Flashback Friday: 'The Bells of St Mary's'

Flashback Friday: 'The Bells of St Mary's'

Kerstklassieker met Bing Crosby als pater en Ingrid Bergman als non.

Het is weer bijna kerst en daarom tijd om de beste kerstklassiekers uit te lichten, die aanraders vormen om te ontdekken of herkijken met de aankomende feestdagen. Een mooie klassieker is daarvoor The Bells of St Mary's over de strubbelingen tussen een moderne pater en een koppige non.

Bing Crosby is een moderne pater genaamd Father Charles 'Chuck' O'Malley, die terecht komt bij een nieuwe parochie. Hier ontmoet hij de non Sister Mary Benedict. Beiden willen zich inzetten om het schoolgebouw op het terrein te redden, maar ze verschillen wel erg in de wijze waarop ze dit voor elkaar willen krijgen. Dit zorgt voor de nodige confrontaties tussen de pater en de non.

De film past goed bij kerst door de sfeer van de film, de boodschap en daarnaast bevat het een scène waarin de kinderen van de school een kerststuk spelen. In Amerika is de film net als bijvoorbeeld It's a Wonderful Life regelmatig op tv te zien tijdens de feestdagen. Hoewel Bing Crosby tijdens het maken van de film op het hoogtepunt was van zijn zangcarriere, is het geen musical. Er wordt door de Crooner wel een liedje gezongen, maar dat is onderdeel van het verhaal.

Ingrid Bergman beleefde op het moment dat ze deze film maakte een piek in haar acteercarrière. Ze had in de korte tijd sinds ze in 1939 uit Zweden was overgekomen al een Oscar gewonnen en de ene na de andere hit gehad aan de box office. The Bells of St Mary's zette die trend voort. De film was een weergaloos succes aan de box office en ging de geschiedenis in als de film van RKO die het meest heeft opgebracht. Omgerekend naar vandaag de dag, zou de film nog steeds in de top 50 films met de hoogste opbrengst terecht komen. Er zat voor Bergman echter wel een nadeel aan de populariteit van de film, omdat het publiek haar als Sister Mary Benedict begon te zien. Toen zij een paar jaar later in Italië een film maakte met Roberto Rossellini en van hem zwanger raakte, werd ze uitgeroepen tot persona non grata in Amerika. Jarenlang maakte ze alleen in Europa films, tot ze na de scheiding met Rossellini met open armen weer werd ontvangen en een Oscar kreeg voor haar rol in Anastasia

The Bells of St Mary's is vandaag de dag ook nog erg leuk om te kijken. Er zit ondanks het simpele verhaal een energie in de film, met name dankzij de twee mooie hoofdrolspelers. Het is behoorlijk sentimenteel, maar op een mooie manier. Hierdoor is het (ondanks dat het onderwerp niet met kerst van doen heeft) een ideale film om tijdens de feestdagen te kijken.

Voor de liefhebbers nog een paar quotes:



NieuwsFilm

meest populair