Room

Room (2015)

Survive is only the beginning

Krachtige boekverfilming over een moeder en zoon die uit hun jarenlange gevangenschap weten te ontsnappen en geconfronteerd worden met de wrede buitenwereld.
play

8,3 details

  • 118 Min
  • Drama
  • Ierland
  • Canada
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
118 Min Ierland

Een jonge vrouw wordt jarenlang gevangengehouden. Haar vijfjarige zoon Jack weet niets over de buitenwereld en kent enkel de kamer waarin hij is geboren en opgegroeid.

Regie
Leonard Abrahamson
Cast
William H. Macy, Joan Allen, Wendy Crewson, Cas Anvar, Joe Pingue, Sean Bridgers, Amanda Brugel, Brie Larson, Justin Mader, Jacob Tremblay, Jee-Yun Lee, Randal Edwards, Sandy McMaster, Matt Gordon, Zarrin Darnell-Martin, Matt Gordon.
Release
14.10.2015
Release NL
03.03.2016
Release DVD
05.07.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Lenny Abrahamson | Cast: Brie Larson (Ma/Joy), Jacob Tremblay (Jack), Sean Bridgers (Old Nick), Joan Allen (Nancy), William H. Macy (Robert), Tom McCamus (Leo), e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2015

Alle vijf lange jaren die zijn toch korte leventje telt, woont Jack met zijn moeder in Kamer. Elke ochtend als hij wakker wordt, groet hij Tafel, Gootsteen en Lamp. De buitenwereld, zo heeft moeder Joy hem verteld, is boosaardig en wreed en wordt bevolkt door buitenaardse wezens. Het is er niet veilig, maar Joy kan het niet langer verkroppen om haar zoon de waarheid te onthouden. Wat het jochie op televisie ziet, is geen fantasie, maar de werkelijkheid. Het gaat er niet in bij de jongen. Hij weet niet beter dan dat zijn leven zich afspeelt op een paar vierkante meter. Toch is het tijd om een plan te smeden en te ontsnappen.

Een kat in net nauw maakt rare sprongen, een moeder die voor het welzijn van haar kroost vreest wordt een tot de tanden gewapende leeuwin. Toch uiten de overlevingspogingen van Joy zich niet in vijandelijke of agressieve daden. De vechtlucht van de jonge moeder uit zich in het beschermen van en beste voorhebben met haar zoon. Jack heeft ondertussen voor zichzelf een complete fantasiewereld geschapen, waarbij hij de objecten om zich heen aanduidt zonder bepaald lidwoord. Hij praat erover alsof het levende wezens, zijn vrienden, zijn die hij al zijn hele leven heeft gekend. De premisse van het emotioneel complex en verontrustende drama Room, naar regie van Lenny Abrahamson, is uiterst beklemmend. Maar de Ier is niet van plan moeder en zoon twee uur lang opgesloten te houden. De buitenwereld die lonkt en zich uiteindelijk openbaart, is net zo goed meedogenloos. Want hoe ga je om met de hereniging met je ouders die jarenlang doodsangsten hebben uitgestaan? Hoe treed je de sensatiehongerige media tegemoet die vechten om een interview? Maar nog belangrijker: hoe zorg je ervoor dat je kind dat nog nooit het zonlicht direct op zijn huid heeft gevoeld een leven krijgt zoals dat van elke willekeurige leeftijdsgenoot? Naar het blijkt begint het echte, claustrofobische drama van Room pas bij de daadwerkelijke invrijheidstelling.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Room Nieuwsberichten