Blu-Ray Review: The Hobbit: The Battle of the Five Armies (Extended Edition)

Blu-Ray Review: The Hobbit: The Battle of the Five Armies (Extended Edition)

Met nog wat extra minuten aan beeld en uren bonusmateriaal is dit echt het laatste Midden Aarde-avontuur.


Regie: Peter Jackson | Cast: Martin Freeman (Bilbo Baggins), Richard Armitage (Thorin Oakenshield), Luke Evans (Bard), Orlando Bloom (Legolas), Evangeline Lilly (Tauriel), Lee Pace (Thranduil), Ian McKellen (Gandalf), Benedict Cumberbatch (Smaug/Necromancer - stem), e.a. | Speelduur: 164 minuten | Bioscooprelease: 10 december 2014 | FilmTotaal recensie: The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Onlangs verscheen er een featurette waaruit blijkt dat filmmaker Peter Jackson maar wat aan rommelde op de set van de Hobbit-films, mede doordat een goed script ontbrak. Het gevolg was onder meer dat de ontvangst erg mager uitpakte. Het afsluitende deel The Hobbit: The Battle of the Five Armies bleef met 60% maar net "fresh" op Rotten Tomatoes. Dit staat in een schril contrast met Jacksons zeer goed ontvangen Lord of the Rings-films.

Ondanks dat de twee eerste Hobbit-delen al minder positief werden onthaald, bleef het publiek met grote aantallen op de films afkomen. The Battle of the Five Armies presteerde uiteindelijk wel het magerst van de drieluik, al mag een wereldwijde score van $956,0 miljoen uiteraard alles behalve mager genoemd worden. Ondertussen zijn de delen ook verkrijgbaar in de "Extended Edition"-uitvoering.

Synopsis

Thorin Eikenschild en de dwergen van Erebor hebben de grote schatten van hun thuisland herwonnen, maar het gevolg is dat ze de verschrikkelijke Draak Smaug hebben losgelaten op Meerstad. Ondertussen heeft Sauron, de Duistere Heer, zijn Orc-legioenen uitgezonden om de Eenzame Berg aan te vallen en vecht Bilbo Balings voor zijn leven in de oorlog tussen vijf grote legers. Terwijl de duistere krachten toenemen, moeten de Dwergen, Elfen en Mensen kiezen: samenwerken of vernietigd worden.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is The Battle of the Five Armies net niet "rotten" met 60 procent. De IMDb noteert een 7,5 na ruim 309 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de fantasyfilm met een 7,3 (Stem zelf). FT-recensent Fabian Melchers kwam tot drie sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Perfect zijn de Hobbit-films niet en ja, ook deze haalt het niveau van LOTR niet, al is dat iets wat wel voor meer films het geval is. Maar voor wie zin heeft in een entertainend spektakelstuk is deze laatste prent in de reeks wel een aanrader. - Benjamin

Box Office

Het productiebudget van The Hobbit: The Battle of the Five Armies bedroeg zo'n $250 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een toch wat magere $54,7 miljoen en eindigde uiteindelijk op een nette $255,1 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een uitstekende $956,0 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op een waanzinnige 13,6 miljoen in dollars.

[/url]
Film: The Hobbit: The Battle of the Five Armies | Discs 3 x Blu-Ray | Retail release: november 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD 7.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: New Zealand: Home of Middle-Earth – Part 3 | The appendices part 11: The gathering storm: The chronicles of the Hobbit – Part 3 | The appendices part 12: Here at journey’s end | The filmmakers’ commentary | EAN: 5051888219140 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | 3D Blu-Ray | Met dank aan: Warner Home Video

De drie schijven van deze Blu-Ray uitgave van The Hobbit: The Battle of the Five Armies zitten vastgeklikt in een iets dikkere zwarte amaray Blu-Ray keepcase, met daaromheen een vergelijkbare sleeve met de herkenbare uitsnede. Via een code kan de Digital Ultraviolet versie gedownload worden naar een device naar keuze. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor een nieuw ontwerp, maar wel met een van de eerste [url=http://www.impawards.com/2014/hobbit_the_battle_of_the_five_armies_ver4.html]posters
als basis.

Beeld & geluid

De beeldkwaliteit verschilt niet met die van de eerdere gewone Blu-ray uitgave van The Battle of the Five Armies. Het beeld is haarscherp, de kleuren zijn fantastisch en ook de donkere scènes behouden details en zijn daarmee sfeervol. Het beeld bevat gelukkig ook geen ruis. Het geluid wordt afgeleverd door een 7.1 DTS-HD track en deze herbergt uiteraard flink wat surround effects die de dialoog verder niet in de weg zitten.

Extra's

Zoals gewoonlijk barst het van het bonusmateriaal op de Extended Edition-uitgave. Op de eerste schijf, waarop de meeste tijd wordt ingenomen door de 164 minuten durende hoofdfilm, staan drie extra's, te starten met een track met audiocommentaar van Peter Jackson en schrijver en producent Philippa Boyens. Daarnaast tref je ook New Zealand: Home of Middle-Earth – Part 3, welke al op de gewone uitgave stond. Als laatste kun je drie trailers bekijken, waaronder een Legacy trailer waarin beelden te zien zijn uit alle zes de Midden Aarde-films.

Echt interessant wordt het op de tweede schijf, The appendices part 11: The gathering storm: The chronicles of the Hobbit – Part 3 met maar liefst bijna 5 uur aan extra's. Via ruim tien kortere docu's wordt er een blik geworpen op verschillende scènes, maar ook fases in de productie en de interacties tussen cast en crew. Opnieuw wordt duidelijk hoeveel werk er in de films is gestoken, met enorme sets en vele figuranten.

De derde schijf, The appendices part 12: Here at journey’s end, laat ook uren aan bonusmateriaal zien. Dit keer zijn het echter drie hoofdstukken over het enorme eindgevecht (Beneath the Thunder: Forging a Battle of the Five Armies), de drie personages Tauriel, Thranduil en Dain Ironfoot (The People and Denizens of Middle-earth) en de creatie van de Midden Aarde door de Art-afdeling en Weta Digital (Realms of the Third Age: From the City of Dale to the Halls of Erebor). In het aansluitende Farewell, Friends! wordt er ruim een half uur stil gestaan bij het einde van 15 jaar "fellowship". Op de schijf staan ook nog kleine zaken, zoals muziekvideo's en een ode aan cameraman Andrew Lesnie.

Vooral een must voor de ware fans

De stroeve start van de Hobbit-films hebben de verdere productie waarschijnlijk geen goed gedaan. Dat Peter Jackson de schuld (deels) op zich neemt is uiteraard fraai, maar dit neemt niet weg dat het toch echt te mager was. Uiteraard is er voldoende vermaak met mooie gevechten, leuke rollen en prachtige beelden, maar weinig mensen geven de voorkeur aan de Hobbit-reeks boven de Lord of the Rings-trilogie.

Deze Extended Edition uitgave is er uiteraard eentje voor de ware fans van de Midden Aarde-films. Technisch zit de schijf uitstekend in elkaar en er zijn ook de nodige nieuwe extra's. Overigens kun je ook de box aanschaffen, met alle drie de Extended Editions. Check hieronder de trailer voor deze verlengde drieluik.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair