Boyhood

Boyhood (2014)

12 years in the making

Een van de meest ambitieuze filmprojecten van deze eeuw levert misschien geen onbetwist meesterwerk op, maar wel een erg fijne film met voldoende curiositeitswaarde.
play

8,4 details

  • 165 Min
  • Drama
  • Verenigde Staten
165 Min Verenigde Staten

Een uniek project dat zijn weerga in de filmgeschiedenis niet kent. Gefilmd over een periode van 12 jaar met dezelfde acteurs, vangt Richard Linklater met Boyhood tot in detail de jongensjaren van Mason (Ellar Coltrane). In dit coming-of-age verhaal zien we Mason letterlijk voor onze ogen opgroeien van jongen tot man. We volgen ook zijn zus Samantha (Lorelei Linklater) en hun gescheiden ouders, Olivia (Patricia Arquette) en Mason Sr. (Ethan Hawke). Terwijl de jaren voorbij glijden, zien we hoe elk van hen omgaat met nieuwe fases in hun leven en hoe hun banden onderling veranderen. Een prachtig, herkenbaar en hartverwarmend portret over opgroeien, het vormen van een eigen identiteit, het familieleven en het genadeloze verstrijken van de tijd.

Regie
Richard Linklater
Cast
Ethan Hawke, Patricia Arquette, Ellar Salmon, Lorelei Linklater, Andrew Villarreal, Elijah Smith, Shane Graham, Marco Perella, Steven Chester Prince, Libby Villari, Tess Allen, Bonnie Cross, Jamie Howard, Ryan Power, Sydney Orta.
Budget
$ 4.000.000
Opbrengst
$ 44.349.000
Release
11.07.2014
Release NL
31.07.2014
Release DVD
25.11.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Richard Linklater | Cast: Ellar Coltrane (Mason Jr.), Patricia Arquette (Olivia), Ethan Hawke (Mason Sr.), Lorelei Linklater (Samantha), Steven Chester Prince (Ted) e.a.| Speelduur: 165 minuten | Jaar: 2014

Wanneer een filmproject ambitieus wordt genoemd, heeft dat meestal betrekking op de schaal. Een enorm budget, een uitgebreide cast, een stevige speelduur of een aanzienlijke hoeveelheid draaidagen; praktisch alle films die als ambitieus worden gelabeld, voldoen aan een of meerdere van deze criteria. Boyhood is zonder twijfel een van de meest ambitieuze films van deze eeuw, maar oogt toch zeer bescheiden. Het budget bedraagt een eenvoudige tweeënhalf miljoen dollar, de centrale cast bestaat uit vier acteurs en het aantal draaidagen is niet meer dan vijftig. Het enige dat opvalt is de speelduur van iets meer dan tweeënhalf uur, maar dat maakt het nog geen Gone with the Wind. Wat Boyhood bijzonder maakt? De film is gemaakt over een periode van niet minder dan twaalf jaar.

Boyhood laat het leven van een jongen genaamd Mason zien van zijn zesde tot en met zijn achttiende. Een typisch coming-of-ageverhaal dus. Maar waar dergelijke films normaal gesproken worden gemaakt met hoofdrollen voor diverse acteurs van verschillende leeftijden, pakte regisseur Richard Linklater het anders aan. Voor de belangrijkste hoofdpersonages (de jongen, zijn twee ouders en zijn zus) werden vier acteurs gecast met wie Linklater ieder jaar steeds een aantal dagen filmde. Dat lijkt misschien niet heel bijzonder, maar in de filmwereld zijn dit soort langetermijninvesteringen hoogst ongebruikelijk. Wat immers als een van de betrokkenen er na een paar jaar de brui aan geeft? Of erger nog: wat als iemand komt te overlijden? Linklater was dan ook zo verstandig om de rol van Masons oudere zus aan zijn eigen dochter te geven en de vaderrol te laten vervullen door Ethan Hawke, met wie hij geregeld samenwerkt.

videotrailers & clips

alle artikelen (14)

Boyhood Nieuwsberichten