Blu-ray

Blu-ray recensie: 'Still Alice'

Emotionele film met helaas weinig denderende beelden.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jim Pedd op 17.09.2015 om 14:01 in Blu-rayRegie: Richard Glatzer, Wash Westmoreland | Cast: Julianne Moore (Alice Howland), Kate Bosworth (Anne Howland-Jones), Shane McRae (Charlie Howland-Jones), Kristen Stewart (Lydia Howland), Alec Baldwin (John Howland) | Speelduur: 101 minuten | Bioscooprelease: 12 maart 2015 | FilmTotaal recensie: 4 sterren

Met Still Alice won Julianne Moore dit jaar de harten van veel filmliefhebbers. De film werd gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Lisa Genova en draait om Alice Howland, een 50-jarige vrouw die als professor werkzaam is in Harvard en de diagnose van Alzheimer krijgt. Centraal staat hoe ze met haar langzaam wegglippende geheugen omgaat.

Alice Howland, gelukkig getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, is een gerenommeerd hoogleraar taalkunde aan Harvard. Ze krijgt een enorme schok te verduren als de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vastgesteld en ze beseft dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen. Langzaam maar zeker begint ze de regie over haar eigen wereld te verliezen, terwijl de onderlinge banden binnen de familie steeds meer onder druk komen te staan. Een beangstigend, hartverscheurend en inspirerend portret over een onafhankelijke, sterke vrouw die worstelt om verbonden te blijven met de persoon die ze ooit was.

Waardering

Still Alice is erg goed ontvangen. De film scoort op RottenTomatoes 88%, op basis van 162 getelde recensies. "Stijgt naar ongekende hoogtes door het sterke spel van Julliane Moore. Still Alice is een prachtig drama dat zijn moeilijke thematiek met moed en gevoel benadert." Ook onze recensente Michelle Iwema was erg te spreken over de film; zij gaf hem 4 sterren. In haar conclusie schrijft ze: " Het is in alle opzichten een rol van Moore die de juiste snaar weet te raken, waardoor Still Alice je nog lang bijblijft."

Met 15 stemmen staat de film op onze filmpagina op een 7.2. Dat is lager dan de score op de IMDb, waar Still Alice een 7.5 krijgt, op 59.355 stemmen. Veruit de meeste mensen gaven de film een 8 (33,1%) of een 7 (30,9%).

Gezien de zeer goede ontvangst van de film en de universele lof voor Julianne Moore, zal het niemand verbazen dat zij veel prijzen won voor haar spel. Ze kreeg een Oscar, een Golden Globe, een BAFTA Award, een Critic's Choice Award, en nog veel, veel meer prijzen voor haar acteerwerk.

Box Office

Still Alice werd gemaakt met een budget van ongeveer 5 miljoen dollar en leverde Sony goud op. In de Verenigde Staten beleefde de film een matig openingsweekend van 2,1 miljoen dollar, maar na verloop van tijd groeide de opbrengst naar een score van maar liefst 18,7 miljoen dollar. Dat is erg knap, en werd over een periode van 15 weken opgehaald. In de rest van de wereld haalde de prodcutie nog eens 23 miljoen dollar op, waarmee het geheel op 41,7 miljoen dollar staat.

Ook in Nederland deed de film het goed, met een totale recette van 1.433.443 euro. De film opende op plaats zeven, met een opbrengst van 151.675 euro op 35 schermen. Daar de buzz rond de film goed was, draaide deze uiteindelijk in 64 bioscopen. Op dit moment staat de film op plaats 30/143 van dit jaar.
Blu-ray: Still Alice | Discs 1 | Retail release: augustus 2015 | Beeld: 1080p HD (16 : 9 / 1. 85 : 1) | Geluid:: Engels, Frans DTS-HD Masters 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | EAN: 8-718836-862526 | Met dank aan: September Film

De Blu-ray van Still Alice wordt aangeleverd in een standaard keepcase, met daar omheen een niet zo standaard slipcover. Het gevolg is dat de uitgave daarmee een iets nettere uitstraling krijgt. Het design van de covers is exact hetzelfde: beiden tonen de filmposter met voorop Julianne Moore. Achterop zie je twee korte recensies, een synopsis en de gebruikelijke technische details. In de Blu-ray keepcase verder reclame voor andere titels van September Film.

Beeld & geluid

De beeldkwaliteit van deze Blu-ray uitgave is niet denderend. Ondanks dat het geheel scherp is, zijn de details niet extreem scherp, zoals we bij sommige uitgaven wel zien. Verder lijken er wat kleine probleempjes met donkere scènes te bestaan, want objecten versmelten snel. Het geluid is dan weer beter. De film steunt geheel op dialoog en dat komt prachtig uit de boxen. De muziek is verder ook mooi gebalanceerd, dus wat dat betreft is het een goede uitgave.

Conclusie: Emotionele film met helaas weinig denderende beelden

Still Alice is een must see voor iedereen. De film handelt op gevoelige wijze over het onderwerp Alzheimer, waarmee de film zeer actueel is. Deze uitgave is helaas niet denderend; de beelden zijn wel scherp, maar de kleuren lijken kleine foutjes te hebben. De audio, waar de film toch vooral op leunt, is gelukkig perfect.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair