Évolution [IFFR2016]

Évolution [IFFR2016]

Franse variant op Under the Skin?



Regie: Lucile Hadzihalilovic | Cast: Max Brebant (Nicolas), Roxane Duran (Stella), Julie-Marie Parmentier (La mère), Mathieu Goldfeld (Victor) e.a. | Speelduur: 81 minuten | Jaar: 2015

De jonge Nicolas woont in een klein kuststadje. De enige inwoners zijn moeders met hun zonen. Op een dag vindt Nicholas in zee het dode lichaam van een jongetje, en begint hij zich vragen te stellen bij zijn bestaan en omgeving. Waarom zijn alle jongens bijvoorbeeld ziek, terwijl ze zich niet zo voelen? Al snel blijkt er meer aan de hand…

Het uitgangspunt van Évolution is uitermate interessant, maar Hadzihalilovic weet er niet veel mee te doen. In plaats van een film die het hoge niveau van bijvoorbeeld Under the Skin weet te halen, maakte ze een traag geheel dat altijd vaag blijft. Helderheid over wat er aan de hand is wordt er niet echt gegeven. Wel wordt ernaar gehint. Dat is intrigerend, maar niet genoeg om het tot een interessante film te maken. Er hadden meer antwoorden gegeven moeten worden. Daar komt bij dat het een bijzonder stille film is. Dat past in de stijl van het geheel, maar maakt de toch al vage film bij vlagen ook erg traag.

Wel is Hadzihalilovic erin geslaagd een bijzonder mooie film te maken. De vergezichten naar de oceaan, of het strand en het dorp zijn erg mooi om te zien. De aandacht voor detail in scènes is ook groot en uit de sombere atmosfeer kan je veel afleiden. Geen geweldige film qua tempo en hoeveelheid antwoorden die gegeven worden, maar qua cinematografie wel bijzonder mooi.

[rating 2.5]

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.

NieuwsFilm

meest populair