalatenschap zouden worden gezet. Met Compton leverde de hiphopmagnaat na een tussenpose van maar liefst zestien jaar weer een album af van hoog niveau en een kleine maand later verschijnt nu ook de langverwachte biopic rondom de hiphopformatie N.W.A in de Nederlandse bioscopen. Aangezien Dre en andere oudgediende Ice Cube zelf als producenten aan het roer stonden is het misschien verleidelijk om Straight Outta Compton op voorhanden af te doen als een poging tot zelfverheerlijking. Maar daarmee zou deze biografie toch tekort mee worden gedaan. Net als Dre’s laatste album is de film eigenlijk veel te goed voor een prestigeproject.

Wie niet bekend is met N.W.A doet er goed aan om na het lezen van deze recensie even op YouTube de muziekgeschiedenis in te duiken. Uitgedost in zwarte chinobroeken, bijpassende bomberjacks van de Oakland Raiders en witte sneakers zorgden Dr. Dre, Ice Cube, Eazy-E, DJ Yella en MC Ren in de late jaren tachtig voor de nodige ophef in de tot die tijd nog tamelijk brave muziekwereld. In een tijd waarin hiphop nog in de kinderschoenen stond, deed de groep flink wat stof opwaaien met songteksten gevuld met geweld en aanklachten tegen het politiesysteem, verpakt in een taalgebruik dat allesbehalve radiovriendelijk kon worden genoemd. Echter, zoals regisseur F. Gary Gray misschien een tikkeltje belerend laat zien, draaide het bij N.W.A niet om provocatie of verheerlijking van criminaliteit. De muziek was simpelweg een weerspiegeling van het klimaat waarin de jongens opgroeiden en een manier om hun onvrede met de autoriteiten te uitten.

videotrailers & clips

alle artikelen (16)

Straight Outta Compton Nieuwsberichten

Straight Outta Compton

acties