MA [IFFR2016]

MA [IFFR2016]

Hypnotiserende hervertelling van het Mariaverhaal.



Regie: Celia Rowlson-Hall | Cast: Celia Rowlson-Hall (Ma), Andrew Pastides (Daniel) e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2015

Een jonge vrouw loopt in rode cowboylaarzen en een lang t-shirt door de Amerikaanse woestijn. Het is Ma, oftewel Maria. 'Jozef' is een jongeman met een auto, die haar langs de weg oppikt. Hij moet haar naar Bethlehem brengen, oftewel Las Vegas. Het oude Bijbelverhaal in een bijzonder nieuw, surrealistisch jasje.

'Maria' en 'Jozef' spreken geen woord met elkaar, maar communiceren met lichaamstaal en dans. Het gebrek aan woorden wordt opgevuld door beweging en door symbolische, soms surrealistische beelden. De annunciatie is niet de aartsengel Gabriel die Maria komt vertellen dat ze zwanger is, maar wordt verbeeld door een groepsverkrachting door zeven mannen. Het is even slikken, maar Maria's stille verwerking van dit seksueel geweld is op zijn minst een originele, interessante metafoor voor het accepteren van het ongevraagd moeten dragen van de zoon van God.

Voor de niet religieus onderlegden onder ons wordt het gaandeweg wel steeds lastiger om de steeds surrealistische symboliek te volgen en te begrijpen. Voor het interpreteren van de zorgvuldige beeldcomposities is enige Bijbelkennis wel een vereiste. Maar ook zonder die kennis hypnotiseert Celia Rowlson-Hall met zowel de bijzondere beelden als de knap gechoreografeerde bewegingen. Zelf nam ze naast script, regie en choreografie de titelrol voor haar rekening in deze unieke film.

[rating 4]

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.



NieuwsFilm

meest populair