Blu-ray

Blu-Ray Review: Unfriended

De social media-horrorthriller weet te onderscheiden.

door Bram de Groot om 14:47 in Blu-ray


Regie: Levan Gabriadze | Cast: Shelley Hennig (Blaire Lily), Moses Jacob Storm (Mitch Roussel), Renee Olstead (Jess Felton), Will Peltz (Adam Sewell), Jacob Wysocki (Ken Smith), e.a. | Speelduur: 82 minuten | Bioscooprelease: 4 juni 2015 | FilmTotaal recensie: Unfriended

Producent Jason Blum en zijn Blumhouse Productions heeft sinds het succes van Paranormal Activity flink wat low budget horrorsuccessen achter zijn naam. Het zeer kleinschalige Unfriended, met een productiebudget van zo'n $1 miljoen, is weer een prima voorbeeld. Bij deze film was hij de uitvoerend producent en werkte hij onder meer samen met Timur Bekmambetov. De eindscore aan de bioscoopkassa: $62,9 miljoen.

De "social media-horrorfilm", ook bekend onder de titel Cybernatural, was het regiedebuut van Levan Gabriadze die waarschijnlijk ook het vervolg mag regisseren. De bekendste naam in de film is Shelley Hennig, bekend uit de MTV-serie Teen Wolf en de film Ouija. Onlangs verscheen de film op Blu-Ray.

Synopsis

Een tiener en haar vrienden worden gestalkt door een onbekend persoon, die op zoek is naar wraak vanwege een gelekte video. Deze beschamende beelden hadden er een jaar eerder voor gezorgd dat een wrede pester zelfmoord pleegde.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Unfriended net aan "fresh" met 61 procent. De IMDb noteert een 5,8 bij ruim 31 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de horrorthriller met een 7,0 (Stem zelf). FT-recensent Thierry Verhoeven kwam tot drie sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Box Office

Het productiebudget van Unfriended bedroeg zo'n $1 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende de R-rated horrorfilm een prima $15,8 miljoen en eindigde op een keurige $32,5 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een eveneens nette $62,9 miljoen. In Nederland haalde Unfriended ruim 3,5 ton op in dollars.


Uitgave: Unfriended | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: oktober 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Extra's: geen | EAN: 5053083044312 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Universal Pictures

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Unfriended zit vastgeklikt in een standaard Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor een bewerkte versie van een van de weinige filmposters.

Beeld & geluid
Over de beeldkwaliteit kan niet zoveel gezegd worden aangezien we continu zitten te kijken naar een beeldscherm van een laptop. Desondanks ziet het er netjes uit. Zo'n beetje hetzelfde geldt voor de DTS-HD surround geluidstrack. Ondanks wat spannende geluidsfragmenten stelt het geheel niet zo heel veel voor. De film moet het duidelijk hebben van de originelere insteek en niet van de beeld- en geluidskwaliteit.

Extra's

Universal Pictures heeft geen extra's toegevoegd aan deze uitgave. Het had echter aardig geweest als ze dit wel hadden gedaan. Is de film ook opgenomen met behulp van de social media of is de film uiteindelijk zo gemonteerd? Dat had een interessante featurette kunnen opleveren.

Leuke poging tot een originele found footage-horrorfilm; op een zeer basic uitgave

Unfriended is een zeer aardige poging iets origineels op te leveren in het niet altijd even originele horrorgenre. Ondanks de beperkte 82 minuten weet de film overigens niet altijd de aandacht vast te houden, waardoor het gevoel achterblijft dat er meer in had gezeten. Het tweede deel staat gepland voor volgend jaar. De Blu-Ray uitgave is zeer basic met weinig opvallend beeld en geluid en zero extra's. Hieronder een clip uit de film:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SilentF0rce

Avatar

Even een serieuze vraag..
Waarom wordt deze Blu-ray nu eigenlijk gerecenseerd?

Over beeld en geluid is niets te zeggen vanwege het type film en er zitten geen extra's bij. Aan het hoesje is niets bijzonders te zien en er wordt niet echt een conclusie aan de recensie verbonden.

Wat hebben we eigenlijk aan deze informatie? Is dit gewoon verkapte reclame om de Blu-ray onder de aandacht te brengen?

Dit is dus geen flame ofzo richting Filmtotaal. Ik ben serieus benieuwd waarom uitgerekend deze de Blu-ray uitgave van deze film is gekozen en niet één van de tientallen andere films die uit zijn gekomen afgelopen periode.

Decepticon

Avatar

SilentF0rce "Even een serieuze vraag..
Waarom wordt deze Blu-ray nu eigenlijk gerecenseerd?

Wat hebben we eigenlijk aan deze informatie? Is dit gewoon verkapte reclame om de Blu-ray onder de aandacht te brengen?

Dit is dus geen flame ofzo richting Filmtotaal. Ik ben serieus benieuwd waarom uitgerekend deze de Blu-ray uitgave van deze film is gekozen en niet één van de tientallen andere films die uit zijn gekomen afgelopen periode."
Je beantwoordt je vraag zelf al. De blu-ray wordt (volgens mij) door de betreffende distributeur aangeboden en gevraagd aan FT, om een recensie te doen, om...... idd reclame te maken voor de betreffende film.

Ik vroeg mij ook wel eens af waarom bepaalde films wel en bepaalde films geen blu-ray recensie kregen. Want ik vind dit ook totaal geen film die een blu-ray recensie waard is.
Antwoord marketing.

YOLO

Avatar

Meer geschikt voor Netflix dan op Blu-ray (laat staan de cinema).

JohnC

Avatar

Laat dit schijfje maar lekker in de winkel liggen. De film is slecht en is in het middenstuk saai.

nieuwslaatste nieuws

meest populair