Indian Film Festival The Hague viert lustrum

Van duur spektakel tot subtiele arthouse en kleine docu's, het festival heeft het allemaal.


Vanavond begint het vijfde Indian Film Festival The Hague met openingsfilm Baahubali, de duurste Indiase film ooit en de succesvolste Indiase film van 2015. Dat deze film niet uit de Bollywoodindustrie van Mumbai komt, maar uit het Telugu taalgebied in het zuiden van India, geeft aan hoe divers het programma van het Indian Film Festival is. Niet alleen komen de films uit alle windstreken van het subcontinent, van Kolkata tot Mumbai tot Tamil Nadu, ook de diaspora is vertegenwoordigd met films uit Engeland en Suriname. Naast grote spektakels als Baahubali draaien er kleine documentaires, subtiele arthousefilms en vrolijke romantische komedies .

Romantiek
Dum Laga Ke Haisha is zo'n romantische komedie, over een gearrangeerd huwelijk. De jonge Prem wil niet trouwen met Sandhya, deels omdat ze dikker is dan hij zou willen, maar wordt door zijn ouders daartoe gedwongen. Sandhya is veel slimmer en ontwikkelder, en is in eerste instantie ongelukkig door hoe hij haar behandelt. Natuurlijk is het niet de vraag of ze elkaar vinden, maar hoe. Dum Laga Ke Haisha haalt het niet bij Mouna Raagam (Mani Ratnams mijlpaal in dit subgenre van de Indiase romantische film, rondom gearrangeerde huwelijken) maar is wel een leuke romantische komedie waarin vooral hoofdrolspeelster Bhudmi Pednekar voor de charme zorgt.

Liefde
Labour of Love is één van de hoogtepunten van het festival. Simpele, sfeervolle slow cinema, waarin de enige gesproken woorden radioberichten zijn. Een vrouw werkt overdag, haar man werkt 's nachts. Ze zien elkaar slechts één kort moment van de dag. Terwijl de één werkt doet de andere dingen in het huis en slaapt. Ze spreken elkaar nooit, maar communiceren en drukken hun liefde uit in de kleine dingetjes die ze voor elkaar doen terwijl de ander weg is. Een geweldig geluidsdesign en prachtige beelden van hun dagelijkse rituelen, inclusief veel close-ups van kleine details - waaronder het eten dat zij liefdevol klaarmaakt. Een fantastisch debuut, waarvan je honger krijgt.

Politiek
Court is een serieuzere, politiek getinte film over die ineffectiviteit van het rechtssysteem en het gebrek aan aandacht voor het lot van de aangeklaagde daarin, met af en toe vrij droge humor. Een tegelijk grappig en tragisch portret van de alledaagse inefficiëntie van de Indiase rechtbank, dankzij het gebrek aan duidelijke communicatie, de ongelooflijke traagheid, de corruptie (van politie) en meer. Een poëet die protesteert tegen de autoriteiten wordt aangeklaagd op basis van een onlogische aantijging en opgesloten tijdens het maandenlange proces, dat telkens maar een paar minuten per maand behandeld wordt. Briljant is een scène waarin de regisseur zijn punt maakt over hoe gewoon dat alles is door de stilte in een lege, verlaten rechtszaal aan te houden nadat alle betrokkenen al vertrokken zijn.

Nog meer moois
Naast die drie films draaien er natuurlijk nog veel meer titels. Waaronder een aantal (moderne) klassiekers, zoals Bandit Queen, Chak De! India met superster Shah Rukh Khan en Pim de la Parra's Wan Pipel uit Suriname. De eveneens Surinaamse regisseur Ramdjan Abdoelrahman wordt in het zonnetje gezet met een vertoning van zijn debuut uit de jaren zeventig (Operation Makonaima) en een recent docudrama (Het geheim van Mariënburg). In de thriller Sunrise verandert Mumbai in een film noir-achtige nachtmerrie. De zuidelijke staat Tamil Nadu wordt vertegenwoordigd door de gangsterfilm Jigarthanda. Bekende actrices Kangana Ranaut en Kalki Koechlin zijn te zien in respectievelijk Tanu Weds Manu Returns en Margarita With A Straw. En dat is slechts een greep uit het rijke en gevarieerde programma van Indian Film Festival The Hague. Het festival loopt van woensdag 7 oktober tot woensdag 14 oktober.

Kijk voor meer informatie en kaartjes op de website van het festival.

NieuwsFilm

meest populair