Star Wars: The Force Awakens (2015)

Every generation has a story.

Bij wijze van experiment en omdat we helemaal Star Wars-gek zijn, hebben we een tweede recensent een oordeel laten vellen.
play

8,0 details

  • 138 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Fantasy
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Verenigde Staten
138 Min Verenigde Staten

Een voortzetting van de saga, bedacht door George Lucas, die zich dertig jaar na de gebeurtenissen in Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983) afspeelt.

Alt titel
Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, Star Wars: Episode VII
Regie
J.J. Abrams
Cast
Harrison Ford, Andy Serkis, Oscar Isaac, Mark Hamill, Simon Pegg, Adam Driver, Daisy Ridley, Carrie Fisher, Domhnall Gleeson, John Boyega, Lupita Nyong'o, Max von Sydow, Gwendoline Christie, Anthony Daniels, Warwick Davis, Peter Mayhew, Billie Lourd, Kenny Baker, Joonas Suotamo.
Release
18.12.2015
Release NL
16.12.2015
Release DVD
12.04.2016

Filmtotaal Recensie

Met Jurassic Park, Terminator, Mad Max en nu het iconische Star Wars lijkt 2015 een bijzonder anachronistisch filmjaar te worden. Niet elke franchise kon een balans vinden tussen eervolle nostalgie en een boeiend nieuw verhaal. Deze keer neemt franchisedoctor J.J. Abrams na Mission Impossible en Star Trek het meest succesvolle ruimteavontuur aller tijden onder zijn hoede. Dat er boxofficerecords zullen sneuvelen is zo goed als zeker, de grote vraag is: wordt The Force Awakens een karakterstudie zoals Abrams eerste Star Trek of de fanplezierende herkenbaarheidsfilm zoals opvolger Star Trek Into Darkness?

Het antwoord ligt een beetje in het midden. In de meeste gevallen pakken de fanplezierende elementen goed uit: Han Solo en Leia Organa worden zeer smaakvol in beeld gebracht en de herintroductie van de Millenium Falcon is zowel hilarisch als een lust voor het oog. J.J. Abrams en schrijver Lawrence Kasdan hebben goed afgekeken bij de oudste trilogie, waarvan het sjabloon overduidelijk is overgenomen. De verhaalopbouw van deel IV, het familiedrama van V en de actie van deel VI vormen het skelet en zijn aardig in elkaar gestoken als een soort ‘best of’ van herkenbaarheid. Jammer genoeg zorgt dat soms voor een verminderd effect omdat de emotionele manipulatie van de filmmakers dan net te doorzichtig is. Die overduidelijke verwijsmomenten in dienst van de fans worden echter prachtig aangevuld door een nieuwe cast die, in tegenstelling tot die van bijvoorbeeld Jurassic World, bijna allemaal een mooie karakterboog doorlopen.

De sterkste punten van het zevende Star Wars-deel zijn dan ook deze nieuwe elementen. Uitblinker binnen de debutanten is BB-8. De voetbaldroid heeft meer persoonlijkheid dan R2-D2 omdat hij niet alleen humoristisch reageert, maar ook echt meegenomen wordt in discussies en keuzes maakt. Stormtrooper Finn, X-wingpiloot Poe Dameron en Jedi-fangirl Rey zijn daarnaast allen verfrissend dankzij hun nieuwe perspectieven. Hoewel Poe Dameron in zijn actiescènes niet al te veel nieuws biedt en nog wel wat meer schermtijd had kunnen gebruiken, is zijn bromance met Finn kort maar krachtig genoeg. Samen met Rey vormen ze een ongebruikelijke en diverse groep protagonisten. Aan de Dark Side zien we de nieuwe opperschurk Kylo Ren. Hij wordt neergezet met een uiterst theatrale en vermakelijke karaktertrek en doet dienst als een soort eerbetoon aan Darth Vader, al wordt slim toegegeven dat hij hem nooit zal kunnen vervangen. Zijn motivaties zijn niet altijd even goed uitgediept, maar hij biedt de gedrevenheid en het fanatisme die de hoofdpersonen nodig hebben om uitgedaagd te worden.

videotrailers & clips

alle artikelen (394)

Star Wars: The Force Awakens Nieuwsberichten

Laatste reacties

Nature

"...Gewoon een topfilm. Heel vermakelijk. ..."

Tarkus

"...Ik vind dit een prima vervolg op de eerste 6 films. Wederom veel actie, puike speciale effecten en......"

Frietgezicht

"...[quote=sonnycorleone]Had veel meer in kunnen zitten, oude cast vond ik niks. Carrie Fisher is inmidd......"

Star Wars: The Force Awakens

acties