Son of Saul (2015)

Opmerkelijke debuutfilm over de Holocaust waarin de gruwelijkheden op brute wijze worden getoond. De verdiende winnaar van de prestigieuze Grand Prix in Cannes.
play

7,9 details

  • 107 Min
  • Drama
  • Horror
  • Thriller
  • Oorlog
  • Hongarije
107 Min Hongarije

Twee dagen in het leven van Saul Auslander, een Hongaarse gevangene die als lid van het Sonderkommando in één van de crematoria van Auschwitz werkt. Hij probeert het onmogelijke te doen: het lichaam van de jongen die hij als zoon heeft aangenomen redden en een rabbijn vinden om het te begraven. Terwijl het Sonderkommando op elk ogenblik geliquideerd kan worden, wendt Saul zich af van de levenden en hun plannen tot opstand om de overblijfselen te redden van een zoon waar hij nooit naar heeft omgekeken toen hij nog leefde.

Alt titel
Saul fia
Regie
László Nemes
Cast
Urs Rechn, Mihály Kormos, Levente Molnár, Géza Röhrig, Sándor Zsótér, Attila Fritz, Jerzy Walczak, Uwe Lauer, Mendy Cahan, Christian Harting, Juli Jakab, Marcin Czarnik, Todd Charmont, Géza Röhrig, Eszter Csépai, Kamil Dobrowolski, Amitai Kedar, Levente Orbán, Balázs Farkas, Gergö Farkas.
Budget
$ 1.000.000
Release
18.12.2015
Release NL
05.11.2015
Release DVD
05.04.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: László Nemes | Cast: Géza Röhrig (Saul), Levente Molnár (Abraham), Urs Rechn (Oberkapo Biederman) e.a. | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2015

Voor zijn eerste speelfilm besloot de Hongaarse filmmaker László Nemes een onderwerp uit te diepen, dat in de filmgeschiedenis niet vaak belicht is, namelijk de Sonderkommando's in de concentratiekampen. Deze bestonden uit groepen van gevangenen, die in vernietigingskampen onder dwang moesten meehelpen met het moord- en vernietigingsproces tijdens de Holocaust. Dat dit onderwerp niet bepaald populair was voor een film, blijkt uit het lange proces dat Nemes moest afleggen om de fondsen bij elkaar te krijgen. Maar liefst vijf jaar spendeerde hij hieraan, maar dat bleek de tijd dubbel en dwars waard toen de film in Cannes de Grand Prix in de wacht sleepte.

In Son of Saul volgen we twee dagen uit het leven van Saul Auslander, een Hongaarse jood en gevangene in het vernietigingskamp Auschwitz. Hij maakt deel uit van het Sonderkommando en werkt in een van de crematoria. De nazi's waren dan wel de baas in Auschwitz, de nare klussen rond de gaskamers en het verbranden van de lijken lieten ze over aan de Sonderkommando. Auslanders leven bestaat uit het zien van het ondenkbare en het uitvoeren van taken, die werkelijk onmenselijk zijn. Hij lijkt zijn emotie om alles dat hij meemaakt te hebben uitgeschakeld tot hij het lijk ziet van een jongen, van wie hij denkt dat het zijn zoon is. Hij zet alles op alles om de jongen een Joodse begrafenis te geven in plaats van verbrand te worden met de andere lijken.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Son of Saul Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Son of Saul

acties