Alles over 'Everest'

Film over één van de ergste rampen die ooit op Mount Everest plaats vond.

Auteur:
Komende donderdag komt de film Everest uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 17 september in première.

Everest


Duur: 121 minutenGenre Avontuur, Drama, ThrillerBudget: 65 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieBaltasar KormákurScenario William Nicholson, Simon BeaufoyJake Gyllenhaal Scott FischerElizabeth Debicki Dr. Caroline MackenzieKeira Knightley Jan HallRobin Wright Penn Peach WeathersJosh Brolin Beck Weathers
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis

Everest brengt de ontzagwekkende tocht van twee verschillende expedities in beeld, die te maken krijgen met één van de meest hevige sneeuwstormen die de mensheid ooit heeft gekend. De bergbeklimmers krijgen te maken met de meest barre omstandigheden op aarde wanneer hun levenslange obsessie om de top van de Everest te bereiken verandert in een adembenemende strijd om te overleven.

Comeback?

Everest is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Op de dagen 10 en 11 mei 1996 voltrok zich een ramp op de Mount Everest. Acht mensen raakten gevangen in een sneeuwstorm en kwamen daardoor om het leven. Datzelfde jaar overleden nog eens vier mensen tijdens pogingen de top van de berg te bereiken, waarmee het tot 2014 het dodelijkste jaar ooit op de Everest was. David Breashears vertelde tijdens een radioprogramma van Neil Conan over zijn ervaring in 1996.

"We bevonden ons boven het basiskamp, op 21.300 voet, toen de storm ons raakte. En terug denkend, kan ik me herinneren dat ik in mijn tent zat en die harde, gruwelijk klinkende wind hoorde, terwijl deze duizenden meters boven me tegen de bovenste hellingen van de Everest beukte."

"Het werd donker. De sneeuw blies hard, zelfs in ons kamp. En ik vroeg me af, hoe kon iemand die storm overleven? Vijf mensen deden dat niet op de zuiderkant, en drie niet op de noordkant. Op die momenten begin je te denken over de handelingen van mensen, wat ze wel en niet gedaan zouden kunnen hebben. En dat is iets wat zich nestelde in mijn herinneringen van die dagen en uren daarna."

Eerste reacties

De meeste recensenten zijn positief over Everest. Op de site Rotten Tomatoes staat deze tot nu toe op een score van 76%, na 21 getelde recensies. Er is nog geen consensus te vinden op de site, maar de recensie die Chris Nashawaty voor Entertainment Weekly schreef, spreekt boekdelen. "Het is geen toppunt, maar Baltasar Kormakurs epische film is een passend slopende en opvallend onsentimentele kroniek van de tragedie die zich in 1996 afspeelde op Mount Everest."

Box office prestaties

De verwachting is dat Everest in de Verenigde Staten gaat openen met twintig miljoen dollar. In totaal zou de film daar uiteindelijk zo'n 65 miljoen dollar ophalen. Maar, als het publiek erg positief reageert op de film, zouden die bedragen zomaar eens een stuk hoger kunnen eindigen. Wat de film in de rest van de wereld - en dan specifiek Nederland - gaat doen is moeilijk te voorspellen, maar zeker lijkt dat de filmstudio een hit in handen heeft.

Trivia

Rob Hall was de eerste persoon die vijf keer de Everest beklom. Zijn vrouw Jan was de tweede Nieuw-Zeelandse vrouw om de top te bereiken. De ramp uit 1996 waar de film op gebaseerd is, was lange tijd de grootste ramp ooit die plaatsvond op Everest. Op 18 april 2014 vond nog een grotere ramp plaats, waarbij 16 slachtoffers vielen. Gebaseerd op interviews met overlevenden van de ramp en een aantal boeken.

•


••
NieuwsFilm

meest populair