Algemeen

Sentimentritis [column]

door FilmTotaal op 04.04.2005 om 12:28 in Algemeen
[header]Waar ik het heb opgelopen weet ik niet, en of ik er ooit vanaf kom weet ik ook niet. Wat ik wel weet is dat het constant op de loer ligt...[/header]Waar ik het heb opgelopen weet ik niet, en of ik er ooit vanaf kom weet ik ook niet. Wat ik wel weet is dat het constant op de loer ligt, dat het me zomaar kan overvallen en me genadeloos op de knieën dwingt om mezelf te verliezen in gefrustreerde oerkreten terwijl weerzinwekkende emoties als saamhorigheid en naastenliefde door mijn strot worden geduwd.

Ik ben er voor bij de dokter geweest, maar die zegt niets te kunnen doen. Mijn bloeddruk is normaal, mijn suikerspiegel op peil en aan mijn bloed is niets te zien. Mijn dokter verzekerde me echter dat zelfs als hij er geen naam aan kan geven ik wel degelijk te maken heb met een ziekte; een allergie om precies te zijn. Een medicijn is er niet, daarom adviseert mijn dokter “risicovermijdend gedrag”. En daar wringt nu net de schoen, want dat zou praktisch gezien betekenen dat ik geen film meer kan kijken.
Een beetje Hollywoodproduktie wordt namelijk niet zonder gemaakt. Vroeg of laat graai ik vertwijfeld en volledig in paniek naar de afstandbediening, maar het is te laat, het kwaad is al geschied: de sentimentaliteitsclausule is reeds in werking getreden en heeft zijn vernietigende werk al verricht.
Soms voel ik het aankomen en vind ik nog net op tijd de fastforward-knop, maar even zo vaak overvalt het me volledig: de held en zijn sidekick die op het punt staan de bad guy kloek en vastberaden tegemoet te treden, maar niet voordat ze elkaar uitbundig een hart onder de riem hebben gestoken of elkaars zonden hebben vergeven. Vriendschappen die op het spannendste moment zonodig hersteld of bevestigd moeten worden. Intieme geheimen die hoogst ongelegen worden prijsgegeven. Amoureuze onthullingen en liefdesverklaringen waar niemand op zit te wachten. Overbodige stukjes film dus, die het overduidelijke nog maar eens duidelijk moeten maken.

Als bleef het nu bij een kortstondig ogenblik van ergernis, dan kon ik er nog mee leren leven, maar de effecten reiken verder dan dat ene momentje. De film is besmet, verdoemd en verloren. Ik ben er namelijk helemaal uit en mijn empathisch vermogen is tot nul gereduceerd.
De laatste keer dat het me overviel was tijdens het kijken van The Shawshank Redemption, een film die ik tot voor kort tot mijn favorieten rekenden. Morgan Freeman is een begenadigd acteur met een aangenaam timbre in zijn stem – die het dan ook goed doet als voiceover – maar de quasi-poëtische sentimentele troep die in deze film uit zijn mond komt is voor mij werkelijk een kwelling: “I have to remind myself that some birds aren't meant to be caged. Their feathers are just too bright. And when they fly away, the part of you that knows it was a sin to lock them up DOES rejoice. Still, the place you live in is that much more drab and empty that they're gone. I guess I just miss my friend.”

Vroeger had ik net als ieder ander aan een zakdoek genoeg, nu lijkt zelfs de hardste muur nog mee te veren. Help me dokter, het is een spoedgeval!Meer columns [urlnoblank=http://www.filmtotaal.nl/module.php?section=columns]hier[/urlnoblank].

39 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

robbieraider

Avatar

Tja, het is wat je voelt he! heb wel een tip voor jou:
zoek een vriendin/vriend om samen films te kijken, en hou je gevoelens voor jezelf.
Wat je voelt hoef je echt niet aan ons te vertellen, mix je mening niet met je gevoelens.

Strekte!

ps. kijk geen films die te veel vragen bij jou roepen!

Kenji

Avatar

robbieraider "Tja, het is wat je voelt he! heb wel een tip voor jou:
zoek een vriendin/vriend om samen films te kijken, en hou je gevoelens voor jezelf.
Wat je voelt hoef je echt niet aan ons te vertellen, mix je mening niet met je gevoelens.

Strekte!

ps. kijk geen films die te veel vragen bij jou roepen!"
Waar heb jij het nou over??

robbieraider

Avatar

Bolo "Waar heb jij het nou over??"


Het woord :LEZEN!

ps. Bolo, je bent toch een film freak, waarom vraag je naar de bekende weg?!!??!?!

Kenji

Avatar

Welke 'bekende weg'?? Serieus: wat bedoel je nou met films die 'teveel vragen' bij de columnist zouden oproepen? Hij heeft het over een verschijnsel in films waar hij zich aan ergert. Heeft niks met het 'snappen' of 'niet snappen' van films te maken.

Verder is je geloof ik niet helemaal duidelijk dat de columnist zijn mening in een bewust overdreven vorm heeft gegoten, iets wat prima past in een column.

LEES het stuk anders nog eens door.

robbieraider

Avatar

Bolo "Welke ........ nog eens door."


Als een echte columnist zou ik een paar woorden niet te vaak gebruiken!Maar goed Bolo!
Ik vind het meer op een dagboek lijken dan een echte column(die leuke en moeilijke woorden bevat,, zeker door shift+f7 in Word)!

Nogmaals,, lees het goed na.. en let vooral op de slotzin.. " ..Help me dokter, het is een spoedgeval!"
Is dat soms geen dagboek geklets..??

Kenji

Avatar

robbieraider "Als een echte columnist zou ik een paar woorden niet te vaak gebruiken!Maar goed Bolo!
Ik vind het meer op een dagboek lijken dan een echte column(die leuke en moeilijke woorden bevat,, zeker door shift+f7 in Word)!"
Krijgen we dat weer... als iemand 'moeilijke woorden' gebruikt (ik zie ze niet hoor, maar het zal wel) is dat uiteraard allemaal dikdoenerij...

ik word echt zo moe van dit soort bekrompenheid...

Claar

Avatar

O, ja, ik voel helemaal met je mee....

robbieraider

Avatar

Bolo "Krijgen we dat weer... dit soort bekrompenheid..."


Give me a break!

Kenji

Avatar

Vooruit dan... take five.

Beagle

Avatar

Reactie tonen wederom aan dat je beter aan Sentimentritis kan leiden, dan aan Aanstelleritis......

robbieraider

Avatar

Beagle "Reactie tonen wederom aan dat je beter aan Sentimentritis kan leiden, dan aan Aanstelleritis......"


Wijze woorden meneer Beagle :r:r:r:r !!!

Kenji

Avatar

Beagle "Reactie tonen wederom aan dat je beter aan Sentimentritis kan leiden, dan aan Aanstelleritis......"
Mooie diagnose Dr. Beagle, maar wie is nou de patiënt? Of heb ik echt zo'n plaat voor m'n kop, dat ik niet eens doorheb hoe ontzettend aanstellerig het is om een opmerking als deze:
robbieraider "Ik vind het meer op een dagboek lijken dan een echte column(die leuke en moeilijke woorden bevat,, zeker door shift+f7 in Word)!"

bekrompen te vinden??

Wees even zo aardig om het niet bij die ene, beetje cryptische (o jee!! moeilijk woord!!!) opmerking te laten...

Beagle

Avatar

Bolo: ik verdien de titel Dr. niet......
RubberRobbie: Je hebt nu iets te vaak aangetoond last te hebben van "Aanstelleritis", daar hoef je geen medische achtergrond voor te hebben.

Alles bij elkaar... toevallig een iets minder sterke column. Kan gebeuren, het kan ook niet altijd perfect zijn... de volgende keer beter??

Kenji

Avatar

Bedankt voor de opheldering Beagle!

Tijd voor mij om een breakje te nemen...

Beagle

Avatar

Bolo "Tijd voor mij om een breakje te nemen..."


Ik ga zelf ook maar eens mijn aandacht verleggen.... een korte take 10 zullen we maar zeggen....

robbieraider

Avatar

Beagle ".. toevallig een iets minder sterke column. Kan gebeuren, het kan ook niet altijd perfect zijn... de volgende keer beter??"


Nou Bolo..???

ps. ojee, dat had je niet verwacht!

Filmwolfje

Avatar

Lol... de reacties zijn nog leuker dan de leuke column zelf... hahahaha... ik lig helemaal dubbel hier:+

Goed gedaan, Björn T+)

Mark

Avatar

Ik snap die column al, Bjørn die vind die Jerry Bruckheimer helemaal niets. En ik ben dan wel geen dokter, maar dit lijkt me een duidelijik gevalletje van een voorjaarsdepressie. Toevallig is daar een simpel en goedkoop medicijn voor. Drink voor het kijken van een Hollywood film eerst een stuk of 6 bier, dan merk je niet zoveel van al dat sentimentele geneuzel in die films.

Zeurdoos

Avatar

Mark "Ik snap die column al, Bjørn die vind die Jerry Bruckheimer helemaal niets. En ik ben dan wel geen dokter, maar dit lijkt me een duidelijik gevalletje van een voorjaarsdepressie. Toevallig is daar een simpel en goedkoop medicijn voor. Drink voor het kijken van een Hollywood film eerst een stuk of 6 bier, dan merk je niet zoveel van al dat sentimentele geneuzel in die films."


Als je die biertjes ook nog eens goed timed kan je van die sentimente stukken mooi een plaspauze maken Smiley face

Denman

Avatar

Ik snap het nog beter :D Bjørn = Bolo.

Daarom reageert die zo fel op mensen die iets kritiek geven op deze column.

Hoe dan ook. Ik zou voor deze columnist de volgende films sterk afraden.

Lord of the Rings. Met name het einde van Deel 3.
Gladiator
Free Willy
Lion King

en.....

Philadelphia

Beterschap he. :+

Kenji

Avatar

Denman "Ik snap het nog beter :D Bjørn = Bolo."
*zucht*... nee, Bjørn is dus niet Bolo...

en kritiek op deze column of welke column/recensie/artikel dan ook is verder helemaal prima, maar dan moet het wel ergens op slaan natuurlijk.

Hans Olo

Avatar

Een sterke afkeer van ongedrongen sentiment en onnodige love-stories in een film is 1 tic, daadwerkelijk erdoor geraakt worden of het nu een drama of actiefilm is, is een andere tic.
Zelfs bij een sentimenteel stukje in Armageddon schieten bij mij de tranen in de ogen :X
Combi-afspraak bij de psychiater maken?

Ann McDunn

Avatar

Een leuke column Bjorn (sorry ik heb geen o met een streepje erdoor, alweer een trauma erbij), eigenlijk lijd ik ook heel erg aan sentimentritis, maar ik ben zo'n hypochonder dat ik er vaak van geniet, en er dus helemaal niet af wil! Als het echt zielig wordt, is het een bevrijding dat de tranen langs mijn wangen lopen, heerlijk toch een ander zien lijden, lekker languit op de bank? En voor jou zie ik geen andere uitweg dan een abonnement op de Donald Duck te nemen. Dan kan je helemaal niets meer gebeuren.:E

Pieternel

Avatar

Denman "Ik snap het nog beter :D Bjørn = Bolo.

Daarom reageert die zo fel op mensen die iets kritiek geven op deze column."

Laten we wel wezen: In eerste instantie reageerde Bolo natuurlijk helemaal niet fel.

robbieraider "Wat je voelt hoef je echt niet aan ons te vertellen, mix je mening niet met je gevoelens."
Dit is nog eens een goede raad. Daar ben ik ook voor! Laten we in het vervolg geen stukken meer plaatsen waar emotie in door sijpelt, alleen nog maar koude, harde feiten. :Y

Bjørn, leuke column!
Als je binnenkort met Hans naar de psych gaat, kan ik ook wel aansluiten. Ik jank nl al bij de kleinste hint naar emotie; tearjerkers, sportmomenten, het maakt allemaal niet uit, deze miep jankt om alles. :}

Hans Olo

Avatar

Maar wie is Bjørn nou?

Bukowski

Avatar

Hans Olo "Maar wie is Bjørn nou?"
:B

Hans Olo

Avatar

Bukowski ":B"
Owwww :E

Durkie

Avatar

Hans Olo "(...)

Zelfs bij een sentimenteel stukje in Armageddon schieten bij mij de tranen in de ogen :X
Combi-afspraak bij de psychiater maken?"
Yes, ik ben niet de enige. Laatst had ik het nog bij King Arthur, als ze dat kleine jongetje achterlaten voor een groot gevecht... *snif*

Rarara

Avatar

Beste björn,

Ik voel helemaal met u mee. maar sentimentritis is een secondaire oorzaak/gevolg. Primair is dat u kennelijk een film verslaving hebt die uw kritische vermogens uitschakeld. (we hebben er allemaal last van, weest gerust)

(Weet u zeker dat het je allergie voor sentimentalites niet in werkelijkheid allergie voor 'clichéjerites' is?)

Advies: probeer uw verslaving te overwinnen door uw kritische filter in te schakelen: Het kaf van de koren te scheiden en u zult een beter mens worden dan ooit tevoren T+) Want .. heeft de grote Bachus niet eens gezegd: Als men het goede tot zich neemt zal men het goede ook weer uitstralen? Nee? dan ben ik het zelf geweest. Proost en succes!


(ps. leuke column)
Mvr groeten
iemand die het goed met u meent.

Pres

Avatar

Bjorn,
Ik begrijp niet precies wat je bedoelt met je column.
Wat is de oorzaak van je sentimentritis? Je ergernis naar overbodige stukken film vol emotie die bij jou een heel ander emotie opwekken of dat je al in huilen uitbarst bij het zien van een stukje film met een emotiegehalte van 0,0001?
In het eerste geval: wat vind je van la vita e bella?
In het tweede geval: als je toch op zoek bent naar een dokter, wandel eens door de gangen van een kinderziekenhuis en loop een aantal kamers binnen. Je zult daarna geheid een strakker gezicht kunnen blijven vertonen de volgende keer wanneer je naar The bold and the beautifull zit te kijken en wanneer Rich het uit maakt met Brooke.
De arts zou je doorverwijzen naar de psycholoog die dan op zijn beurt zegt: de kunst is om te kunnen relativeren...
Hopende hiermee je sentimentritis/ aanstelleritus te genezen.

jacq

Avatar

Nou Bukowski, leuke column, tjaa je zal er maar aan/onder lijden. Ach, ook ik denk wel eens "ja joh jank maar, kreng" of ach guttegut they are so in lovvveeee. Maar als het goed gebracht wordt, oftewel "net echt", nou dan vind ik het prima hoor. Het stukje wat je aanhaalde uit "The Shawshank Redemption", vind ik niet verkeerd. Maar ben zoooo romantisch, ach en love makes the world go round toch?? Nou, weer een stukje waardoor je uitslag verergert geloof ik. Ik wens je sterkte >Smiley face En hoop dat het op den duurt wat "went".

Kenji

Avatar

Pres "In het tweede geval: als je toch op zoek bent naar een dokter, wandel eens door de gangen van een kinderziekenhuis en loop een aantal kamers binnen. Je zult daarna geheid een strakker gezicht kunnen blijven vertonen de volgende keer wanneer je naar The bold and the beautifull zit te kijken en wanneer Rich het uit maakt met Brooke.
De arts zou je doorverwijzen naar de psycholoog die dan op zijn beurt zegt: de kunst is om te kunnen relativeren..."
Meen je dit nou Pres? Zo ja, dan weet ik er nog wel één die wat meer relativeringsvermogen kan gebruiken... :}

Pres

Avatar

Bolo, wat wil je nou precies zeggen? Je bent te vaag en aan die one-liners hebben we niks. Wie denk je nou wel die je bent, Arnold Schwarzenegger?

Kenji

Avatar

Pres "Bolo, wat wil je nou precies zeggen? Je bent te vaag en aan die one-liners hebben we niks. Wie denk je nou wel die je bent, Arnold Schwarzenegger?"
Ja... je hebt me helemaal tuk, Pres. Sorry voor de vaagheid en de oneliners. Ik weet natuurlijk zelf niet eens wat ik wou zeggen... zal het helder en puntig discussiëren hier verder aan de experts overlaten.

Pres

Avatar

Verontschuldig je niet. Er wordt hier nooit helder en puntig gediscussieerd, wat dat betreft ben je wel op je plek...

Nee, grapje.
Dat is een het mooie van een column. De columnist wil iets bespreekbaar maken vanuit een heel ander perspectief waarbij hij dingen opblaast of er een sarcastische draai aan geeft. De reacties zijn dan ook van die aard. Je mag wat mij betreft een vage reactie geven, alleen een vage reactie op een vage reactie is een beetje te vaag. You dig?

Kenji

Avatar

Ja, nu is alles me ineens duidelijk.

Rich Art

Avatar

Leuke column. leuke reacties... Mensen, dit moeten we vaker doen!!! Lig helemaal dubbel hier. Dus Bjorn (sorry ook geen streepje) klim weer in die pen... eh.. toetsenbord en leef je uit!
Of mischien nog beter: snij nog zo'n onderwerp aan, gebruik weer een paar vage one-liners en opmerkingen en de rest van de reacties volgt vanzelf!

En oh ja... over je ziekte: Daar hebben we vast allemaal een beetje last van...

Jamaar

Avatar

Naar aanleiding van je column: ik vind (ook) dat in een aantal goed gemaakte films het sentiment er op een gegeven moment zo dik bovenop wordt gelegd, dat alleen de fastforwardknop nog oplossing biedt om niet in tranen uit te barsten. Weg film.
Column zo door Bjorn, oh nee Björn, eh Bj*orn, shi, Bj~orn, getver!, Bj?orn, nou!, Bjôrn, kom op nou!, Bj+rn, Bj*rn, Bj&rn, Bj@rn, Bj#rn, Bj$rn, Bj%rn, waar zit dat kloteding nø

Rarara

Avatar

Jamaar "Naar aanleiding van je column: ik vind (ook) dat in een aantal goed gemaakte films het sentiment er op een gegeven moment zo dik bovenop wordt gelegd, dat alleen de fastforwardknop nog oplossing biedt om niet in tranen uit te barsten. Weg film.
Column zo door Bjorn, oh nee Björn, eh Bj*orn, shi, Bj~orn, getver!, Bj?orn, nou!, Bjôrn, kom op nou!, Bj+rn, Bj*rn, Bj&rn, Bj@rn, Bj#rn, Bj$rn, Bj%rn, waar zit dat kloteding nø"


bij spielberg film-kijkers is ook rsi in de fastforward duim geconstateerd Smiley face

NieuwsFilm

meest populair