J.J. Abrams uitgebreid over opzetten nieuwe 'Star Wars'-films

J.J. Abrams uitgebreid over opzetten nieuwe 'Star Wars'-films

Er zijn ook wat mooie banners en wat is Abrams' rol bij Episode VIII?

Geen dag gaat voorbij zonder iets van materiaal rond Star Wars: The Force Awakens. Vandaag hebben we niet alleen drie nieuwe banners, van Daisy Ridleys Rey, Adam Drivers Kylo Ren en John Boyega’s Finn, maar ook wat citaten van regisseur J.J. Abrams. Hij ging in een interview met Wired uitgebreid in op het regisseren van de film en waarom we hem goed gaan vinden.

”We wilden een verhaal vertellen dat zijn eigen begin, midden en einde had, maar dat net als A New Hope een geschiedenis impliceerde die eraan vooraf ging en ook nog hintte op de toekomst die zou volgen,” vertelde Abrams. Toen Disney Lucasfilm kocht, deed de studio dat uiteraard om zoveel mogelijk nieuwe films te kunnen maken. ”Toen Star Wars voor het eerst verscheen, was het een film die het publiek hielp een nieuw verhaal te begrijpen, maar ook hintte op de dingen die het kon zijn. In die eerste film was Luke niet perse de zoon van Vader, en niet perse de broer van Leia, maar het was allemaal mogelijk. The Force Awakens heeft een geweldig voordeel, niet alleen de gepassioneerde fans, maar ook dat van een achtergrondverhaal dat zoveel mensen al kennen. We konden dat wat eraan vooraf ging op een erg organische manier gebruiken, want we hoefden niets te rebooten. We hoefden geen passend achtergrondverhaal te bedenken, want alles lag al klaar. Maar deze nieuwe personages, waar Force heel erg om draait, bevinden zich in nieuwe situaties – dus zelfs als je niet bekend bent met Star Wars, kun je meteen met hen mee gaan. En als je fan bent van Star Wars, voegt wat ze ervaren zingeving toe.”

Toekomstige films zullen dan ook voortbouwen op de basis die met The Force Awakens gelegd wordt. ”Het is bijvoorbeeld erg makkelijk om te houden van ‘I am your father’. Maar als je denkt over hoe en wanneer en waar dat kwam, weet ik niet zeker of Star Wars zelf dat verhaalpunt gemaakt had kunnen hebben in de eerste film. Dat houdt in: het was een krachtig, meteen klassiek moment in de filmgeschiedenis, maar het was alleen mogelijk omdat het stond op de schouders van de film die eraan vooraf kwam. Mensen hadden een aantal jaren de tijd om het idee van Darth Vader te leren begrijpen en hem als een van de grootste filmschurken ooit te gaan zien. Tijd bouwde ieders verwachtingen over het aanstaande conflict tussen Luke en Vader op. Als ‘I am your father’ in de eerste film had gezeten, had het die impact niet gehad. Ik weet zelfs niet of het gewerkt zou hebben.”

Daarom is er ook goed nagedacht over de opzet van het verhaal. ”We probeerden er van binnen uit naar te kijken. Wat geeft dit verhaal een kloppend hart? Wat maakt het romantisch of leuk of verrassend of hartverscheurend of hilarisch? We hebben dit verhaal bekeken vanuit het oogpunt van een jonge man en een jonge vrouw, niet met het idee dat we alles kunnen doen.”

Moeilijk is dat wel, gecombineerd met bijvoorbeeld Rian Johnsons Episode VIII. ”Werken aan deze nieuwe film heeft net zoveel gedraaid om het opzetten van elementen van wat er aan zit te komen, als om het vertellen van een verhaal dat op zichzelf bevredigend is. Het kan niet alleen draaien om het opzetten van iets en dat niet oplossen.” Om het vervolg goed op te zetten is uitgebreid samengewerkt met Johnson.

”Het scenario van VIII is geschreven. Ik weet zeker dat het herschrijven eindeloos is, zoals altijd. Maar wat [Larry Kasdan] en ik gedaan hebben, is bepaalde sleutelrelaties opzetten, bepaalde sleutelvragen en conflicten. En we wisten waar bepaalde dingen toe zouden leiden. We hadden meetings met Rian en Ram Bergman, producent van VIII. Zij bekeken de dailies toen we onze film opnamen. We wilden dat zij onderdeel waren van het proces, zodat de overgang naar hun film zo vloeiend als moelijk zou verlopen. Ik liet Rian een vroege versie van de film zien, want ik wist dat hij aan het herschrijven was en voorbereidingen trof. Als uitvoerend producent van VIII moest die film ontzettend goed worden. Zonder dingen van de fans te weerhouden. Dus we waren zo transparant mogelijk.”

Dat proces heeft twee kanten op gewerkt. ”Rian vroeg om een paar dingen die hij nodig had voor zijn verhaal. Hij is een geweldig filmmaker en bijzonder sterk schrijver. Dus het verhaal dat hij vertelde, steunde op wat wij aan het doen waren en ging in de richting die hij het beste vond, maar die wel paste binnen wat wij bedacht hadden. Het zal zijn film worden; hij maakt het op de manier die hij passend vindt. Hij vraagt niet om mij als procesleider, maar heeft dat ook niet nodig.”

Toch heeft Abrams het geheel wel op gezet met The Force Awakens. ”Als je denkt over wat deze personages doormaken, niet alleen in deze film, maar ook wetende dat het werk voor hen door zal gaan, moet je individuen vinden die deze last kunnen dragen en deze kans om het verhaal te blijven vertellen. Ik denk aan de Harry Potter films – het is ongelofelijk dat ze die films gecast hebben zoals ze dat deden. En waarvoor, acht films!? Dat was een wonder. Ze moesten alles kunnen doen en daarin zijn ze geslaagd.”

Geeft de uitgebreide toelichting van Abrams jullie hoop? Hieronder nog de banners. De eerste film gaat op 16 december in première.







NieuwsFilm

meest populair