Blu-Ray Review: Merchants of Doubt

Een mooie, maar onverwachte HD-uitgave van een documentaire over 'de kooplieden van de twijfel.'


Regie: Robert Kenner | Cast: Patricia Callahan, Matthew Crawford, Stanton A. Glantz, James Hansen, Katharine Heyhoe, e.a. | Speelduur: 93 minuten | Bioscooprelease: geen

Documentaires zijn al bijna net zo oud als speelfilms. Maar nadat Michael Moore in 2004 een enorm succes had met Fahrenheit 9/11, goed voor een wereldwijde opbrengst van $222,4 miljoen, worden er steeds meer kwalitatief sterke docu's afgeleverd die ook geregeld in de (Amerikaanse) bioscopen te zien zijn. Meestal verschijnen deze titels niet op Blu-Ray in het Nederlandse schap. Sony Pictures deed dit toch met het verleden jaar verschenen Merchants of Doubt van Robert Kenner, vooral bekend van Food, Inc. uit 2008.

De goed ontvangen kritische blik op de schimmige wereld van zogenaamde experts die zich in laten huren om te vertellen over onderwerpen als klimaatverandering, schadelijke effecten van roken en gevaren voor het milieu was vooral een kleinschalig succes. In de States draaide het kortstondig in de bioscopen, verder niet. Toch is het een zeer aardig beeld op deze 'experts' van deze wereld.

Synopsis

Gebaseerd op het onbekende boek van Naomi Oreskes en Erik M. Conway. Merchants of Doubt neemt het publiek mee op een grappige satirische maar ook verhelderende tocht door de Amerikaanse goochelindustrie. Filmmaker Robert Kenner belicht een geheimzinnige groep charismatische , vlotte onderzoekers die inhuurbaar zijn en die zichzelf in de media presenteren als wetenschappelijke deskundigen - maar die tot doel hebben zoveel mogelijk twijfel te zaaien over goed onderbouwde onderzoeken over de gevaren van giftige stoffen, geneesmiddelen en klimaatverandering.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Merchants of Doubt goed "fresh" met 85 procent. De IMDb noteert een nette 7,5 bij ruim duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal hebben de documentaire nog niet beoordeeld (Stem zelf). Aangezien Merchants of Doubt niet in de Nederlandse bioscopen heeft gedraaid, is er op FilmTotaal geen recensie verschenen.

Box Office

Het productiebudget van Merchants of Doubt is onbekend en de documentaire lijkt alleen kortstondig in een beperkt aantal Noord-Amerikaanse bioscopen te hebben gedraaid. Daar haalde het een kleine 2 ton in dollars op.


Film: Merchants of Doubt | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: september 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: Unlikely Voices | Een avond op het Internationale Filmfestival van Toronto | Audiocommentaar | EAN: 8712609648638 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Sony Pictures Home Entertainment

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Merchants of Doubt zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor een iets aangepaste versie van de poster.

Beeld & geluid

Net als vele andere docu's bestaat ook deze documentaire uit een flinke reeks archiefbeelden van een beduidend mindere beeldkwaliteir. De beelden met interviews en die dienen als ondersteuning zien er overwegend netjes en prima HD-scherp uit, maar ogen verder beperkt filmisch. Het mag duidelijk zijn dat documentaires als deze ook niet inzetten op een voortreffelijke beeldkwaliteit. Al met al een nette High Definition-uitgave voor een documentaire.

Extra's

Er zijn zowaar ook wat extra's terug te vinden op de schijf. Wil je veel over de film en de keuzes van de regisseur te komen weten, dan stem je af op de track met het audiocommentaar. Daarnaast is er ook een video te bekijken waarin dezelfde regisseur spreekt tijdens TIFF, het Internationale Filmfestival van Toronto. Goed om even te kijken na het zien van de docu. Als laatste laat Unlikely Voices de stem horen van aantal invloedrijke personen, die klaarblijkelijk pro-milieuactivisme zijn.

Een aardige blik op een mogelijke waarheid; op verrassend genoeg een nette Blu-Ray uitgave

Voor wie het wereldje van de documentairemakers wat beter volgt, weet dat er aan de lopende band allerlei docu's verschijnen. Ook dit jaar barst het van de uiteenlopende titels, met uiteraard de kraker Amy en titels als Cartel Land en Meru. Robert Kenners Merchants of Doubt behoort niet tot de toppers, aangezien sommige delen wat als een 'open deur' aanvoelen. Toch niet onaardig, zeker als je denkt dat alles wat in het nieuws verschijnt de waarheid is.

Deze Blu-Ray komt redelijk onverwacht, aangezien documentaires - zeker als deze - niet snel op Blu-Ray verschijnen. Gelukkig heeft Sony Pictures er gelijk ook wat extra's aan toegevoegd, waardoor het een prima uitgave is geworden voor de liefhebber. Hieronder de video 'Real Time with Bill Maher: Robert Kenner - Merchants of Doubt' van HBO.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair