Blu-ray

Blu-Ray Review: Room

Misschien wel de aangrijpendste film van 2015 (en 2016 in Nederland).

door Bram de Groot om 08:55 in Blu-ray
Regie: Leonard Abrahamson | Cast: Brie Larson (Ma/Joy), Jacob Tremblay (Jack), Sean Bridgers (Old Nick), Joan Allen (Nancy), William H. Macy (Robert), Tom McCamus (Leo), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Bioscooprelease: 4 maart 2016 | FilmTotaal recensie: 4,5 ster

Met Room wist regisseur Lenny Abrahamson zich in één keer in de kijker te spelen. Het kleine drama over groot menselijke leed raakt de kijker namelijk diep in het hart. Naast een enorm goed ontvangst leverde het actrice Brie Larson een Oscar op en werden de film, de regie en het script op basis van het boek van Emma Donoghue genomineerd voor een Oscar. Onlangs verscheen de Blu-ray uitgave van één van de mooiste films van 2015 (en 2016 in Nederland).

In Room, goed voor een wereldwijde bioscoopomzet van "slechts" 35,4 miljoen, ontmoeten we de 5 jaar oude kleuter Jack en zijn moeder 'Ma'. Hun leven is helaas ver van normaal, ze zitten vast in een kamer van zo'n 10 vierkante meter, die ze 'Room' noemen. De moeder van Jack heeft een gehele universum gecreëerd voor Jack zodat Jack een veilig leven heeft. Zodra de nieuwsgierigheid van Jack een hoogtepunt bereikt wilt hij ontsnappen uit 'Room' en wil hij het meest angstaanjaagende de confrontatie aan gaan; de echte wereld.
Film: Room | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: juli 2016 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Nederlands DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 8715664118146 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Universal Pictures

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Room zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. De schijf start met het geanimeerde logo van Universal om vervolgens gelijk door te gaan naar de taalkeuze. Daarna springt gelijk het hoofdmenu in beeld met de play knop, de hoofdstuk-keuze, de extra's en opties voor het geluid en de ondertiteling.

Beeld

Universal Pictures gunt Room een mooie High Definition-uitgave die de wat sobere sfeer in de film prima weergeeft. De beelden zijn overwegend donker doordat natuurlijk licht grotendeels ontbreekt. Gelukkig behouden de donkere delen in het beeld de details zodat 'Room' goed zichtbaar blijft. In het tweede deel blijft het beeld wat donker en sober, maar wel erg realistisch. Ruis of andere storende zaken zijn niet te zien.

Geluid

Een van de opvallendste zaken aan de film is de vaak rustige en terugkerende muzikale ondersteuning van Stephen Rennicks. Deze Blu-ray uitgave laat dit middels een standaard DTS-HD track prima overkomen met een vol geluid. De dialoog blijft ook prima te volgen en mooi is het moment waarop Jack de buitenwereld ontmoet. Het geluid verandert mooi mee doordat er - uiteraard - veel meer ruimte komt voor omgevingsgeluiden.

Bonusmateriaal

  • Making Room: Een kortere Making of van de film, waarin cast & crew en schrijfster Emma Donoghue spreken over de film en hoe zij samen de film hebben gemaakt.Er zijn veel beelden van achter de schermen. Mooie featurette.
  • 11x11: Een featurette die mooi aansluit op bovenstaande, alleen is er nu meer ruimte voor de kleine kamer en de twee belangrijkste personages uit de film. Ook aardig is dat onder meer productie-ontwerper Ethan Tobman aan het woord komt over het ontwerp.
  • Recreating Room: Erg aardig om even te kijken. Voor de première is de kamer compleet nagebouwd zodat pers en anderen een kijkje konden nemen in 'Room.'
  • Audiocommentaar: De geluidstrack met commentaar bij de filmvan regisseur Lenny Abrahamson, cameraman Danny Cohen, editor Nathan Nugent en de eerder genoemde productie-ontwerper Ethan Tobman.


In één woord aangrijpend; basic Blu-ray uitgave

Room is werkelijk waar een prachtfilm die je regelmatig bij je strot grijpt. Zowel actrice Brie Larson als de jonge Jacob Tremblay laten zien wat acteren is en Frank-regisseur Leonard Abrahamson bewijst opnieuw mooie kleine films te kunnen maken. Deze Blu-ray van Room is een prima uitgave voor dit kleine, maar opvallende succesnummer.1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rich Art

Avatar

...in een doorzichte kamer van 3 vierkante meter.

Je maakt het nog een stuk barbaarser dan het al is Bram... ;)

De kamer is 3x3 meter en dus 9 vierkante meter. Scheelt toch weer.

NieuwsFilm

meest populair