Flashback Friday: 'Wuthering Heights'

Flashback Friday: 'Wuthering Heights'

Klassieker met Laurence Olivier en Merle Oberon als Heathcliffe en Cathy, morgen om 15.35 te zien op één.

Wanneer je het hebt over de grootste romances op het filmdoek, hoort die van heathcliffe en Cathy in de verfilming van Wuthering Heights uit 1939 daar zeker bij. De chemie tussen de intense Laurence Olivier en de vrijgevochten Cathy maakte het tot een van de hoogtepunten van een jaar, dat vaak wordt gezien als het hoogtepunt van de Golden alge of Hollywood.

De film begint wanneer een vreemdeling aanklopt tijdens een sneeuwstorm bij het afgelegen huisje genaamd Wuthering Heights, krijgt hij een slaapplek voor de nacht ondanks het koude gedrag van de heer des huizes Heathcliffe. 's Nachts hoort hij een stem van een vrouw en als hij dit vertelt is Heatchcliffe in alle staten. De vreemdeling vraagt aan de oude huishoudster wat er aan de hand is en van wie die stem was. Zij vertelt hem over Cathy, die opgroeide in het huis en hoe het wilde jongetje Heathcliffe in huis werd genomen. De twee raakten verliefd op elkaar, maar omdat Cathy van betere komaf was, werd hun romance gedwarsboomd.

De film werd gebaseerd op het gelijknamige boek van Emily Brontë. Het beslaat echter maar de eerste zestien hoofdstukken van het boek, dat in totaal uit 34 hoofdstukken bestaat. Dat is echter een uitstekende keuze, omdat het zich hiermee echt richt op de stormachtige romance van Cathy en Heathcliffe, terwijl het boek verder gaat over de nakomelingen en de nasleep van hun affaire. Ook zijn er bepaalde details rond de bijpersonages aangepast, die goed werken in de film maar niet trouw zijn aan het boek.

De chemie tussen Merle Oberon en Laurence Olivier is een van de redenen, dat de film zo goed werkt. Maar op de set ging het er niet zo vrolijk aan toe. Olivier wilde eigenlijk dat zijn minnares en later echtgenote Vivien Leigh de rol van Cathy zou spelen, maar zij werd toen nog als te onbekend gezien. Olivier was daar boos over en accepteerde Oberon vanaf het begin niet als tegenspeelster. Oberon was op haar beurt ongelukkig tijdens de opnames omdat ze haar geliefde Alexander Korda miste. Om te zeggen, dat de twee het niet met elkaar konden vinden is een understatement. Zo zou volgens verschillende bronnen Olivier op Oberon gespuugd hebben tijdens een romantisch moment, waarna Oberon huilend de set af rende. Regisseur William Wyler stond erop dat Olivier zijn excuses zou aanbieden, waardoor Olivier ook erg ongelukkig was met de regisseur. Later was Olivier terugblikkend milder in zijn mening over de film en hoe die tot stand kwam. Hij zag in dat Wyler hem veel had geleerd over naturel acteren in films, omdat hij de neiging had om te acteren alsof hij op het toneel stond.

Voor de liefhebber nog een paar quotes:



Wuthering Heights is op zaterdag 16 januari om 15:35 te zien op één.



NieuwsFilm

meest populair