Alles over 'Son of Saul'

Alles over 'Son of Saul'

Aangrijpend realistisch drama over een Sonderkommando in Auschwitz.

Komende donderdag komt de film Son of Saul uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 5 november in première.

Son of Saul


Duur: 107 minutenGenre Drama, Horror, OorlogBudget: onbekend
...
...
...

Cast & Crew:
RegieLászló NemesScenario László Nemes, Clara RoyerGéza Göhrig SaulUrs Rechn Oberkapo BiedermanLevente Molnár AbrahamTodd Charmont Bearded manJerzy Walczak Rabbi in Sonderkommando
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis

Oktober 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer is een Hongaars joodse gevangene in het concentratiekamp, en onderdeel van het Sonderkommando. Deze groep leeft gescheiden van de andere gevangen en wordt gedwongen de nazi's te helpen bij hun machinale uitroeiing. Saul werkt in het crematorium, waar hij in het lijk van een jongetje zijn zoon denkt te herkennen. Terwijl de andere leden van het Sonderkommando een plan smeden om in opstand te komen, besluit Saul het onmogelijke te proberen: het lichaam van het jongetje te redden van de vlammen van het crematorium, en een rabbi te vinden om zijn zoontje een joodse begrafenis te geven. Zo hoopt Saul hem toch nog de laatste eer te kunnen bewijzen.

De echte opstand

Op de achtergrond van Son of Saul zien we een opstand gepland worden. Die vond
in oktober 1944 daadwerkelijk plaats. Het was een zorgvuldig geplande actie, mogelijk gemaakt door de Joodse mannen en vrouwen die zich in het concentratiekamp bevonden. De vrouwen werkten in de munitiefabriek en wisten daar kleine hoeveelheden buskruit te smokkelen. Die leverden ze via kleren en soms de lichamen van vrienden die naar de Sonderkommando's gestuurd werden voor verbranding.

Leden van de Sonderkommando troffen een gruwelijk lot. Ze kregen een keus: of direct sterven, of aan de slag gaan voor de nazi's en de meest gruwelijke werkzaamheden uitvoeren, om vervolgens zelf gedood te worden. De leden van het 12de Sonderkommando wisten dat het hun lot zou zijn uiteindelijk zelf gedood te worden. Ze wisten ook wanneer dat ongeveer zou gebeuren en besloten in opstand te komen. Met behulp van het buskruit wisten ze in opstand te komen. De Polen en Hongaren in de crematoria doodden enkele nazi's en wisten uit het kamp te ontsnappen. Helaas werden ze allemaal uiteindelijk weer gevangen en gedood.

Eerste reacties

Son of Saul wordt positief ontvangen door recensenten. Op RottenTomatoes staat de film op een score van 94% op basis van 32 recensies. "Grimmig, intens en toch bijzonder belonend. Son of Saul biedt een onvergetelijke kijkervaring en stelt regisseur László Nemes vast als een talent om in de gaten te houden."

Trivia

Geheel opgenomen met een 40mm lens. Hongaarse inzending voor de Oscars 2015. De film gebruikt géén muziek, om de kijker het gevoel te geven daadwerkelijk bij de gebeurtenissen aanwezig te zijn.

•

•

•





NieuwsFilm

meest populair