Humor

Alec Guinness vond dialoog 'Star Wars' rommel

En wie is die Harrison Ford nou eigenlijk?

door Jim Pedd om 08:51 in Humor
Sir Alec Guinness blijkt het dialoog van Star Wars niet bepaald goed gevonden te hebben. Een brief die hij in 1977 aan een vriend schreef, terwijl hij nog bezig was met de opnames van de film, brengt dat gevoel duidelijk over. ”Ik kan niet zeggen dat ik de film leuk vind,” vertelde Guinness.

Maar vooral het dialoog vond hij slecht. ”Nieuw matig dialoog wordt elke dag op bladen van roze papier naar me gebracht, maar niets daarvan verheldert mijn personage, of maakt het überhaupt een beetje draagbaar.” Acteur Oscar Isaac, die in Star Wars: The Force Awakens de rol van Poe Dameron speelde, las de brief voor tijdens een evenement in Londen.

Guinness liet volgens de BBC vaker zijn onvrede over de film horen. Zo bekritiseerde hij ook Harrison Ford in een brief aan vriendin Anne Kauffman. ”Mark Hamill en Tennyson (dat kan niet kloppen) Ford. Ellison? Nee! Ach, een slanke, lome vent die waarschijnlijk intelligent en grappig is.”

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

chefry1983

Avatar

Toch jammer om dit te horen.
Ik vond zijn aandeel in A New Hope toch best wel goed.
Goede inleiding op de achtergrondverhaal van Darth Vader en The Force.
Toen waren er nog geen prequels zoals nu.
Jammer dat hij te vroeg is overleden. Had hem graag nog in deel 7 gezien Smiley face

Darthmar

Avatar

Nou ook niet echt nieuw nieuws. Het was algemeen bekend dat Alec Guiness er niks aan vond en het alleen deed om het geld. Wel was hij op de set op en top professional.

YOLO

Avatar

chefry1983 "
Jammer dat hij te vroeg is overleden. Had hem graag nog in deel 7 gezien Smiley face"
Alec Guinness, geboren op 2 Aril 1914. En jij verwacht zeker dat een 100 jarige op een film set komt opdagen. :E

PRIME

Avatar

Tennyson Ford, hahahaha

chefry1983

Avatar

YOLO "Alec Guinness, geboren op 2 Aril 1914. En jij verwacht zeker dat een 100 jarige op een film set komt opdagen. :E"


Ik keek later pas op IMDB, ik wist niet dat hij zo oud was :P

geertvdheide

Avatar

Hij is niet de eerste die dergelijke kritiek uit. Andere acteurs hebben ook gezegd dat George Lucas mooie woorden schrijft, maar dat die totaal niet geschreven zijn om uitgesproken te worden. Het klinkt allemaal nogal houterig, hoogdravend en onnatuurlijk, vooral in de prequels (zie deze korte compilatie) maar ook in de oude trilogie. Bijvoorbeeld Natalie Portman's carrière heeft er zelfs enorm onder geleden dat zij Amidala heeft gespeeld. De filmwereld zag haar daardoor als een slechte actrice, terwijl het naar mijn mening aan het schrijfwerk lag dat het karakter niet uit de verf kwam. Ook de carrières van Hayden Christensen en Jake Lloyd hadden volgens mij beter kunnen lopen als ze goede teksten en regie aangereikt zouden hebben gekregen.

Lucas heeft zelfs eigenhandig toegegeven dat zijn films vooral draaien om de beelden, het geluid, het SW-universum en de actie. Hij wil mensen visueel wegblazen en vermaken, waarbij plot, karakters en dialoog meer op de achterbank zitten. Het is alsnog een interessante franchise, maar het is wel zo eerlijk om de zwaktes ook te benoemen. Ik ben eigenlijk wel blij dat Lucas de nieuwe films niet schrijft, want deel 7 voelde qua dialoog al een stukje beter aan naar mijn mening.

YOLO

Avatar

geertvdheide "Bijvoorbeeld Natalie Portman's carrière heeft er zelfs enorm onder geleden dat zij Amidala heeft gespeeld."
Tevens was Lucas nooit een acteur regisseur geweest.

Thiver

Avatar

Ach, Alec Guinness was naar verluid aanvankelijk ook niet bepaald te spreken over zijn aandeel in The Bridge on the River Kwai. Dat werd uiteindelijk een van zijn geprezen rollen die hem zijn langverdiende Oscar opleverde. Aangezien hij nog twee keer terugkeerde als Obi-Wan Kenobi zal hij die rol uiteindelijk ook wel zijn gaan waarderen.

Spider-fan

Avatar

Star Wars heeft erg veel inspiratiebronnen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Star_Wars_sources_and_analogues

O.a. serials en comics als Flash Gordon, waarover hij de rechten wilde krijgen. De dialoog in comics is meestal niet zo hoogstaand en vaak heel onnatuurlijk. Hij heeft de teksten vermoedelijk te weinig veranderd om door acteurs op een natuurlijke manier uitgesproken te worden.

Ik vind het niet merkbaar in de film dat Guinness het weinig vond, maar een goede acteur weet dat natuurlijk te verbergen.

NieuwsFilm

meest populair