Those Who Feel the Fire Burning

6,8 details

  • 74 Min
  • Documentaire
  • Drama
  • Nederland
  • Griekenland
  • Italië
74 Min Nederland

Een documentaire over het leven van vluchtelingen uit onder andere Afrika en het Midden Oosten, die met hun weinige bezittingen grote risico’s nemen om Europa binnen te komen, zowel via land als zee. Velen komen vast te zitten aan de rand van Europa en vanwege complexe Europese wetgevingen worden ze tegengehouden verder te reizen. Daar belanden de vluchtelingen in een vagevuur: onzeker over hun toekomst, want ze kunnen niet verder Europa in, maar terug naar hun eigen land is ook geen mogelijkheid.

Regie
Morgan Knibbe
Release
22.11.2014
Release NL
07.05.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Morgan Knibbe | Speelduur: 74 minuten | Jaar: 2014

Terwijl onze ‘daadkrachtige’ coalitie er maar liefst negen dagen aan geruzie en gepolder voor nodig had om uitgeprocedeerde asielzoekers zoiets menselijks als bed, brood en bad te bieden, vindt duizenden kilometers verderop nog dagelijks ware tragedies plaats. De kans voor Afrikaanse vluchtelingen om veilig het Europese vasteland te bereiken is onvoorstelbaar klein. Elke dag ontvlucht de wanhopige bevolking burgeroorlogen en terreur en waagt een kans op een beter leven in Europa. Louche handelaren laten zich duizenden euro’s betalen voor een kaartje op een gammel en volgestouwd schip. Het Zuid-Italiaanse eiland Lampedusa, dat redelijk dicht bij Tunesië ligt is vaak het eerste doel. Maar ook de vele Griekse eilanden zijn een geliefde veilige haven.

De vluchtelingenproblematiek van de Middellandse Zee speelt al tientallen jaren. De Nederlandse documentairefilmer Morgan Knibbe kiest een onconventionele en creatieve wijze om de vluchtelingenproblematiek in beeld te brengen. Niet met een saaie, verhalende voice-over en zelfs niet door interviews met alle betrokkenen af te nemen. Knibbe laat een acteur de stem van een overleden vluchteling vertolken. Enkel zijn geest bereikt het beloofde Europese (ei)land en het slachtoffer verwondert zich over de welvaart en cultuur. Maar na eenmaal veilig voet te hebben gezet op het land begint de ellende pas echt. Een vluchteling verzucht dat hij dacht dat de bootreis de moeilijkst te nemen horde was, maar reizen binnen het Europese continent blijkt nog veel lastiger. Het is één van de vele desillusies waar de Afrikanen tegenaan lopen.

videotrailers & clips