Nederlandse Staat: "niet verantwoordelijk voor illegaal downloaden"

Nederlandse Staat: "niet verantwoordelijk voor illegaal downloaden"

De Vereniging van Professionele Speelfilm Ondernemers ziet dit toch echt anders.

Afgelopen vrijdag is via de Landsadvocaat bekend geworden dat de Nederlandse Staat het oneens is met de claim van de Vereniging van Professionele Speelfilm Ondernemers (VPSO). Deze belangenvereniging wil de Staat aansprakelijk stellen voor de schade uit illegaal downloaden.

Begin februari publiceerde de VPSO een open brief waarin onder meer een schadevergoeding van 1,2 miljard euro wordt geëist van de Staat.

Een passage uit die brief: "De Nederlandse Staat heeft jarenlang volgehouden dat het kopiëren uit illegale bron was toegestaan. Het gevolg hiervan was dat een hele generatie consumenten het idee heeft gekregen dat gebruik van films zonder betaling gewoon mag. Het gevolg is ook dat consumenten onbekommerd aan het downloaden en kopiëren zijn geslagen zonder besef dat daarvoor enige vergoeding verschuldigd zou zijn. [...] De filmindustrie wijt dat aan de opstelling van de Nederlandse Staat en voorziet dat het aanzienlijke moeite zal kosten om de consument ervan te overtuigen dat betaling voor een film de norm is."

Nu laat de Nederlandse Staat in een brief weten dat filmpiraterij niet in de hand is gewerkt. Deze is gestuurd aan de Tweede Kamer. Er wordt gesteld dat de Europese Auteursrechtenrichtlijn juist is uitgevoerd. Ook is de Staat van mening dat er voor de rechthebbenden genoeg mogelijkheden zijn om illegale downloaden tegen te gaan.

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie wil in gesprek gaan met rechthebbenden en internetproviders, over voorlichting en handhaving van het downloadverbod.

De VPSO is in oktober 2015 door de producenten Klaas de jong en Bernard Tulp opgericht. Zij hebben het doel om 'een actieve rol in het bestrijden van de piraterij' te spelen.



NieuwsFilm

meest populair