Blu-Ray Review: Black Sea

Blu-Ray Review: Black Sea

Nette uitgave van de onderzeebootfilm met Jude Law en van The Last King of Scotland-regisseur Kevin Macdonald.


Regie: Kevin Macdonald | Cast: Jude Law (Robinson), Karl Davies (Liam), Llewella Gideon (Job Centre Worker), Jodie Whittaker (Chrissy), Gus Barry (Martin, 12 jaar), e.a. | Speelduur: 114 minuten | Bioscooprelease: geen

Documentairemaker Kevin Macdonald wist in 2000 een Oscar te winnen voor zijn docu One Day in September over de gijzeling tijdens de Olympische zomerspelen in 1972. Het succes hield daarna niet op. In 2007 won Forest Whitaker een Oscar voor zijn rol in Macdonalds drama The Last King of Scotland. Vervolgens wist de filmmaker zijn niveau helaas niet helemaal vast te houden. De overigens nog redelijke onderzeeboot-thriller Black Sea wist nauwelijks de aandacht te grijpen van het publiek.

Ondanks dat de thriller met onder meer Jude Law en Scoot McNairy zeer beperkt in de bioscoop te zien was - in Nederland zelfs niet -, wist de film wel een mooie 81 procent te noteren op Rotten Tomatoes. Het publiek bleek dus minder enthousiast en dit betaalde zich uit een matige waarderingen op bijvoorbeeld de IMDb. Cinéart bracht de thriller recentelijk uit op Blu-ray.

Synopsis

De ontslagen kapitein Robinson gaat met een onderzeeboot op zoek naar nazi-goud in de Zwarte Zee. Het wantrouwen onder zijn bemanning is groot, maar de hoop op rijkdom groter. Als ze hun doel lijken te bereiken is er geen weg meer terug. Juist dan blijkt dat Robinson de verkeerde mensen heeft vertrouwd.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Black Sea heerlijk "fresh" met 81 procent. De IMDb noteert een duidelijk magerdere 6,4 na ruim 19 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de thriller ook met een 6,4 (Stem zelf). Aangezien de film niet in de Nederlandse bioscopen heeft gedraaid is er ook geen recensie verschenen op FilmTotaal.nl.

Reactie bezoeker FilmTotaal

Jude Law doet het niet eens zo slecht in deze film, maar de setting op een onderzeeër heeft zo zijn beperkingen. Vrijwel de hele film speelt zich namelijk af in de U-boot en de vele conflicten en het schelden gaat snel vervelen... ...Ik vond de film lang duren en dat is nooit een goed teken. Het einde is weer wel mooi... - MovieMazzter

Box Office

Het productiebudget van Black Sea is onbekend. Nergens in de wereld lijkt de film grootschalig in de bioscoop te hebben gedraaid. In de States werd er circa $1,2 miljoen opgehaald na een beperkte bioscooprelease. Ook in Italië werd er een redelijke $1,3 miljoen opgehaald.


Uitgave: Black Sea | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: oktober 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: Submarine Tour with Jude Law | Trailer | EAN: 5051083097529| Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Cinéart

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Black Sea zit vastgeklikt in een standaard Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor de eerste filmposter.

Beeld & geluid

Bij een film die zich afspeelt in een voornamelijk duistere onderzeeër is het van belang dat de details overeind blijven. Gelukkig is dit het geval. De donkere scènes zien er namelijk zeer netjes uit. Ondanks dat er gebruik is gemaakt van kleurfilters blijft het beeld zeer netjes, met een prima scherpte in vooral de close-ups. Iets minder is de licht aanwezige vermoedelijk veelal bedoelde filmgrain. Soms speelt de ruis iets teveel op en in sommige scènes kan dit wat storend zijn. Desondanks betreft dit zeer zeker een nette schijf, waarbij ook de DTS-HD 5.1 geluidstrack van zich laat horen via verschillende surround effects.

Extra's

De enige extra op deze Blu-ray uitgave heet Submarine Tour with Jude Law. De titel geeft al aan wat je kunt verwachten: een bezoekje aan een onderzoeker, begeleid door hoofdrolspeler Law. Hij geeft aan wat er op de set gebeurt en strooit met allerlei details over het 'leven' op een onderzeeër. Erg aardig gedaan, al is het wat snel in elkaar gezet. Ook kun je de trailer bekijken.

Nette onderzeeboot-thriller op een basic Blu-ray uitgave.

Op één of andere manier blijven films in onderzeeërs het oog trekken en regisseur Kevin Macdonald weet met Black Sea een redelijke thriller af te leveren. Ook Jude Law overtuigt in zijn rol, al weten de heren er uiteindelijk geen memorabele film van te maken. Het wachten blijft op een nieuwe Das Boot (1981), The Hunt for Red October (1990) of Crimson Tide (1995).

De Blu-ray uitgave van Black Sea is netjes in beeld en geluid, maar het bonusmateriaal beperkt zich tot slechts één aardige poging. Hieronder de online featurette 'A Dive Into the Black Sea':


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair