Blu-ray

Blu-Ray Review: Tomorrowland a.k.a. Project T

Op het gebied van beeld en geluid één van de betere Blu-ray uitgaven ooit.

door Bram de Groot om 18:02 in Blu-ray


Regie: Brad Bird | Cast: Brittany Robertson (Casey Newton), George Clooney (Frank Walker), Hugh Laurie (David Nix), Raffey Cassidy (Athena), Tim McGraw (Eddie Newton), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Bioscooprelease: 21 mei 2015 | FilmTotaal recensie: Project T

Eerder dit jaar mocht Walt Disney opnieuw een flop bijschrijven. Na de "box office bombs" John Carter (2013) en The Lone Ranger (2014) wist in 2015 Tomorrowland geen voet aan de grond te krijgen. De sci-fi film van Brad Bird (Mission: Impossible - Ghost Protocol, The Incredibles) wist net aan break-even te komen met het enorme productiebudget.[/i]

Ondanks de aanwezigheid van de grote namen George Clooney en Hugh Laurie en de nog redelijk nieuwe namen Britt Robertson en Raffey Cassidy wist de film niet te overtuigen. Het ontvangst bij de critici en het publiek bleek namelijk zeer wisselend. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit er alles mee te maken dat de promotie vooraf een redelijk andere film deed voorspiegelen. In plaats van een sci-fi actiefilm bleek het een sci-fi avonturen-/familiefilm. Onlangs verscheen de film op een mooie Blu-ray uitgave.

Synopsis

Voormalig wonderkind Frank en Casey - een pientere, optimistische tiener die barst van de wetenschappelijke nieuwsgierigheid - delen hetzelfde lot. Samen gaan ze op een gevaarlijke missie om de geheimen te onthullen van een mysterieuze plek die zich in een andere dimensie bevindt, en alleen bekend staat als Tomorrowland. Na wat ze daar moeten doen zal de wereld - en zijzelf - nooit meer hetzelfde zijn.


Waardering

Op Rotten Tomatoes komt Project T niet verder dan een "rotten" 50 procent. De IMDb komt iets hoger uit met een 6,5 bij ruim 78 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de sci-fi avonturenfilm zelfs nog iets hoger met een 7,2 (Stem zelf). FT-recensent Jim Pedd kwam tot 4 sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Over de hele film ligt een speciaal gevoel van spanning. Je wordt zo erg meegevoerd door het verhaal en de acteerprestaties dat je vergeet dat het een film is. Ik was van begin tot eind aan het bioscoop doek gekluisterd. Daar is cinema immers voor bedoeld. Tomorrowland bied actie, spanning, humor, emotie en een prachtige eindscène die niet beter had gekund. Laat je niet afschrikken door de matige kritieken van deze film een gaat dit zien. Een magische Disney-film met de ballen van Brad Bird.... - Roeltje

Box Office

Het productiebudget van Project T bedroeg zo'n $190 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende de sci-fi actiefilm een nog redelijke $33,0 miljoen en eindigde op een zwakke $93,4 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een te magere $208,6 miljoen. In Nederland haalde Project T ruim 8 ton op in dollars.


Film: Project T | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: oktober 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.20 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Extra's: Commercial Blast From The Past | De dagboeken van Brad Bird | Deleted scenes met intro's van de makers | Herinnering aan de toekomst: De persoonlijke reis door Project T, met Brad Bird | Korte animatiefilm: De oorsprong van Plus Ultra | Project T - de casting | Schitterende muzieksessies | The World Of Tomorrow Science Hour - Gepresenteerd door futuroloog David Nix | EAN: 8717418468880 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Walt Disney Studios Home Entertainment

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Project T zit vastgeklikt in een standaard Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover is gekozen een samenraapsel van onderdelen van verschillende filmposters.

Beeld & geluid

Met een prachtig en vol kleurrijk beeld knalt de film gelijk van je scherm af. De scherpte die daarbij gepaard gaat is ook fenomenaal. Zwart is mooi vol zwart, maar de details worden goed behouden. Deze transfer is misschien wel een van de betere ooit gezien. Het geluid wordt aangeleverd in de vorm van een DTS-HD 7.1 track en deze klinkt ook zeer goed! Met de nodige surround effects en helder vol geluid is dit een uitstekende aanvulling op het beeld.

Extra's

Het bonusmateriaal varieert in onderwerpen en is een leuke reeks geworden. De meeste inhoud wordt voornamelijk aangeleverd in de vorm van drie kortere featurettes. De eerste is Herinnering aan de toekomst: De persoonlijke reis door Project T. In zo'n 7 minuten is voornamelijk Brad Bird aan het woord. Onder begeleiding van beelden van onder meer de pre-productiefase en het oude Disneyland wordt er een link gelegd tussen het verleden, heden en de toekomst (in de film). Project T - de casting gaat uiteraard over de cast en hun rollen en Schitterende muzieksessies staat stil bij de totstandkoming van de filmmuziek, samen met componist Michael Giacchino. The World Of Tomorrow Science Hour is outtake van de fictief educatief programma van Walt Disney.

En dan zijn er nog twee korte 'dagboek'-video's van Brad Bird te zien en de korte animatiefilm The Origins of Plus Ultra. Afsluitend is er een korte faux reclameboodschap te zien die ook in de hoofdfilm opduikt en kun je kijken naar een aantal verwijderde scènes, ingeleid door Bird. De inleiding is erg zinvol en tevens erg aardig gedaan aangezien we tijdens het commentaar beelden zien van de bijhorende behind-the-scenes. Zeker even kijken als je van de film hebt genoten.

Duidelijk een ander soort film dan je zou verwachten; op een uitstekende Blu-ray

Mocht de film van Brad Bird anders zijn geïntroduceerd, dan zou de critici en het publiek de film waarschijnlijk ook anders hebben gewaardeerd. Wat wel vreemd is, is dat Walt Disney zo'n enorm budget heeft toegekend aan een avonturen-/familiefilm, gericht op een jongere doelgroep. De film is ook zeker niet slecht en zelfs erg aardig als sci-fi kinder-/jeugdfilm. Brad Bird werkt ondertussen aan The Incredibles 2, te verschijnen in 2019.

Deze Blu-Ray uitgave van Project T is zeer netjes met daadwerkelijk prachtig beeld en geluid en een leuke variërende reeks bonusmateriaal. Een echte making-of ontbreekt echter wel. Hieronder de VFX breakdown-featurette van WIRED:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

JamesBond

Avatar

Zeer ondergewaardeerde film! Eén van mijn favoriete van dit jaar tot nu toe Smiley face

Glennekeeeee

Avatar

Met amper $208 miljoen heeft de film zeker geen break even gedraaid hoor FT

YOLO

Avatar

JamesBond "Zeer ondergewaardeerde film! Eén van mijn favoriete van dit jaar tot nu toe Smiley face"
Ik vond de film niet slecht. Maar het was geen klassieker in de trend van POTC (1e deel uiteraard).

JamesBond

Avatar

YOLO "Maar het was geen klassieker in de trend van POTC (1e deel uiteraard)."


Wellicht niet, maar persoonlijk heb ik van 'Tomorrowland' (want f*ck die 'Project T' titel) meer genoten dan van POTC. Ik vond 'Tomorrowland' een heerlijk eigenzinnige en originele film met een mooie boodschap. Jammer dat hij niet is aangeslagen bij het wereldwijde publiek. Ik heb het idee dat het floppen van dit soort films wel aantoont waar het heengaat met de filmindustrie.

Moet trouwens wel zeggen dat ik blij ben dat Brad Bird deze film heeft gemaakt en SW links heeft laten liggen Smiley face

Devil_N

Avatar

Het grootste probleem van Tomorrowland is dat het te lang duurt voor het plot om op gang te komen. Lange tijd is de film vooral bezig om het ene waanzinnige spektakelstuk na de andere op je af te vuren, en tegen de tijd dat het daadwerkelijke probleem aan het licht komt (wat toch best een zwaar onderwerp is), moet de film ineens heel snel naar een afronding toewerken. Daarnaast is het ook wel vreemd dat we vrij weinig van Tomorrowland zelf te zien krijgen.

Desondanks vond ik het wel degelijk een vermakelijke en goed gemaakte film, met leuk acteerwerk. Het is alleen jammer van de gemiste kans om er een echte klassieker van te maken.

YOLO

Avatar

JamesBond "Ik heb het idee dat het floppen van dit soort films wel aantoont waar het heengaat met de filmindustrie."

Toegeven. Deze film was geen remake of een boekverfilming. Voor 99% een orginele film.

Devil_N "Het grootste probleem van Tomorrowland is dat het te lang duurt voor het plot om op gang te komen. Lange tijd is de film vooral bezig om het ene waanzinnige spektakelstuk na de andere op je af te vuren, en tegen de tijd dat het daadwerkelijke probleem aan het licht komt (wat toch best een zwaar onderwerp is), moet de film ineens heel snel naar een afronding toewerken. Daarnaast is het ook wel vreemd dat we vrij weinig van Tomorrowland zelf te zien krijgen."
Mee eens. Ik vond de editing nogal zwak van deze film.

benjamin

Avatar

JamesBond "Ik heb het idee dat het floppen van dit soort films wel aantoont waar het heengaat met de filmindustrie."
Lijkt misschien toch wat overdreven als conclusie: het is nu ook niet dat deze prent zo goed ontvangen werd wat ook wel een rol kan spelen.

JamesBond

Avatar

benjamin "Lijkt misschien toch wat overdreven als conclusie: het is nu ook niet dat deze prent zo goed ontvangen werd wat ook wel een rol kan spelen."


Wellicht, maar denk ik heb wel sterk het idee dat het gemis van een bekende franchise titel ook wel meegespeeld heeft. Brad Bird, George Clooney, Disney en Hugh Laurie in zekere mate zijn allemaal bekende namen, dus waarom is de film dan geflopt? Het matige ontvangst zal zeker wel een rol gespeeld hebben, maar ik heb toch het idee dat de film succesvoller was geweest als het onderdeel was geweest van een franchise. Films als 'Transformers' (ik weet het, het is een cliché voorbeeld) en ook de latere Pirates Of The Caribbean-films zijn/waren allemaal ontzettend succesvol, matig ontvangst of niet.

Met horrorfilms merk je het ook. Films als 'Paranormal Activity' en 'Annabelle' zijn succesvol omdat er een bekende naam aan vastzit, maar een fantastische horrorfilm als 'The Babadook' (die bijna unaniem lovende kritieken kreeg) bereikt het grotere publiek amper.

Misschien dat mijn conclusie een beetje overhaast is, maar je kan niet ontkennen dat er een kern van waarheid in zit.

benjamin

Avatar

JamesBond "Wellicht, maar denk ik heb wel sterk het idee dat het gemis van een bekende franchise titel ook wel meegespeeld heeft."
Ik denk dat je sowieso wel kunt besluiten dat een bekende franchisetitel een goed effect zal spelen - daar hebben we deze week met een zekere voorverkoop een goed voorbeeld van gezien - dat is duidelijk. Maar dat betekent daarom niet dat elk origineel idee niet scoort: je verwijst naar enkele horrorfranchises maar die beide franchises zijn wel op zeker moment opgestart met een succesvolle film.

Alleen moet je zonder dat ingebouwde publiek wel wat andere dingen dan meehebben of goed doen die Tomorrowland niet echt deed: de trailers waren nogal vaag - uiteraard verkies ik dat boven alles vrijgeven maar gezien de dure ticketprijzen willen veel mensen toch iets meer weten - en de reacties waren ook niet al te positief. In zo'n geval wordt het natuurlijk heel moeilijk. Bij een film als The Martian (oké, gebaseerd op boek, maar denk nu ook dat veel mensen die de film gaan zien dat niet gelezen hebben al kan ik fout zitten) zie je bijvoorbeeld héél positieve reacties en die scoort wel vrij goed.

Decepticon

Avatar

JamesBond "Films als de Pirates Of The Caribbean-films zijn/waren allemaal ontzettend succesvol, matig ontvangst of niet."
En daarom is het ook zo vreemd dat de film het niet goed deed. Het is eigenlijk eenzelfde soort film als Pirates of the Caribbean.
Avonturenfilm met geweldige cast, van Disney, gebaseerd op een (lang)bestaande Disney attractie. Waar is het mis gegeaan? Ik snap het niet.

Ik sluit me verder helemaal bij jou aan, ook voor mij 1 van mijn favoriete films van dit jaar. Daar waar ik POTC echt helemaal ene moer aan vind, vind ik deze fantastisch, origineel en goed en mooi uitgevoerd.

Je zal maar Project T in je kast hebben, ik heb gelukkig de originele Tomorrowland in mijn kast staan.
Idd fantastische blu-ray uitgave, wat een beeld en bijpassend geluid met veel mooie extra's.

kidcassidy

Avatar

Ik vond deze film echt enorm tegenvallen. De trailer was goed en smaakte naar meer. De film zelf echter wist geen indruk te maken. De meeste recensies waren net aan positief, maar de ondertoon was telerustellend en ik denk dat de mensen hierdoor wegbleven van de bioscoop. Terecht mijn inziens, want zelfs in de bioscoop deed hij mij weinig en dat gebeurt mij zelden.

Dat er gezegd wordt dat deze film meer succesvol zou zijn als hij onderdeel zou uitmaken van een franchise snap ik niet echt. Het verlies zou dan alleen maar groter zijn, aangezien er dan al energie in een vervolg zou zijn gestoken. En een vervolg zou er toch niet komen.

Gemiste kans is het wel.

Olrik

Avatar

Project T is naar mijn mening een erg ondergewaardeerde film. Beslist geen perfecte film, maar wel degelijk ondergewaardeerd.

benjamin

Avatar

kidcassidy "Dat er gezegd wordt dat deze film meer succesvol zou zijn als hij onderdeel zou uitmaken van een franchise snap ik niet echt. Het verlies zou dan alleen maar groter zijn, aangezien er dan al energie in een vervolg zou zijn gestoken. En een vervolg zou er toch niet komen. "
Ik vermoed dat er hier vooral verwezen werd naar films die voorkomen in reeds begonnen franchises.

nieuwslaatste nieuws

meest populair