Alles over 'In the Heart of the Sea'

Moby Dick-achtige film van regisseur Ron Howard.

Komende donderdag komt de film In the Heart of the Sea uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 10 december in première.

In the Heart of the SeaBekijk de afbeelding
Regie: Ron Howard | Cast: Chris Hemsworth (Owen Chase), Tom Holland (Young Thomas Nickerson), Ben Whishaw (Herman Melville), Cillian Murphy (Matthew Joy), Charlotte Riley (Peggy) e.a. | Scenario: Charles Leavitt
Duur: 121 minuten | Genres: Actie, Avontuur, Biopic | Kijkwijzer: 12

In de winter van 1820 wordt de walvisvaarder Essex aangevallen door iets dat niemand kon geloven; een reusachtige walvis met bijna menselijke wraakgevoelens. Deze waargebeurde maritieme ramp inspireerde Herman Melville tot het schrijven van zijn beroemde boek Moby-Dick. Maar dat boek vertelt slechts een deel van het verhaal. Heart of the Sea gaat over de nasleep, als de overlevenden tot het uiterste moeten gaan en het ondenkbare moeten doen om in leven te blijven. Zware stormen, voedseltekort, paniek en wanhoop drijven de bemanningsleden ertoe na te denken over de waarde van het leven en de moraliteit van hun beroep. De kapitein tracht de weg naar huis te vinden en de stuurman probeert de walvis alsnog te doden.

Het echte verhaal

In the Heart of the Sea is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In 1819 voer de Essex nar de kust van Zuid-Amerika om daar op walvissen te jagen. Een grote walvis van zo’n 26 meter lang werd geraakt met harpoenen, maar wist weg te zwemmen. Ooggetuigen stellen dat het dier zich vreemd gedroeg en omdraaide om tegen het schip te zwemmen. Met ”44 km per uur vol woede en wraakzucht” zwom hij op het schip af. ”Zijn boeggolf ging alle kanten op en zijn hoofd kwam half uit het water. Hij kwam recht op ons af en raakte het schip nog eens,” schreef bemanningslid Owen Chase.

Hierbij raakte de walvis de boeg van het schip, waar een groot gat ontstond. Water stroomde naar binnen en dat betekende het einde van de Essex. De bemanningsleden wisten aan boord van de sloepen die gebruikt werden om walvissen binnen te halen te klimmen en te ontkomen. Zo’n 3.700 kilometer van de kust verwijderd, moesten de twintig bemanningsleden zien te overleven…

Eerste reacties

In the Heart of the Sea wordt redelijk positief ontvangen door critici. Op Rotten Tomatoes staat deze op een score van 63%, en een gemiddelde van 6,1. Recensenten merken op dat de film een wat houterige vertelling van een waargebeurd verhaal is en dat regisseur Ron Howard zich daarin verloren heeft.

Box office prestaties

Hoeveel de film gekost heeft is niet bekend. Wel is duidelijk dat In the Heart of the Sea flinke concurrentie heeft de komende weken. Over het algemeen zijn films van Ron Howard goed voor sterke prestaties. Verwacht wordt een openingsweekend van zo'n 19 miljoen dollar en de film zou in totaal uitkomen op 64 miljoen dollar. Daarmee is de film vermoedelijk nog geen groot succes, maar de kans is groot dat internationaal ook redelijke bedragen verdiend worden. De zeer populaire Chris Hemsworth speelt er immers een rol in. De grootste tegenslag kan komen van Star Wars: The Force Awakens dat volgende week in première gaat. Die zou zomaar eens flink wat van de potentiële opbrengsten af kunnen snoepen.

Trivia

Volgens Chris Hemsworth mocht de cast slechts 500-600 calorieën per dag eten om te lijken op uitgehongerde zeelui • De zesde film van regisseur Ron Howard die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal • Zou in 2000 al gemaakt worden door regisseur Barry Levinson.



NieuwsFilm

meest populair