Tanna [IFFR2016]

Tanna [IFFR2016]

Een weinig origineel, maar door de achtergrond bijzonder liefdesverhaal.



Regie: Martin Butler, Bentley Dean | Cast: Marie Wawa, Mungau Dain e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2015

In bijzijn van regisseur Martin Butler, een castlid en Cultural Director JJ Nako van de film, ging afgelopen vrijdag op IFFR de film Tanna in première. Ze vertelden voordat de film begon blij te zijn dat de productie gemaakt kon worden. ”Vorig jaar verwoeste een zware orkaan, categorie 5, tachtig procent van het eiland [Vanuatu]. Goddank dat desondanks de opnames van Tanna plaatsvonden,” aldus JJ. Hij is lid van de Yakel, een stam in Vanuatu die volgens de lokale tradities leeft.

Daarin ligt ook meteen het unieke aspect van de film. De productie werd op locatie opgenomen en alle rollen worden gespeeld door de Yakel. Zodoende speelt het stamhoofd het stamhoofd, de medicijnman de medicijnman en zijn de krijgers de krijgers. Het geheel ziet er daardoor mooi uit, maar het spel is op z’n minst houterig te noemen. Uiteraard doet dat niet af aan de kracht van het verhaal; Tanna is gebaseerd op een verhaal dat eind jaren tachtig echt gebeurde.

Twee geliefden wilden bij elkaar blijven, maar om de vrede te herstellen tussen de twee strijdende stammen werd het meisje uitgehuwelijkt. Tot grote onvrede van het duo natuurlijk, dat weigerde uit elkaar te gaan. Het gevolg is een worsteling tegen de oude regels, maar eigenlijk ook niet veel meer dan dat. Het verhaal is wel bekend: liefde gaat boven alles. Hoe mooi ook, het verhaal is al vele malen verteld en biedt zodoende niets nieuws.

Wel geeft Tanna een interessante kijk in het leven van de Yakel, op hun tradities en bijgeloof. En vooral die tradities spelen zo’n belangrijke rol in Tanna, en hoe die in de moderniteit zouden kunnen passen. Het maakt het een emotioneel verhaal, dat op mooie wijze verteld wordt. Vooral de unieke setting in het dorp van de Yakel is een sterke toevoeging aan het verhaal. Het is dus ook een interessante, leerzame ervaring.

[rating 3.5]

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.


Regisseur Martin Butler, JJ en ambassadeur vlak voordat de screening begint.

NieuwsFilm

meest populair