Featured

Alles over 'Room'

Uitzonderlijk indrukwekkende film over een moeder en haar zoon die jaren opgesloten zitten in een schuurtje.

door Jim Pedd om 19:50 in Featured
Komende donderdag komt de film Room uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 3 maart in première.

Room

Regie: Leonard Abrahamson | Cast: Brie Larson (Ma), Jacob Tremblay (Jack), Sean Bridgers (Old Nick), Amanda Brugel (Officer Parker), Joe Pingue (Officer Grabowski) e.a. | Scenario: Emma Donoghue | Speelduur: 118 minuten | Geres: Drama | Kijkwijzer: 12

Room vertelt het bijzondere verhaal van Jack (Jacob Tremblay), een energiek jochie van vijf dat liefhebbend wordt opgevoed door zijn ‘Ma’ (Brie Larson, Short Term 12, Trainwreck). Net als elke goede moeder probeert Ma haar zoon op een normale manier, veilig groot te brengen. Ze overlaadt hem met warmte en liefde, speelt spelletjes met hem en leest hem verhaaltjes voor. Maar hun leven is allesbehalve normaal: ze zitten opgesloten in een kamer van 3 bij 3 meter, zonder ramen, die door Ma eufemistisch ‘Kamer’ wordt genoemd. Ze heeft hier een eigen wereld gecreëerd voor Jack, en stelt alles in het werk om hem zelfs in deze verraderlijke omgeving een volwaardige opvoeding te geven. Maar als Jack steeds nieuwsgieriger wordt naar zijn situatie en Ma eraan onderdoor dreigt te gaan, verzinnen ze een plan om te ontsnappen. Uiteindelijk krijgen ze te maken met wat wellicht nog het meest beangstigende voor ze is: de echte wereld.

Kleine kamer

Room speelt zich lange tijd in één kleine ruimte van 3 bij 3 meter af. Om dat goed over te brengen stond cinematograaf Danny Cohen voor een flinke uitdaging. "Het klinkt heel eenvoudig om in één ruimte op te nemen, maar in dit geval was dat het tegenovergestelde," aldus Cohen. "Het was een continu balanceren. Je moet echt het gevoel overbrengen dat deze kleine ruimte de enige plek is die Jack ooit gekend heeft en je moet dat overbrengen op een manier die werkt in de film."

"Ik wilde dat de camera doet wat het boek doet voor Jack - en dat is Room verrassend warm en geordend maken als plek om op te groeien. Voor Jack is elke schaduw, elk scheurtje in de muur eindeloos meeslepend. We kiezen belangrijke momenten om te laten zien hoe klein Room echt is, maar keken ernaar zoals Jack het omschrijft: het gaat eindeloos door, alle kanten op. Er zit geen einde aan Room in Jacks visie."

Eerste reacties

Room wordt erg goed ontvangen door recensenten. De film staat op RottenTomatoes op een totale score van 96%, waarmee bijna elke recensent positief was over de film. Gemiddeld gaven zij de productie en 8,5. "Dankzij ongelofelijk werk van Brie Larson en Jacob Tremblay is Room een onvergetelijke en zeer belonende ervaring."

Ik zag de film zelf tijdens het IFFR en gaf hem daar 5 sterren. Enkel de zoetsappige voiceover voelde onnodig en deed afbreuk aan een verder bijzonder aangrijpende film.

Box office prestaties

Hoeveel Room gekost heeft om te maken is helaas niet bekend. Vermoedelijk wordt de film, mede dankzij het kleine succesje tijdens de Oscars gisteren een succes. Tot nu toe haalde de film in de Verenigde Staten 13,5 miljoen dollar op. De rest van de wereld bleek goed voor nog eens 10 miljoen, waarvan de helft uit het Verenigd Koninkrijk afkomstig was.

Trivia

Brie Larson isoleerde zichzelf gedurende een maand om een beetje te ervaren hoe Ma en Jack zich zouden moeten voelen. • Jacob Tremblay kreeg zichzelf voor een bepaalde scène niet zover te schreeuwen tegen Brie Larson. Daarom schreeuwden cast én crew met hem mee tot hij het wel kon. • Het verhaal is niet gebaseerd op een specifiek waargebeurd verhaal.4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

Inderdaad een heel sterke film.

Rich Art

Avatar

Het boek van Emma Donoghue waar de film op is gebaseerd is enorm indrukwekkend. Zeker de moeite van het lezen waard!

Asperientje

Avatar

Voor mij beste film van het jaar.

En Jacob Tremblay had genomineerd moeten zijn voor een oscar.

YOLO

Avatar

benjamin "Inderdaad een heel sterke film."
Met een welverdiende Oscar winnares. T+)

NieuwsFilm

meest populair