'Son of Saul' beste film volgens Nederlandse filmcritici

Bloed, Zweet & Tranen is de beste Nederlandse titel van het jaar.

De Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) heeft Son of Saul uitgeroepen tot de beste bioscoopfilm van 2015. Het Hongaarse oorlogsdrama van regisseur László Nemes wist al de nodige filmprijzen te winnen, waaronder vier tijdens het Cannes Film Festival. De film is tevens genomineerd voor een Golden Globe voor Beste niet-Engelstalige film.

Son of Saul bleef Pixars succesvolle animatiefilm Inside Out en George Millers apocalyptische actiefilm Mad Max: Fury Road voor.

De beste Nederlandse titel van het jaar is volgens de Nederlandse filmjournalisten Bloed, Zweet & Tranen, de biopic over het leven van volkszanger André Hazes. De film van Diederick Koopal won eerder dit jaar drie Gouden Kalveren. Bloed, Zweet & Tranen bleef de vluchtelingendocumentaire Those who feel the fire burning van regisseur Morgan Knibbe en de coming of age-film Prins van regisseur Sam de Jong voor.

Het is de dertiende keer dat de Nederlandse filmpers de beste film van het jaar kiest en en dit jaar brachten 93 journalisten die recenseren voor kranten, bladen, websites en radioprogramma's hun stem uit. De afgelopen jaren sleepten Boyhood (2014), La Grande Bellezza (2013), Amour (2012), Drive (2011) de titel in de wacht.

Hieronder de trailer van Son of Saul, nog te zien in tal van Nederlandse bioscopen en filmhuizen. Lees de FilmTotaal recensie van 4,5 ster.



NieuwsFilm

meest populair