La Grande Bellezza
Een van de hoogtepunten van dit filmjaar.
play

7,9 details

  • 141 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Italië
  • Frankrijk
141 Min Italië

Het verhaal van een ouder wordende schrijver, die bitter terugkijkt op zijn passievolle, verloren jeugd. Tegelijkertijd is de film een portret van het hedendaagse Rome.

Alt titel
The Great Beauty
Regie
Paolo Sorrentino
Cast
Franco Graziosi, Ivan Franek, Carlo Verdone, Giorgio Pasotti, Toni Servillo, Sabrina Ferilli, Galatea Ranzi, Massimo Popolizio, Iaia Forte, Carlo Buccirosso, Serena Grandi, Luca Marinelli, Pamela Villoresi, Sonia Gessner, Anna Della Rosa.
Budget
$ 12.400.000
Opbrengst
$ 8.371.085
Release
21.05.2013
Release NL
07.11.2013
Release DVD
01.04.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Paolo Sorrentino | Cast: Toni Servillo (Jep Gambardella), Carlo Verdone (Romano), Sabrina Ferilli (Ramona), Carlo Buccirosso (Lello Cava), e.a. | Speelduur: 142 minuten | Jaar: 2013

Toen Paolo Sorrentino’s La Grande Bellezza eerder dit jaar in de hoofdcompetitie van Cannes meedraaide, werd hij omschreven als La Dolce Vita van de eenentwintigste eeuw. Dat is nogal een bewering, gezien de status van Fellini’s meesterwerk uit 1960. Maar je kunt inderdaad niet om de vergelijking heen. Net als La Dolce Vita is dit een prachtfilm over de schijnwereld van de welvaart, met Rome als middelpunt en verbeeld met treffende symboliek.

Ook in La Grande Bellezza is de hoofdpersoon een journalist die ronddoolt in de upperclass van de Italiaanse hoofdstad en zich realiseert hoe hol zijn bestaan in feite is. Vermoeid hoort hij het poenige geklets aan. Hoe personages niet genoeg kunnen benadrukken dat ze Proust goed vinden, of hoe een vrouw opmerkt dat de enige interessante vorm van jazz de Ethiopische is. Lichte satire zit er in die uitspraken, die later in de film op een briljante manier in één keer worden neergesabeld wanneer de hoofdpersoon in een lange monoloog het pretentieuze bestaan van een vriendin fileert.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

La Grande Bellezza Nieuwsberichten