Blu-ray recensie: 'Deepsea Challenge 3d'

James Cameron op avontuur op de oceaanbodem.



Regie: John Bruno, Raymond Quint | Cast: James Cameron, Frank Lotito, Paul Henri, Lachlan Woods | FT-recensie: geen recensie | Release: draaide niet in de bioscoop | Speelduur: 101 minuten

In maart 2012 dook James Cameron met de Deepsea Challenger, een kleine onderzeër, naar de bodem van de New Britain trog. De duik was succesvol, en leidde ertoe dat Cameron later die maand nog kon proberen de Marianatrog in te duiken, het diepste deel van de oceaan. Na eerst elf kilometer de diepte in gedoken te zijn, verkende de filmregisseur zo'n 3 uur lang de zeebodem. Over deze succesvolle duik maakte hij met National Geographic (de medesponsor van de duik) een documentaire.

Gedreven door nieuwsgierigheid en de wil om het onbekende te verkennen, koos de drievoudig Oscar winnende regisseur James Cameron (Avatar, Titanic) ervoor om een historische duik te maken om nooit te vergeten. Hij dook met zijn Deepsea Challenger in het diepste deel van de oceaan; de Marianentrog op elf kilometer diepte. Het levert een prachtige documentaire op over deze spannende en historische ontdekkingsreis.


Waardering

De documentaire werd redelijk positief ontvangen. Critici kenden hem volgens RottenTomatoes gemiddeld een 6,3 van de 10 toe. Als je kijkt naar de verhouding positief/negatief, is zo'n 67% van alle recensies positief. "Deepsea Challenge 3D is meer een ode aan regisseur James Cameron, dan een echte natuurdocumentaire. Maar er gaat genoeg passie en visuele pracht in schuil, om het een prachtige kijkervaring te maken."

Op de IMDb werd pas 908 keer gestemd om de film. Gemiddeld werd er een 6,7 gegeven. De meeste mensen kozen voor een 7 (33,5%), daarna een 6 (20,7%) en een 8 (15,1%). Daarmee kunnen we stellen dat zowel recensenten als het 'gewone' publiek de film wel konden waarderen, maar hem niet geweldig vonden.

Box Office

De documentaire draaide in een zeer select aantal landen in de bioscoop. Zo haalde deze in Australië 94.914 dollar op, in Frankrijk 38.552 dollar, Maleisië 21.918 dollar en in Thailand 68.955 dollar. Niet de hoogste bedragen dus. In de VS werd nog 235,659 dollar verdiend. Daarmee komt de totale box office verdienste van de voor tv gemaakte documentaire uit op 459.998 dollar.



Blu-ray: Deepsea Challenge 3D | Discs 1 | Retail release: oktober 2015 | Beeld: 16 : 9 | Geluid:: Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | EAN: 8-713045-240806 | Met dank aan: eOne

De Blu-ray wordt aangeleverd in een slipcover met daarin een reguliere keepcase. De twee hebben hetzelfde ontwerp. Voorop zien we James Cameron en de onderzeeër waar hij zijn avontuur mee ondernemen heeft. Verder de epische woorden: Deep, Dangerous, Determined. Achterop zie je nog meer beelden van de expeditie en tref je een synopsis aan. Maak je de hoes open, tref je een Blu-ray schijf aan die nog eens het hoofd van Cameron laat zien. Op de schijf bevindt zich verder de 2D en 3D-versie van de documentaire.

Beeld & geluid

De Blu-ray heeft op zich prima beeld, maar zo hier en daar vallen kleine foutjes op. Soms is de belichting wat matig en dat vertaalt zich in een niet geheel foutloze uitgave. Toch is het geheel goed om te zien en zijn de details scherp. De 3D-effecten voegen dan weer niet heel veel toe aan de kijkervaring. Sommige objecten komen wat naar voren, maar hoe leuk dat ook is om te zien, het zijn oude trucjes. Mooi zijn wel shots van de oceaanbodem en shots omhoog, die ontzettend veel diepgang geven.

De soundtrack is goed, het geluid komt namelijk mooi uit de boxen. Instrumenten zijn duidelijk van elkaar te scheiden, het dialoog is helder en komt vrijwel altijd centraal uit de boxen en daarmee is het een solide uitgave.

Conclusie: Solide uitgave van deze opmerkelijke documentaire

Deepsea Challenge 3d is een opmerkelijk concept. James Cameron, een filmregisseur waarvan we de voorliefde voor de oceanen kennen, die met een duikboot naar het diepste punt van de oceanen gaat. Waarom ook niet? De documentaire die National Geographic over dit avontuur maakte, is nu op Blu-ray en Dvd verkrijgbaar. Wij bekeken de 3D en 2D versie en kunnen zeggen dat het geheel er mooi uitziet, hoewel niet geheel perfect. De audio daarentegen is wel erg mooi. De kijkervaring is in elk geval goed, vooral bij shots waar omhoog gekeken wordt en waar we de oceaanbodem verkennen.



Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair