Amy (2015)

The girl behind the name.

Indringende documentaire over het leven van Amy Winehouse, die naast de tragiek ook haar muzikale talent benadrukt.
play

8,0 details

  • 128 Min
  • Documentaire
  • Biografie
  • Muziek
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
128 Min Verenigd Koninkrijk

Documentaire over zesvoudig Grammy-winnares Amy Winehouse. Aan de hand van niet eerder vertoonde archiefbeelden wordt een beeld gegeven van de wereld waarin Winehouse zich moest zien te redden.

Regie
Asif Kapadia
Cast
Mos Def, Amy Winehouse, Tony Bennett, Pete Doherty, Jonathan Ross, Mark Ronson, Blake Fielder-Civil, Juliette Ashby, Nick Shymansky, Monte Lipman, Mitch Winehouse, Tyler James, Salaam Remi, Blake Wood, Lauren Gilbert, Janis Winehouse, Lucian Grainge, Phil Meynell, Sam Beste, Nick Gatfield, Cristina Romete, Ian Barter, Garry Mulholland, Guy Moot, Bobby Womack, Chris Taylor.
Release
10.07.2015
Release NL
13.08.2015
Release DVD
01.12.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Asif Kapadia | Cast: Amy Winehouse, e.a. | Speelduur: 127 minuten | Jaar: 2014

Amy. Het begint al met die titel. Niet Amy Winehouse of een nog uitgebreidere titel, maar alleen haar voornaam. De documentaire Amy is een intiem portret van de Britse zangeres, met nog nooit eerder vertoonde privé- en archiefbeelden. Maar ook met veel filmpjes en foto's van paparazzi en dat schuurt. Want de documentaire maakt duidelijk dat deze inbreuk op haar privacy zeker bijdroeg aan haar vroege dood. Toch zitten wij nu vier jaar later met zijn allen naar haar intiemste momenten te kijken. Voordat Amy eindigt met deze problematische, wrange noot, belicht Asif Kapadia (Sienna) juist vooral Winehouse' enorme muzikale talent.

Helaas wordt dat talent maar al te vaak vergeten sinds Winehouse' vroegtijdige dood op zeventwintigjarige leeftijd in 2011. Daarna is de focus komen te liggen op haar zeer publieke aftakeling en het feit dat ze tot de zogenaamde '27 club' behoort. De kracht van Amy is dat hij in eerste instantie op Winehouse' muziek focust en aan de hand daarvan haar levensverhaal vertelt. Beginnende bij hoe Amy als jonge tiener een vriendin op haar verjaardag toezingt, waarna ze al snel met een bandje in kleine jazzclubs in Londen optreedt. Op haar zestiende wordt ze de vaste zangeres van de National Youth Jazz Orchestra, op haar achttiende krijgt ze een manager en een platencontract. Haar debuutalbum Frank verschijnt als ze net twintig is.

videotrailers & clips

alle artikelen (7)

Amy Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Amy

acties