Everest (2015)

The Only Way Out Is Up.

Een barre trektocht naar het topje van de wereld.
play

6,8 details

  • 121 Min
  • Avontuur
  • Biografie
  • Drama
  • Historisch
  • Thriller
  • Actie
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
  • IJsland
121 Min Verenigd Koninkrijk

Everest brengt de ontzagwekkende tocht van twee verschillende expedities in beeld, die te maken krijgen met één van de meest hevige sneeuwstormen die de mensheid ooit heeft gekend. De bergbeklimmers krijgen te maken met de meest barre omstandigheden op aarde wanneer hun levenslange obsessie om de top van de Everest te bereiken verandert in een adembenemende strijd om te overleven.

Regie
Baltasar Kormákur
Cast
Jason Clarke, John Hawkes, Martin Henderson, Michael Kelly, Ingvar Sigurdsson, Charlotte Bøving, Tom Wright, Todd Boyce, Tom Goodman-Hill, Tim Dantay, Naoko Mori, Ang Phula Sherpa, Simon Harrison, Chris Reilly, Amy Shindler, Pemba Sherpa, Simon Harrison, Simon Harrison.
Budget
$ 55.000.000
Release
17.09.2015
Release NL
17.09.2015
Release DVD
19.01.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Baltasar Kormakúr | Cast: Jason Clarke (Rob Hall), Josh Brolin (Beck Weathers), John Hawkes (Doug Hansen), Michael Kelly (Jon Krakauer), Jake Gyllenhaal (Scott Fischer), Naoko Mori (Yasuko Namba), Keira Knightley (Jan Arnold), Robin Wright (Peach Weathers), Emily Watson (Helen Wilton), Sam Worthington (Guy Cotter) | Speelduur: 121 minuten | Jaar: 2015

Grofweg vallen rampenfilms onder te verdelen in twee categorieën. Enerzijds zijn er de grootse, indrukwekkende spektakelstukken waarbij de natuur op imponerende wijze korte metten maakt met alles wat in haar weg staat. Denk bijvoorbeeld aan titels als The Day After Tomorrow, 2012 of recentelijk nog San Andreas die het vooral moeten hebben van hun nietsontziende destructie. Aan het andere uiteinde bevinden zich echter de meer karaktergedreven rampenfilms, die meer gefocust blijven rondom de strijd van een of meerdere ongelukkige zielen in een benarde situatie. Het feit dat Baltasar Kormakúrs Everest vanaf deze week in glorieus IMAX 3D-formaat te bewonderen is, doet vermoeden dat deze rampenfilm zich nestelt in het rijtje van de eerdergenoemde titels, maar in de praktijk past deze overlevingstocht naar het topje van de wereld beter thuis in de tweede categorie.

Een complete verrassing mag dat eigenlijk niet heten, met de wetenschap dat het scenario voor Everest afkomstig is van William Nicholson en Simon Beaufoy. Laatstgenoemde ontving enkele jaren terug nog een Oscarnominatie voor zijn script voor Danny Boyles 127 Hours, dat menigeen anderhalf uur lang geboeid liet kijken naar een klimmer die dagenlang vastgeklemd zat onder een rotsblok. Voor Everest beroept het schrijversduo zich eveneens op een waargebeurd verhaal. In 1996 raakte een expeditie van bergbeklimmers onder leiding van de Nieuw-Zeelandse Rob Hall diep in de penarie toen vlakbij de top een hevige storm uitbrak.

videotrailers & clips

alle artikelen (7)

Everest Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...[quote=johnwayne]Everest is een aardig drama dat weliswaar prachtig in beeld gebracht is maar je ook......"

MovieMazzter

"...Everest blijkt nogal een rommeltje op FT. Reacties uit 2007 op een 2015 film ? Tom Cruise ? Opruimin......"

MovieMazzter

"...Goede film in goed en realistisch tempo, iets dat opmerkelijk vaak onderschat wordt door regisseurs......."

Everest

acties