Blu-ray

Blu-ray recensie: 'The Martian'

Nagenoeg perfecte uitgave van deze prachtige film van Ridley Scott.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jim Pedd om 17:20 in Blu-rayRegie: Ridley Scott | Cast: Matt Damon (Mark Watney), Jessica Chastain (Melissa Lewis), Jeff Daniels (Teddy Sanders), Kristen Wiig (Annie Montrose) e.a. | | FT-recensie: 4 sterren | Release: 1 oktober 2015 | Speelduur: 141 minuten

Al in 2009 begon Andy Weir met schrijven van een boek over een man die strandde op Mars. Zijn intentie? Het boek zo realistisch mogelijk maken en daarbij gebruik maken van bestaande technologieën. Science fiction die dus echt geworteld was in de werkelijkheid. Toch zagen weinig uitgevers het zitten zijn boek te publiceren, waarop hij besloot het zelf maar online te zetten. Dat was in 2011 en toen werd het wél opgepikt.

Niet alleen het grotere publiek las het humoristische maar tegelijk spannende boek met veel plezier, ook 20th Century Fox zag het wel zitten. De filmstudio kocht de rechten op het boek en huurde Drew Goddard in om er een scenario van te maken en de film zelfs te regisseren. Een dik jaar daarna, in mei 2014, bleek dat Ridley Scott zijn oog op de film had laten vallen. Hij trok acteur Matt Damon aan en de rest is geschiedenis.

Synopsis

Tijdens een bemande missie naar Mars, is astronaut Mark Watney vermoedelijk dood na een hevige storm en achtergelaten door zijn bemanning. Maar Mark heeft het overleefd en vindt zichzelf gestrand en alleen op een planeet meer dan 225 miljoen kilometer van thuis. Hij probeert een manier te vinden om een signaal te geven naar de aarde en te overleven. Terug op Aarde werkt een team van NASA-medewerkers en wetenschappers koortsachtig aan het terughalen van 'De Marsman' en ook zijn teamleden stellen alles in het werk om Watney met een risicovolle en vrijwel onmogelijke actie te redden. Ondertussen leeft de rest van de wereld intens mee met de heroïsche reddingsoperatie.Waardering

De verrassende film wordt erg goed ontvangen door critici en het bredere publiek. Maar ook de filmindustrie vindt de film bijzonder goed, blijkens de vele prijzen die gewonnen zijn. Zo won de film de Golden Globe voor de beste film en de beste acteur in de musical of komedie categorie, is deze voor zeven Academy Awards genomineerd en werd

The Martian is één van de best ontvangen films van Ridley Scott in de afgelopen jaren. Sterker nog, als je op RottenTomatoes zoekt naar een film van de regisseur met een gelijkwaardige ontvangst, kom je uit bij Alien (1979). De film kreeg gemiddeld een 7,9 van recensenten en wordt omschreven als "slim, spannend en verrassend grappig." Ook op onze FT-recensie staat de film op een soortgeijke score. "Geen genreklassieker, wel een onvolprezen bioscoopervaring." Vier sterren krijgt 'ie van Danitsa Linders.

Ook het publiek gaf de film gemiddeld een 8, blijkt uit IMDb. 33,8% van de mensen gaf de film een 8, 26,1% koos voor een 9 en 16,9% een 7. Het gewogen gemiddelde van de film, na 356.032 stemmen is een 8,1. Op de FT-pagina doet de film het iets minder met een 7,9 na 42 stemmen.

Box Office

Niet alleen op kritisch vlak is The Martian de beste film van Scott tot nu toe. Ook financieel deed geen film van de regisseur het beter. The Martian kostte 108 miljoen dollar om te maken en haalde in de VS alleen al 228,3 miljoen dollar op. In de rest van de wereld bleek de film nog eens goed voor 391,7 miljoen dollar, waarmee het totaal neerkomt op 620 miljoen dollar. Ook hier in Nederland was de box office verdienste goed, met een totale recette van 3.481.580 euro. Wereldwijd is het de tiende film van 2015 als je kijkt naar de box office opbrengst en in Nederland de 14de.
Blu-ray: The Martian 2D én 3D | Discs 1 | Retail release: februari 2015 | Beeld: 16:9 | Geluid:: Engels, Frans DTS-HD-MA 7.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels | EAN: 2-750050-213339 | Met dank aan: 20th Century Fox

The Martian wordt aangeleverd in een nette Blu-ray keepcase met daar omheen een slipcover. Op de voorkant zien we één van de filmposters, met in het groot het hoofd van Matt Damon en in het klein zien we hem op Mars lopen. De achterkant van de keepcase en slipcover tonen hetzelfde beeld als op de achterkant. Uiteraard zijn de gebruikelijke gegevens ook toegevoegd: synopsis, technische details en informatie over de extra’s. Maak je de keepcase open, tref je links de gewone schijf en rechts de 3D-bluray aan.

Beeld & geluid

De beelden van The Martian zijn zowel in 2D als in 3D fantastisch. Er zit veel diepte in shots en de kleurschema's komen goed tot hun recht. Zodoende zijn shots op Mars enigszins rood, maar de scènes die zich op Aarde afspelen veel blauwer. Het is een mooie tegenstelling, die ook nog in veel detail weergegeven wordt. Er zijn weinig momenten waarop je het gevoel hebt dat je kijkt naar een film waarvan veel met de computer gemaakt is. Het 3D is verder ook erg goed, in veel shots zit mooie diepgang. Toch spat het niet van het scherm zoals bij sommige andere 3D-uitgaves wel het geval is.
Niet alleen de beelden, maar ook de audio zijn erg mooi. De film heeft een DTS-HD 7.1 score die fantastische effecten toevoegt. De omgevingsgeluiden zijn precies goed uitgebalanceerd en vormen altijd een mooie toevoeging aan de scènes. Dialoog is verder ook altijd goed te horen en de muziek voegt op subtiele wijze iets toe aan de film.

Extra’s

Er is meer dan een uur aan extra's toegevoegd aan de uitgave. Daartussen vinden we bijvoorbeeld de Ares III-video's, mini-documentaires over de missie van Watney op Mars. Andere zaken gaan in op het scenario, het regisseren, de kostuums en de casting. Vooral de featurette over de kostuums is interessant om naar te kijken, vanwege de hoeveelheid details die erin zit. Maar verder moet gezegd worden dat de featurettes niet gigantisch interessant zijn.

Conclusie: Briljante Ridley Scott-film krijgt bijna perfecte uitgave

Velen zagen The Martian in de bioscoop; het is niet voor niets de succesvolste film van regisseur Ridley Scott tot nu toe. De film heeft een mooie Blu-ray uitgave gekregen, waarvan we bij FilmTotaal de 3D én 2D versie bekeken. De beelden zijn nagenoeg perfect en hetzelfde geldt voor de audio. Waar de uitgave wat steken laat vallen is op het gebied van de extra’s.Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair