Amour (2012)

Michael Haneke bewijst opnieuw zijn kwaliteit maar kan iemand de man alsjeblieft een wat strakkere editor toewijzen?
play

8,2 details

  • 127 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Oostenrijk
127 Min Frankrijk

Amour gaat over Georges (Jean-Louis Trintignant) en Anne (Emmanuelle Riva), een echtpaar in de tachtig. Op een dag krijgt Anne een beroerte en begint ze steeds meer af te takelen. Een aftakeling die door Haneke minutieus in beeld wordt gebracht.

Regie
Michael Haneke
Cast
Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Dinara Drukarova, Damien Jouillerot, Carole Franck, Laurent Capelluto, Alexandre Tharaud, William Shimell, Walid Afkir, Rita Blanco, Ramón Agirre, Suzanne Schmidt, Jean-Michel Monroc.
Budget
$ 8.900.000
Release
19.12.2012
Release NL
15.11.2012
Release DVD
19.03.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Michael Haneke | Cast: Jean-Louis Trintignant (Georges), Emmanuelle Riva (Anne), Isabelle Huppert (Eva), Alexandre Tharaud (Alexandre), William Shimell (Geoff), e.a.| Speelduur: 127 minuten | Jaar: 2012

Met Amour won regisseur Michael Haneke voor de tweede keer in slechts vier jaar de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. Voor sommigen kwam deze toekenning als een verrassing, maar feitelijk is het slechts een bevestiging van wat de meesten al lang weten: Haneke is een cineast om rekening mee te houden en die niet snel teleur zal stellen. Ook Amour is weer een interessant werkje waarin Haneke zijn minimalistische stijl en menselijke kijk op zaken weer volop tentoonspreidt en zijn acteurs op hoog niveau laat acteren. Spijtig alleen dat hij er een half uur langer voor uittrekt dan nodig was geweest.

Georges en Anne (twee namen die de kenners van Hanekes oeuvre bekend voor zullen komen) vormen een echtpaar van gepensioneerde muziekleraren die hun nadagen slijten in hun ruime appartement in Parijs. Hoewel op leeftijd (de vertolkende acteurs zijn allebei over de tachtig) zijn de twee fysiek en mentaal nog prima in orde. Daar komt een eind aan wanneer Anne een beroerte krijgt en de helft van haar lichaam verlamd raakt. Met lede ogen moet Georges toezien hij zijn vrouw steeds verder afglijdt richting totale verlamming en het punt dat zij hem niet eens meer herkent. Toch blijft hij zich trouw voor haar wegcijferen. Waarom? De titel geeft het antwoord.

videotrailers & clips

alle artikelen (7)

Amour Nieuwsberichten

Amour

acties