Events & Festivals

Dagtip IFFR: Anomalisa

Bijzonder sterke prestatie van Charlie Kaufman.

door Jim Pedd om 11:24 in Events & FestivalsRegie: Duke Johnson, Charlie Kaufman | Cast David Thewlis (Michael Stone), Jennifer Jason Leigh (Lisa Hesselman), Tom Noonan (de rest) | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2015

Charlie Kaufman is een groot talent. Hij schreef de scenario’s van films als Being John Malkovich en Eternal Sunshine of the Spotless Mind en debuteerde in 2008 als regisseur met Synecdoche, New York. Het zal niemand echt verbazen dat er na die successen lang is uitgekeken naar een nieuwe Kaufman. En die komt er nu, op IFFR voor het eerst te zien in Nederland.

De stop-motion film draait om Michael Stone, de schrijver van het boek How May I Help You Help Them?. Hij voelt zich niet goed onder de alledaagsheid van zijn leven. Een zakenreis naar Cincinnati, waar hij voor een congres van klantenserviceprofessionals moet spreken, brengt daar mogelijk verandering in. De avontuurlijke Lisa blijkt een potentiële liefde voor de man.

Anomalisa is de eerste animatiefilm van Kaufman en de regisseur en scenarist weet meteen de juiste toetsen te slaan. De film vertelt een bijzonder liefdesverhaal, dat zoals we gewend zijn van Kaufman niet helemaal past binnen je verwachtingen. Het heeft geleid tot een interessante film die stemt tot nadenken over de moderne mens en de hedendaagse realiteit waarin we leven. Maar daar bovenop is Anomalisa ook een technisch knappe prestatie en bijzonder om naar te kijken.

Wanneer te zien

Woensdag 3 februari om 20:15 - 21:45 in LantarenVenster
Zaterdag 6 februari om 09:15 – 10:45 in Pathé

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Steve Harwin

Avatar

Midlife-crisis. Dat is toch wel het eerste wat je herkent in deze film. De trernis van het bestaan mooi in beeld gebracht.

NieuwsFilm

meest populair